Slovenija
2 ogledov

Pahor na Mandelino žalno slovesnost

Slovenija 17.08.2013 Borut Pahor predsednik Republike Slovenije, predsedniska pa Saša Despot
Predsednik republike Borut Pahor bo drevi odpotoval v Južnoafriško republiko.

Tam se bo Borut Pahor v torek v Johannesburgu z ostalimi svetovnimi voditelji udeležil žalne slovesnosti v spomin na nekdanjega predsednika Nelsona Mandele in se skupaj z njimi poslovil od njega, so danes sporočili iz urada predsednika republike.

Južnoafriški borec za človekove pravice in neutrudni borec proti rasističnemu režimu apartheida v državi Mandela je po dolgi bolezni umrl v četrtek, star 95 let. V Južnoafriški republiki se danes z dnevom molitve začenja teden spomina na ikono boja proti apartheidu, ki se bo zaključil 15. decembra s pogrebno slovesnostjo v Qunu na jugu države, kjer je Mandela odraščal.

"Navdihoval je ves svet"

Pahor je ob smrti Mandele v četrtek poudaril, da je Mandela premočrtno verjel v svobodo, enakopravnost in spravo in da je metafora neomajne vere v boljši svet. Navedel je tudi, da je imel Mandela sanje, zaradi katerih je bil zaprt več kot četrt stoletja.

"Uresničil jih je, ne da bi se maščeval tistim, ki so mu jih skušali vzeti. S svojo državniško modrostjo in vizionarstvom je odprl povsem novo poglavje prihodnosti Južnoafriške republike. Z zvestobo sebi in svojemu narodu ter skupnim idealom po boljši in bolj pravični družbi pa je navdihoval ves svet," je izpostavil predsednik Pahor.

Prihod potrdilo že 53 voditeljev

Udeležbo na žalnih slovesnostih prihodnji teden je doslej potrdilo 53 svetovnih voditeljev, je danes sporočil južnoafriška zunanja ministrica Maite Nkoana-Mashabane. Med udeleženci bodo med drugim predstavniki ZDA, Brazilije, Francije in Velike Britanije.

ZDA bodo na žalnih slovesnostih predstavljali predsednik Barack Obama ter trije nekdanji ameriški predsedniki. Brazilijo bo zastopala predsednica Dilma Rousseff, Francijo njen francoski kolega Francois Hollande, Veliko Britanijo pa na žalni slovesnosti v torek britanski premier David Cameron, na pogrebu prihodnjo nedeljo pa princ Charles. Iz Nemčije bo v JAR odpotoval predsednik Joachim Gauck, kanclerka Angela Merkel pa ne, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Slovo na nogometnem stadionu

Mnogi svetovni voditelji se bodo v torek udeležili spominske slovesnosti na nogometnem stadionu v Johannesburgu, kjer sicer pričakujejo okoli 95.000 ljudi. Manjša skupina pa naj bi nato odpotovala še na pogreb v Qunu na jug države, kjer je Mandela odraščal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovesnosti prihodnji teden naj bi se med drugim udeležili tudi zdajšnji in prejšnji generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon in Kofi Anan, nekdanji posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari, posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige Lakhdar Brahimi ter nekdanja irska predsednica Mary Robinson, navaja AFP.

Komentarjev 11
  • feferon 14:59 09.december 2013.

    Lahko bi se že enkrat začeli obnašati krizi primerno. Naj si prizajo, da so to državo finančno izropali in naj ne delajo še večjih bremen davkoplačevalcem! Tudi iskreno napisano sožalje je dobro, saj menda vsi razen naših politikov vedo, da smo finančno fuč.

  • feferon 14:56 09.december 2013.

    A se bo kdaj vedelo kdo pije in kdo plača!

  • privat 07:19 09.december 2013.

    klobasanje..kaj le mi imamo z mandelo??