Slovenija
1957 ogledov

Pahor tudi o tem, kam pelje ta "surov in neprijazen diskurz"

Borut Pahor in Janez Janša Anže Petkovšek
Pahor bo v kratkem odlikoval Slovensko tiskovno agencijo za 30 let njenega pomembnega poslanstva, hkrati pa bo odlikoval tudi koprski del RTV Slovenija in slovenski del RAI-ja.

Kritike, ki proti slovenski vladi letijo iz Bruslja, so po mnenju predsednika republike Boruta Pahorja verodostojne in jih je treba jemati skrajno resno. Kot je pojasnil v intervjuju za TV Slovenija, je to nujno ne le zaradi ugleda Slovenije v mednarodni javnosti, ampak predvsem zaradi krepkosti demokracije v Sloveniji. Po njegovem mnenju bi nekaj težav lahko rešili zelo hitro, denimo trajno financiranje Slovenske tiskovne agencije in ureditev vprašanja imenovanja legitimnih tožilcev. 

Pahor bo v kratkem odlikoval Slovensko tiskovno agencijo za 30 let njenega pomembnega poslanstva, hkrati pa bo odlikoval tudi koprski del RTV Slovenija in slovenski del RAI-ja.

Kot je dejal, so bili razlogi za neimenovanje tožilcev neprepričljivi "oziroma se je vlada premalo trudila, da bi javnosti pojasnila razloge, zakaj se je tako odločila". Dodal je, da bomo s tožilstvom lahko nadzirali transparentnost porabe denarja, zato moramo to storiti čim prej. 

Kljub temu pa po Pahorjevih besedah vse institucije delujejo, so operativne - imamo predsednike države, vlade, državnega zbora in državnega sveta ter polno sestavo vseh teh institucij, zato politične krize ni, je pa povečana politična negotovost. Poudaril je, da ne bo posegal v pristojnost državnega zbora in v pristojnost poslancev, da sami izvolijo predsednika državnega zbora.

Borut Pahor | Avtor: Twitter Twitter
"Tako kot sodelujem z vlado in predsednikom Janšo, tako sodelujem tudi z državnim zborom in predsednikom Zorčičem. To, da ga poskušajo že večkrat zamenjati, ne vpliva na moj delovni in konstruktiven odnos z njim, in dokler bo državni zbor imel predsednika, bom s tistim predsednikom ali predsednico sodeloval," je dejal Pahor.

Predčasne volitve po njegovem mnenju ne bi koristile ugledu Slovenije, poleg tega bi z njimi zamudili priložnost, da ta ugled okrepimo z uspešnim vodenjem Evropske unije. "Gre za to, da ima Slovenija tako redko priložnost, da s predsedovanjem Svetu Evropske unije, naslednja bo čez 13 let, pokaže svojo sposobnost, ne samo v tehničnem smislu, ampak tudi v političnem smislu."

Opozoril je, da položaj, v katerem se je znašla naša politika, ni najbolj imeniten. "Nikomur ni v posebej v čast, ker ni zelo konstruktiven, ni ustvarjalen. Politika zdaj ni umetnost, ampak je precej grob diskurz. Treba je iti korak naprej, in to v skupno smer. Sam mislim, da si naši ljudje zaslužijo boljše, in to še pred volitvami," je dejal. Volitve namreč po njegovem mnenju ne bodo rešile ničesar, "če bo zdaj zelo surov in neprijazen diskurz in bo tak ostal tudi po volitvah". Uvod v boljše poglavje po volitvah morajo po njegovem mnenju narediti tudi alternativne politične sile, "ki menijo, da bodo sestavile vlade po volitvah".

Predsedovanje Svetu EU je po Pahorjevih besedah "za Slovenijo velikanska priložnost, ki jo samo nezrela država izpusti in je ne izkoristi za okrepitev svojega ugleda".

Zanikal je obstoj non-paperja, poudaril je, da je Slovenija naklonjena širitvi Evropske unije. Razloga, zakaj se ta non-paper povezuje s Slovenijo, ne pozna.

Je pa Pahor povedal, da si še vedno želi, da bi 25. junija praznovali na Trgu republike "vsi skupaj, vzneseno, veseli zato, ker smo premagali epidemijo" ter zato, "ker imamo kaj pokazati ob 30. obletnici naše države".

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 11
 • Avatar Leon
  Leon 16:08 07.junij 2021.

  Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v čast 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije, v ponedeljek, 7. junija 2021, ob 13. uri priredil svečano kosilo za škofe Slovenske škofovske konference. Po svečanem kosilu, predvidoma ob 14.30 bosta predsednik Pahor in nadškof ...prikaži več msgr. Stanislav Zore podala izjavi za javnost. https://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/8C16AFC08E17B053C12586EA0045EF2C?OpenDocument

 • Kirka 11:12 07.junij 2021.

  Polž slinar...

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 09:33 07.junij 2021.

  Urška kot zdravnica bi lahko bolje skrbela za svojega moža...saj bo revež še zbolel od kopičenja hudobije...