Slovenija
42636 ogledov

Pa je tu: Zaradi covida-19 obvezna aplikacija na telefonu

Seja vlade vlada janševa vlada
1/3
Vlada RS
Vlada se pripravlja na drugi val epidemije covida-19. Pozno sinoči so ministri sprejeli predlog zakona, s katerim se spreminjajo in dopolnjujejo začasni ukrepi za omilitev in odpravo posledic epidemije na področju dela, delovnih razmerij, štipendij in socialnega varstva.

Poglavitne rešitve se nanašajo na podaljšanje ukrepa čakanja na delo, določitev in plačilo nadomestila za odrejeno karanteno, zajeti so tudi ukrepi s področja institucionalnega varstva ter mobilna aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi.

„S predlogom zakona se podaljšuje trajanje ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delu do 31. julija 2020. Vlada lahko ukrep pred iztekom s sklepom največ dvakrat podaljša za obdobje enega meseca, vendar ne dlje kot do 30. septembra 2020,“ so sporočili z vlade.

V predlogu zakona je nekaj dopolnitev, ki bodo zagotovile boljši in učinkovitejši nadzor nad ukrepom skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo.

Poleg tega je namen predloga zakona tudi blaženje učinkov zaradi delavcu odrejene karantene v breme delodajalca, ko se ta ne more izogniti odsotnosti delavca, ki dela ne more opravljati in mu ni možno odrediti dela na domu, mu pa mora delodajalec na podlagi delovnopravne zakonodaje zagotoviti nadomestilo plače za čas odsotnosti.,

Predlog zakona tako delodajalcem omogoča uveljavitev povračila nadomestila plače tudi za te primere, delavci pa bodo upravičeni do nadomestila plače, pri čemer bo višina nadomestila odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni.

Seja vlade vlada janševa vlada | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Nadomestila delavcem, ki zaradi karantene ne bodo mogli opravljati svojega dela, bo torej poravnala država. Tistim, ki jim bo karantena odrejena ob prehodu meje, bodo poravnali 50 odstotkov plače, če se bo delavec znašel v karanteni zaradi stika z okuženo osebo pa 80 odstotkov plače. Razlog za odreditev karantene mora biti razviden iz odločbe o odreditvi karantene.

Vlada bo vzpostavila tudi mobilno aplikacijo za obveščanje oseb o stikih z okuženimi z virusom in osebami, ki jim je bila odrejena karantena.

Za vzpostavitev in delovanje mobilne aplikacije je odgovorno ministrstvo, pristojno za javno upravo.

Ujeti Slovenija Jelinčič v družbi Rupla in Bavčarja: "Narod je glup!"

„Namestitev in uporaba mobilne aplikacije je prostovoljna in brezplačna, razen v primerih, ko je oseba potrjeno pozitivna na virus oziroma ji je bila odrejena karantena – v teh primerih si mora ta oseba (če je uporabnik ustreznega pametnega telefona) mobilno aplikacijo obvezno namestiti tako, da se lahko vanjo vnese naključno kodo,“ sporočajo z vlade.

Seja vlade vlada janševa vlada | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Aplikacija je zasnovana tako, da anonimno beleži podatke o upoštevnih stikih med uporabniki mobilne aplikacije, v primeru pozitivnega testa na virus SARS-CoV-2 oziroma odreditve karantene pa tudi obveščanje uporabnikov o takšnih stikih z drugimi uporabniki mobilne aplikacije. Mobilna aplikacija pa ne sme omogočati identifikacije uporabnika, zbiranja podatkov o njegovi lokaciji in njegovih drugih osebnih podatkov. Glede na navedeno pri uporabi aplikacije torej ne gre za obdelavo nobenih osebnih podatkov. Dodatno anonimnost zagotavlja tudi rešitev, ki predvideva, da se uporabniku ob namestitvi dodeli naključna identifikacijska koda.

Gneča Slovenija "A zdaj pa meni svetujejo, naj zaradi okužb ne grem na Hrvaško?"

Vlada zagotavlja, da aplikacija ne bo beležila stikov z naključno mimoidočimi uporabniki mobilne aplikacije in uporabniki, ki bodo oddaljeni npr. 100 metrov, ampak le stike, za katere se glede na strokovna izhodišča upoštevaje njihovo oddaljenost in trajanje šteje, da predstavljajo nevarnost za okužbo.

O režimu prestopanja mej pa bodo vladni predstavniki več povedali na današnji novinarski konferenci. Sodeč po tvitu vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, se na meji s Hrvaško obeata zaostrovanje nadzora. 

"Hrvaška drsi iz območja in skupine varnih držav EU. Nam nerazumljivo, toda tam so odprti tudi nočni klubi-diskoteke, ki postajajo prava kotišča covid-19," je zapisal.

Covid-19, Hrvaška Covid-19 Zdravje Hrvaška: Skok okužb, tako močnih žarišč niso pričakovali Plaža Hrvaška morje zrće Neverjetne slike Svet Apokaliptični prizori s hrvaških plaž
 
Komentarjev 54
  • Beny03 19:35 29.junij 2020.

    Takimi ki grejo gume rezat nebom zaupal svojo zasebnost nasploh pa TEL. kriminalci me nebojo nadzirali.!!!

  • SonnyBlack 19:08 29.junij 2020.

    obvezna namestitev anti covid aplikacije???? ja pa ja da kaj pa te...s talimi forami bi zdaj zaceli?...disi jim samo nadzor nad nami vsemi...bom potegno ven staro nokio... teh prepovedi kaj pa pridejo se zadaj,pa enostavno nebom uposteval...dokler nebojo dali ven ...prikaži več res tehtnih in realnih dokazov o tem covidu... ta korona je ena navadna laz ...ki je zrastla na zelniku mogotcev,ki se imajo za vladarje sveta,in populacijo jemljejo kot svojo lastnino... nobenemu ne dovolim vec,da me bo tako omejeval

  • Kmodri 14:25 29.junij 2020.

    Smo na dobri poti do diktature.