Zdravje
36445 ogledov

Hrvaška: Skok okužb, tako močnih žarišč niso pričakovali

Covid-19, Hrvaška Epa Covid-19, Hrvaška
Samo v Zagrebu potrjenih 44 novih primerov...

Na Hrvaškem so v zadnjih 24. urah potrdili 67 novih okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil tamkajšnji štab civilne zaščite. Do danes je bilo testiranih skupaj 77.453 ljudi, od tega 829 v zadnjem dnevu.

"Štab je objavil manj primerov, kot so poročale županije, zato državljani iščejo odgovore," ob tem opozarja hrvaški portal Index.hr.  Po podatkih okrajnih štabov CZ je bilo samo v Zagrebu potrjenih 44 novih primerov, v osješko-baranjski županiji so jih našteli 35, kar na nacionalni ravni pomeni več kot 67, čeprav je, tako Index, "treba upoštevati, da državni štab ob 14. uri objavi podatke zadnjih 24 ur do 12:45." "Zato je teoretično mogoče pojasniiti neskladje med podatki nacionalnega štaba in okrajnim sedežem. Kljub temu je zanimivo, da državni štab danes ni sporočil, koliko primerov je v določeni županiji," so skeptični na portalu. 

Ne glede na točnost podatkov, je dejstvo, da število novih okuženih pri naših sosedih v zadnjih dneh skokovito narašča; včeraj je Hrvaška zabeležila kar 85 novih primerov, v četrtek celo 95, največ okužb prihaja iz zagrebških nočnih klubov, drugo žarišče je samostan v Djakovu. Skupaj z današnjimi 67 na novo okuženimi s kornavirusom ima Hrvaška trenutno v povprečju 10,6 primerov na sto tisoč prebivalcev, je popoldne v Splitu povedal zdravstveni minister Vili Beros.

Epidemija covid koronavirus Covid-19 Slovenija Dramatično, na Hrvaškem tako kot v najhujših dneh epidemije

Takšnega porasta niso pričakovali

Po besedah direktorja Hrvaškega inštituta za javno zdravje  Krunoslava Capka, tako močnih žarišč niso pričakovali. "Ukrepe smo rahljali postopoma, vendar takšnega porasta nismo pričakovali. Pred desetimi dnevi smo imeli prve uvožene primere, ti so se družili z družinami, s sodelavci, v prostem času pa s prijatelji  v lokalh. Tako se je začelo širjenje virusa," je za HTV dejal Capak, ki upa, da se bodo okužbe ob izsleditvi okuženih in omejevanju njihovih stikov, v prihodnjih desetih dnevih vendarle umirile.

Na Hrvašem so danes potrdili 67 novih okužb, včeraj 85, v petek 56, v četrtek pa kar 95, kar je bil drugi najslabši rezultat od začetka epidemije, vse skupaj pa pomeni, da so se razmere še poslabšale.

Zato bi lahko Slovenija Hrvaško že na današnji seji vlade umaknila s seznama varnih držav, kot se je to v četrtek zgodilo z Luksemburgom in Črno goro, pa prejšnji četrtek z Bolgarijo. Te države niso več na seznamu varnih držav a tudi ne na rdečem seznamu, kjer se ob povratku zahteva karantena.

 

Andrej Šter Dopust Slovenija To o dopustu na hrvaškem pravi Andrej Šter z zunanjega ministrstva

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 10
  • Avatar jate
    jate 17:30 28.junij 2020.

    konec je..nic vec svingerstva na hrvaskem ,poleg nocnih klubov seveda, hehe :-))

  • gregor51 17:24 28.junij 2020.

    zaprt meje in pika

Sorodne novice