Slovenija
9466 ogledov

Peš čez hrvaško-slovensko mejo, brez navodil o samoizolaciji

Bralec
Zgodba o tem, kako je še po zaprtju brniškega letališča za potniški promet obstajal let iz Pariza v Ljubljano, ki ga nikoli ni bilo.

Pretekli teden se je z Mauritiusa v Slovenijo vrnil par, ki ob odhodu v otoško državo v Indijskem oceanu ni pričakoval takega niza dogodkov. Zoran je na Mauritius odpotoval z ženo, nič hudega sluteč, da bi bile stvari v Sloveniji in Evropi zaradi koronavirusa neobvladljive.

koronavirus Slovenija Slovenija Koronavirus: Verjetnost, da bo ostal v populaciji, je velika

»Pred 14 dnevi sva se odpravila na Mauritius. Po nekaj dneh na otoku sva bila obveščena, da je letališče v Sloveniji zaprto, vendar sva stalno spremljala, kaj se dogaja z najinim letom iz Pariza v Ljubljano. Ta je obstajal in ni bil odpovedan, kar je vnašalo dodatno zmedo. Ne samo za naju, ampak tudi za vse letalske prevoznike. Na treh koncih sva želela preusmeriti let v Zagreb, a nama to ni uspelo, prav zaradi obstoječega leta«, pravi sogovornik in dodaja, da je bil let Pariz – Ljubljana odpovedan šele dan, preden sta zapustila Mauritius. Let Pariz Ljubljana je torej obstajal skoraj teden dni od zaprtja letališča na Brniku za potniški promet, kar sogovornik dokazuje tudi s posnetkom na zaslonu telefona.

 | Avtor: Bralec Bralec

Odločila sta se, da ostaneta

Mirna sta bila tudi zaradi dogajanja ob prihodu na Mauritius, ki ga je virus obiskal šele dva dni pred njunim odhodom. Isti dan, ko se je pojavil, so na otoku že imeli »izredno« stanje, vsi so bili v maskah,, vse kar je bilo treba za zajezitev širitve virusa potrebno so na otoku v trenutku zaprli. Vsi so bili organizirani. Tudi zaradi tega dejstva sta se odločila, da ostaneta. 

maska, koronavirus Slovenija UKC o vrhuncu koronavirusa v Sloveniji

»Na letališču so bili vsi opremljeni z maskami, rokavicami, na okencu z informacijami so imeli pripravljene vse podatke. Uslužbenka nam je točno razložila kako in kdaj bodo zapirali lete, od prvega do zadnjega primera. In točno tako se je odvijalo,« pravi sogovornik in dodaja, da se je kasneje izkazalo, da v Evropi niso niti približno tako organizirani kot na Mauritiusu. »Ker nama je situacijo z leti tako predstavila in sva ocenila, da bodo stvari kasneje tudi pri nas bolje organizirane kot po začetni zmedi, sva se odločila, da ostaneva,« še dodaja.

Obstoječi let vseskozi vir težav

Naš sogovornik pravi, da je vseeno želel imeti rezervni scenarij, zato je že na Mauritiusu želel zamenjati letalsko karto Pariz – Ljubljana za let Pariz – Zagreb. Ker je let Pariz - Ljubljana uradno obstajal, to ni bilo mogoče in je zato kupil dodatni karti za polet iz Pariza v Zagreb.

Hkrati je bil v stiku z Ministrstvom za zunanje zadeve (MZZ), za katere ima le besede pohvale. »Res so bili aktivni, stalno so nas spremljali in nam dajati informacije.« 

Velika napaka Svet Pred tedni zgled v boju zoper koronavirus, danes svarilo svetu

Da je let iz Pariza v Ljubljano odpovedan, sta izvedela šele na poti na letališče za polet proti Evropi. Pri čemer nista želela po prihodu v francosko prestolnico zapustiti letališča, saj sta se bala, da bi ju poslali v karanteno. Po pogovoru na okencu Air Mauritiusa so ju le upoštevali in ju preusmerili na let Pariz – Zagreb, saj sta imela letalski karti. A ob prihodu v Francijo sta ugotovila, da je njun let odpovedan. Na srečo je obstajal še en, bolj zgodnji let, s katerim sta odletela v Zagreb. »Očitno so zamenjali letalo, saj je bilo na pol prazno. V Zagreb sva prišla brez kovčkov, kar je bilo ob vsej zmedi pričakovano. Še danes jih nimava,« pravi sogovornik, ki je pohvalil delo letališkega osebja v Zagrebu.

