Slovenija
19198 ogledov

Ostro nad neplačnike

denar Profimedias
Tisti, ki se ne držijo predpisov, jim bo sledila finančna globa, ali celo zaporna kazen do treh let.

Finančna uprava RS (Furs) bo v drugi polovici septembra izvedla poostren nadzor pri delodajalcih, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost ali t.i. obrazcev REK in s tem za njih ne plačujejo prispevkov.

Mobilne enote Fursa bodo na terenu preverjale, ali delodajalci, ki obrazcev REK niso oddali, tudi dejansko niso izplačali plač. Če bodi ugotovili, da so zaposleni prejeli plače ali druga izplačila, ki dejansko predstavljajo plačo, prispevki pa niso bili obračunani in plačani, bodo zoper delodajalce uvedli ustrezne postopke.

Tudi dopustovanje v šotoru ali prikolici vas z vsemi dodatki ne bo prišlo ravno Prekršek Slovenija Za takšno početje 83 evrov kazni

Če pa bodo inšpektorji ugotovili, da plače dejansko niso bile izplačane in obveznost predložitev teh obrazcev ni nastala, bodo informacije o tem posredovali Inšpektoratu RS za delo, ki je pristojen za ukrepanje zoper delodajalce, ki s tem, ko ne izplačajo plače svojim zaposlenim, kršijo zakon o delovnih razmerjih.

Furs poziva vse zaposlene, naj aktivno spremljajo, ali delodajalci uresničujejo njihove pravice iz naslova zaposlitve. Ugotovljene nepravilnosti naj prijavijo Fursu čim prej, saj pravočasno obveščanje poveča možnost za hitro in učinkovito ukrepanje ter za dejansko poplačilo vseh obveznih prispevkov.

Predvidene globe za neoddajo obrazcev REK ob izplačilu dohodka so od 800 do 30.000 evrov za delodajalca in od 600 do 4000 evrov za odgovorno osebo. Neplačevanje prispevkov za socialno varnost se lahko obravnava kot kaznivo dejanje, za katerega je za odgovorno osebo delodajalca zagrožena zaporna kazen do treh let.

Z namenom spodbuditi prostovoljno izpolnjevanje obveznosti Furs redno mesečno objavlja seznam delodajalcev, ki ne predlagajo obrazca REK. Od prve javne objave nepredlagateljev leta 2013 do danes se je njihovo število zmanjšalo za 23,4 odstotka.

Vozniško dovoljenje iz Nemčije Nova kazen Avto Nemčija poleg zapora in denarne kazni uvaja še nekaj bolečega ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 16:52 05.september 2017.

    Zanimivo ,kako se vsakih toliko časa nekdo odloči pisati o spremembah v finančni disciplini ,ponavadi pred parlamentarnimi ali predsedniškimi volitvami . Ne pozabimo ,da je največje zlo glede korupcije prav KPK ,katerega predsednika je imenoval Borut Pahor ! V tem ...prikaži več tem grmu tiči zajec ! Ne pozabite tega ko greste na volitve .

  • tomaz 10:30 05.september 2017.

    Meni sploh ni jasno, kako se sploh da izplačati plače brez prispevkov, tega mi do danes ni znal noben računovodja pojasniti. Sam sem si hotel v nekem obdobju, ko nisem imel zadosti prilivov, izplačati le prispevke, brez plače, pa to ...prikaži več, pa to ni mogoče, kakor tudi ni mogoče plačati plačo brez prispevkov. Kako pa to nekateri čarajo pa ne vem .

  • Janez_53 09:52 05.september 2017.

    Najprej spremenite zakon, da ne bo pisalo:"Neplačevanje prispevkov za socialno varnost SE LAHKO OBRAVNAVA KOT KAZNIVO DEJANJE", ampak bo zakon jasen: "NEPLAČEVANJE PRISPEVKOV ZA SOCIALNO VARNOST JE KAZNIVO DEJANJE"! Konec!