Slovenija
20 ogledov

Pahor bo vnovič kandidiral

Borut Pahor (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Borut Pahor je že napovedal, da se bo na parlamentarnih volitvah potegoval za vnovični mandat. Meni, da bi lahko dobil večjo podporo, kot jo napovedujejo javnomnenjske raziskave.

Pahor sicer dvomi, da bo pri kandidaturi uspešen. Meni, da se ga bodo državljani spomnili kot nekoga, "ki je sicer tudi kvasil neumnosti, a hkrati povedal veliko stvari, ki so se pozneje izkazale za resnične, in poskušal storiti stvari, ki bi bile koristne".

Glasovanje o zaupnici je bila po njegovem mnenju prava poteza, je povedal v pogovoru za Radio Slovenija. Prepričan je, da ima padec le-te dobro stran, saj bi bila izglasovana zaupnica le "kratkoročna zmaga". V primeru izglasovane zaupnice mu verjetno ne bi uspelo izvesti vseh potrebnih reform. Kot slabo stran padca zaupnice pa navaja odziv finančnih trgov.

Naredil veliko napak

Pahor priznava, da je naredil veliko napak in korakov, ki so bili prepočasni ali pa niso bili storjeni. Dodal je še, da je večkrat prevzel vlogo grešnega kozla in mirno prenašal očitke na svoj račun, zaradi česar tudi ni bil popularen. Meni pa, da so ljudje znali ceniti dostojnost, s katero je vlada zaključila mandat. Kot uspeh vlade je sicer izpostavil arbitražni sporazum o meji s Hrvaško.

Razočaran je bil nad izidom referenduma o pokojninski reformi, saj je računal na "nevidno roko zdrave pameti". Ob tem je spomnil na "nesrečni oglas" z Urško Čepin, ki je bil po njegovi oceni podcenjujoč do razuma ljudi in ni bil na mestu. Kot pravi, za to "oslarijo" ni vedel, saj bi jo v nasprotnem primeru preprečil. Tedaj se mu je sicer zdelo nedostojno, da bi valil krivdo na druge, a danes priznava, da je morda "dajal potuho ljudem, ki niso bili dorasli svojim nalogam".

Komentarjev 6