 | Avtor: Bralec Bralec

V Parizu higiena "šanska vas"

»Ko prideš, te vprašajo od kje si prišel, da se prepričajo, ali si bil v bolj s koronavirusom izpostavljenih krajih, ali na manj tveganih destinacijah. Na srečo je bil Mauritius med manj tvegani, tako kot še na primer Kuba. Drugi so morali zaupati vse podatke, kam gredo, kje bodo naslednjih 14 dni, dobili so tudi navodila o samoizolaciji,« razlaga in pojasnjuje, da je bilo na letališču v Parizu povsem drugače: »V Parizu na okencu osebje ni nosilo mask, niti rokavic. To se mi je zdelo absurdno, saj so v neprestanem stiku s tisočimi ljudmi.« 

S strani MZZ sta dobila informacije, da prehod čez hrvaško mejo z javnim prevozom ali taksijem ni mogoč. Zato sta se s taksijem pripeljala do hrvaškega dela meje: »voznik je imel masko, rekel je, daje vse razkužil.« Potem pa sta morala peš do slovenske strani. Nato sta spet vzela taksi in prišla domov, kjer ju je čakala pošiljka hrane, ki so jima ju priskrbeli sosedje za 14 dni, ko bosta moral biti v karanteni. 

 | Avtor: Bralec Bralec

koronavirus Slovenija V Sloveniji potrjenih 442 okužb z novim koronavirusom

Brezbrižnost slovenskih obmejnih policistov

»Kar me je presenetilo, je to, da na naši strani, razen, da so pregledali potne liste, niso vprašali nič. Ne kje smo bili, od kod prihajamo. Niso nas opozorili, da moramo v samoizolacijo. To sva naredila sama. Študentki, ki sta bili na istem letu, sta spraševali, kje bi lahko najeli stanovanje za 14 dni, saj živita skupaj s starši in jih nista želeli okužiti, če bi slučajno bili okuženi. Nihče ne ve, ali je okužen, ali ni. Vsi na letalu smo se bolj ukvarjati s tem, kako sami sebe spraviti v samoizolacijo, kot tisti, ki bi to morali storiti.«

 | Avtor: Bralec Bralec

Težko je biti pameten

Ko sogovornik pogleda stvari za nazaj, pravi, da je težko biti pameten. »Če bi imela let teden dni kasneje, zagotovo ne bi odpotovala. Ko sta prišla na Mauritius ni še nihče zganjal panike, niti sorodniki ju niso prepričevali, da se vrneta. Let za nazaj je uradno obstajal do zadnjega dne. »Če bi bil let prej odpovedan, bi se zagotovo odzvala drugače. Hvala tudi MZZ, ki je vseskozi dajal prave informacije. Klicali smo se preko Viberja, da nismo imeli dodatnih stroškov. Prijavili smo se na spletni strani, ki je bila odprta za vse Slovence v tujini in spremljali situacijo,« zaključuje sogovornik.

Komentarjev 7
  • kontrahan 19:04 24.marec 2020.

    Jao kaj ste pametni, škoda je takih talentov, da jih pustimo doma na kavču.

  • Perog 11:18 24.marec 2020.

    Seveda, najlažje vse druge kriviti! Preveril, da let iz Pariza obstaja na google? A se zajebavaš?? Preveriš na strani prevoznika! Če ti ni jasno, preveri sedaj npr za Easyjet v Ljubljano... na google bo seveda let obstajal, ker išče po ...prikaži več kodah leta kot koledar... pptem preveri pa na Easyjet in vidiš, da je odpovedan. Ne pa potem zaradi svoje neumnosti vse druge kriviti glede odpovedi letov.

  • supreme 11:11 24.marec 2020.

    Mauricijus placan....seveda se gre...kako pa nazaj...cmo se pa kasnej ukvarjat.