Slovenija
32 ogledov

Parlament potrdil znižanje kazni za manjše prekrške

Policija, policijski avto Žurnal24 main
Državni zbor je danes sprejel novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki znižuje globe za manjše prekrške v prometu.

Z novelo zakona o pravilih cestnega prometa se znižujejo globe za manjše kršitve prometnih pravil, pa tudi odpravljajo težave pri izvajanju sedanjega zakona in dopolnjujejo pristojnosti občinskih redarjev, je v uvodni predstavitvi povedal minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač.

Poudaril je, da ne spreminjajo vsebin, ki so pomembne z vidika zagotavljanja prometne varnosti, pa tudi ne tistih, ki zagotavljajo varen in nemoten potek prometa. Pri vseh hujših kršitvah prometnih pravil – denimo v primeru vožnje pod vplivom alkohola in ostalih prepovedanih substanc, vožnje v nasprotno smer, velikih prekoračitev hitrosti, pobegov s kraja nesreče – pa globe ostajajo nespremenjene.

Zaradi kazni materialne in socialne posledice

Černač je dejal, da so spremembe nujne na nekaterih področjih, kjer se je pokazalo, da obstoječe določbe povzročajo velike težave, pa tudi materialne in socialne posledice posameznikom. Kot enega od takih primerov je minister navedel primer voznikov avtobusov, ki ne morejo več opravljati svojega profesionalnega dela, če so pri njih zabeležili manjše kršitve pravil z drugimi motornimi vozili.

Podobno pa je tudi pri voznikih reševalnih, gasilskih in drugih vozil, je še dodal minister.
Kot je navedel, se z novelo uvaja tudi nov pojem prometna nesreča z majhno poškodbo. Pri takšnih nesrečah, kjer gre tudi za manjšo materialno škodo, lahko policist odstopi od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov pod določenimi pogoji. S tem je omogočeno, da se udeleženci sami sporazumejo, policija pa je razbremenjena dela v številnih manjših primerih.

Novelo zakona o pravilih cestnega prometa je podprlo 48 poslancev, eden pa je bil proti. Podprli so jo koalicijski poslanci, proti predlaganim rešitvam pa so se že v razpravi opredelili v opozicijski SD, medtem ko so poslanci Pozitivne Slovenije razpravo obstruirali.

Komentarjev 1
  • dragec 08:24 19.julij 2012.

    Skladno z varčevalnimi ukrepi!!!!