Slovenija
551 ogledov

Otrok zbolel za mumpsom, čeprav je bil cepljen

Mumps Profimedias
Iz vrtca Mali Medo v Lukovici poročajo o primeru mumpsa. Odkar so leta 1979 uvedli obvezno cepljenje za otroke, je ta bolezen pri najmlajših redka, nekaj primerov so v zadnjih letih zabeležili predvsem pri odraslih.

V vrtcu Mali Medo v Lukovici je eden od otrok zbolel za mumpsom, proti kateremu so sicer otroci pred vstopom v vrtec cepljeni. "Obveščeni smo bili o enem primeru bolezni mumpsa pri otroku, ki obiskuje naš vrtec," je pojasnila Urška Presečnik, vodja Organizacije prehrane in zdravstveno-higienskega režima (OPZHR) iz Vrca Mali Medo. "Otrok je bil cepljen."

PREBERITE ŠE: 

Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja letos do sedaj še niso prijeli nobene prijave te otroške nalezljive bolezni. "Po uvedbi cepljenja proti mumpsu v letu 1997 je letno število prijavljenih primerov hitro upadlo," pojasnjujejo pri NIJZ. "Zadnja leta se pojavljajo le posamezni primeri, npr. v letu 2015 in 2014 po en primer, v letu 2013 pa sta obolela dva. Večinoma gre za odrasle in vnesene primere."

Predšolski otroci | Avtor: Profimedias Profimedias
Dodajajo, da je precepljenost otrok proti ošpicam, mumpsu in rdečkam v Sloveniji relativno visoka, zato v zadnjih letih niso beležili mumpsa pri otrocih. "Možnost, da za nalezljivo boleznijo zboli cepljen otrok je majhna," pravijo pri NIJZ. "Zboli lahko le v primeru, da pri njem ni bilo ustreznega odziva na cepljenje."

Kaj je mumps?

Mumps je virusna bolezen, ki primarno povzroča vnetje žlez slinavk. Najpogosteje prizadene otroke, stare med pet in devet let, lahko pa se pojavi tudi pri odraslih. "Težja oblika bolezni je pogostejša pri odraslih osebah, medtem ko pri otrocih poteka v blažji obliki," pojasnjujejo pri NIJZ.  

Prenaša s kužnimi kapljicami, slino ali z neposrednim stikom prek sluznice nosu in ust. Približno tretjina ljudi, ki se okuži z virusom mumpsa, okužbo prestane brez simptomov. Če se bolezen razvije, se najpogosteje pojavijo glavobol, povišana telesna temperatura, otekle obušesne žleze slinavke (eno- ali obojestransko). Lahko so prisotne tudi bolečine pri požiranju, utrujenost ter otekli in občutljivi testisi. 

Zapleti pri mumpsu so redki, vendar resni. "Pri fantih in moških se lahko pojavi vnetje testisov (orhitis), ki se kaže z močno bolečo oteklino v področju testisov," razlagajo pri NIJZ. "Vnetje mod lahko povzroči tudi neplodnost (sterilnost). Vnetje možganov, možganskih ovojnic in izguba sluha so drugi možni, vendar redki zapleti mumpsa."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 61
  • LučkaL 19:51 08.november 2016.

    Rak - veča se pojavnost raka pri otrocih, s te strani je staranje populacije slab argument. Že slišal, da so cepiva okužena z virusom SV40, ki dokazano povzroča raka pri ljudeh?Avtoimunske bolezni: ni tako težko pokazati s prsti na ...prikaži več cepiva, ko poznaš način njihovega delovanja. Res je, da različni spoli različno pogosto zbolevajo za nekaterimi boleznimi, torej je nek spol zaradi (meni ta trenutek) neznanega dejavnika bolj podvržen vplivu nekega dejavnika na pojavnost bolezni. Dejstvo je, da se pojavnost avtoimunih bolezni celokupno veča in to v korelaciji s številom prejetih cepiv. Ob poznavanju mehanizmov delovanja cepiv - je jasno zakaj!

  • Basiliscus 19:36 08.november 2016.

    Rak - staranje populacije. Dejansko je raka več zaradi cepiv - zato ker cepiva omogočajo, da ljudje živjo tako dolgo, da na koncu razvijejo raka. Pred 50 leti so otroci lepo pomrli ob infekcijski bolezni, zato tudi niso mogli razvit ...prikaži več raka pri 70 letih.Avtoimunske bolezni: težko je pokazat s prstom na cepiva. Cepiva npr. težko pojasnijo, zakaj je pri nekaterih avtoimunskih boleznih 10x več zbolelih žensk kot moških, če smo pa vsi cepljeni.

  • LučkaL 19:27 08.november 2016.

    Zahvaljujoč cepivom se soočamo z vedno več primeri avtoimunskih bolezni in raka. To je dejstvo. Vesela sem za zdravje vsakega posameznika. Vsekakor pa se zavedam, da to ni zahvaljujoč cepivom.