Zdravje > Aktualno
517 ogledov

Poziv šolam, naj zagotovijo sistematske preglede

Cepljenje
S sistematskimi pregledi učencev je poskrbljeno tudi za tiste otroke, za katere starši morda ne bi.

Včeraj smo pisali, da je Osnovna šola Prebold sprejela odločitev, da otrok ne bodo več vozili na sistematske preglede, saj le ti niso del programa. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije so zaradi odločitve ravnatelja zaskrbljeni, zato konkretno šolo in tudi vse ostale šole, ki mogoče razmišljajo o enaki odločitvi, da se zavedejo pomembnosti sistematskih pregledov otrok in da ne spreminjajo dosedanjih praks.

"Razlog za tako samovoljno odločitev ni v želji staršev, ki bi otroke denimo raje sami odpeljali na pregled k izbranemu zdravniku, ampak v odločitvi ravnatelja, ki ga je zmotil odnos zdravnikov," so zapisali pri ZPMS. Ob tem so ponovili besede ravnatelja, da je zdravnike motil hrup petindvajsetih otrok stisnjenih v čakalnici. 

Otrok pri zdravniku Odločitev Slovenija Šola ne bo več vozila otrok na sistematske preglede

Po  ravnateljevih besedah je bila težava tudi, da nekateri starši niso dovolili cepljenj, nekaterih otrok pa sploh ni bilo na sistematske preglede, a to bi morali reševati drugače, ne z ukinitvijo sistematskih pregledov za vse.

Primer dobre prakse v Sloveniji

"Sistematski pregledi učencev v Sloveniji so primer dobre prakse, s katerim država poskrbi tudi za tiste otroke, za katere starši sami morda ne bi," poudarjajo pri ZPMS. "Ne moremo si namreč zatiskati oči pred dejstvom, da so otroci še najbolj enakopravni v šoli, saj imajo vsaj tam na voljo enake minimalne storitve in standarde, kot jih imajo vsi drugi otroci."

Zdravnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Otrok pri zdravniku Sistematski pregledi Slovenija Sistematski pregledi niso obvezni

Obenem s sistematskimi  pregledi  raziskovalci dobijo potrebne podatke za načrtovanje in usmerjanje zdravstvenih politik. "Brez  podatkov iz sistematičnih raziskav, ki so posledica sodelovanja med šolstvom in zdravstvom, bi bržkone težje prišli do informacij o tem, kako se spreminjajo trend debelosti zaradi pretirane zasedenosti," poudarjajo pri ZPMS. "Samovoljno rušenje utečenih dobrih praks denimo zato, ker ni podlage v pravilniku ali zakonu, ali zgolj zato, ker posameznikom ni všeč, da je šola, kot poudarja ravnatelj omenjene šole, starše 'preveč spustila v šolo in si kar vzamejo besedo. Starši imajo obveznosti in veliko izgovorov', ima lahko širše in dolgoročne posledice, kot  bi bila recimo ta, da morajo starši vzeti dopust, da odpeljejo otroka na sistematski pregled."

Otrok pri zdravniku Zdravje Nočejo cepljenja, zato otroka ne peljejo na sistematski pregled

Dodajajo, da sistem obveznega osnovnega zdravstvenega zavarovanja izhaja iz razmisleka, da mora včasih država poskrbeti za državljane, tudi kadar državljani tega morda ne želijo. "Izkušnje iz ZDA, kjer veliko državljanov nima osnovnega zdravstvenega  zavarovanja in s tem dostopa do zdravnika, kažejo, da je to pomembno in potrebno," še poudarjajo pri ZSMS.

Z odločitvijo ravnatelja se ne strinjajo niti na občini, kjer pravijo, da so poskrbeli za vse in plačali prevoz do zdravstvenega doma. Občinski svet je sprejel sklep, da mora šola otroke spet voziti na sistematske preglede. Ravnatelj vztraja, da na sistematske preglede ne bodo vozili, dokler se ministrstvo za šolstvo ne izreče glede tega.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Pepe007 10:17 24.oktober 2017.

    Brezplačen nasvet: uporaba črkovalnika bi pomagala najti take napake kot je "Po avnateljevih".