Slovenija
10742 ogledov

Velikanski dobiček Petrola

Petrol Petrol Fotografija je simbolična.
Skupina Petrol je lani ustvarila 124,5 milijonov evrov čistega dobička, kar je 72 odstotkov več kot leto pred tem. Prihodki od prodaje so se povečali za 61 odstotkov na 4,96 milijarde evrov. Vodstvo Petrola je skladno s sprejeto dividendno politiko predlagalo, da dividenda na delnico za lani znaša 30 evrov bruto.

Na poslovanje družbe v preteklem letu je še naprej vplivala epidemija covida-19 in z njo povezani ukrepi. Slednji so bili lani sicer manj omejujoči kot leto pred tem, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Petrola.

Na poslovanje vplivala tudi energetska kriza

Drugi zunanji dejavnik, ki je lani vplival na poslovanje družbe, pa je bila energetska kriza, ki se je izkazala z visoko in nepredvideno rastjo cen goriv in energentov, predvsem elektrike in zemeljskega plina, ki sta dosegla zgodovinske ravni. Zaradi cenovnih šokov je morala posledično ukrepati država, med drugim z začasno omejitvijo cen kurilnega olja v Sloveniji in cen goriv na Hrvaškem, so spomnili v trgovcu z nafto.

Skupina Petrol je lani ustvarila 543,4 milijona evrov prilagojenega bruto dobička, kar je 27 odstotkov več kot leto pred tem. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je zvišal za 43 odstotkov na 238,1 milijona evrov. Večino je bilo ustvarjenega s prodajo naftnih derivatov, petino s prodajo trgovskega blaga in povezanih storitev, ostalo s prodajo ostalih energentov, energetskih in okoljskih rešitev ter proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov.

30 evrov bruto na delnico

V četrtek je revidirane poslovne rezultate skupine že obravnaval nadzorni svet Petrola. Skladno z zabeleženimi številkami in sprejeto dividendno politiko bo skupaj z upravo skupščini delničarjev Petrola predlagal izplačilo dividende za leto 2021 v višini 30 evrov bruto na delnico. Pri tem so bile upoštevane potrebne investicije, prosti denarni tok, zadolženost družbe, razvojni načrti, višina zadržanih dobičkov preteklih let, ustrezno razmerje neto finančni dolg/EBITDA in likvidnostna situacija, sta v ločeni objavi sporočila predsednik nadzornega sveta Janez Žlak in predsednica uprave Nada Drobne Popović.

Nadzorniki so se na seji seznanili tudi s trenutnimi tržnimi razmerami, ki so posledica krize v Ukrajini in rasti cen energentov.

Kot so navedli, skupina Petrol v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji nima svojih podjetij ali predstavništev. Ob tem so pojasnili, da je delež prihodkov od prodaje, ki jih skupina ustvari na teh trgih, zanemarljiv, prav tako pa nabava energentov na teh trgih, razen zemeljskega plina, predstavlja majhen delež v nabavnem portfelju Petrola. V družbi Petrol Rusija kot vir dobave v letu 2021 in prvih dveh mesecih leta 2022 pri srednjih destilatih (dizel in ekstra kurilno olje) predstavlja manj kot sedem odstotkov. Motornih bencinov pa iz Rusije ne uvažajo, so zapisali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • munja 13:19 19.marec 2022.

    Drastično so podražili energente, zdaj se pa hvalijo z dobičkom, da jih ni sram, pokvarjenci na deset kubikov.

  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 17:33 18.marec 2022.

    Dobiček jim dela pohlep po denarju. Zakaj morajo imeti tako velike pluse in dobičke?

  • Bojan Lavrencic 10:40 18.marec 2022.

    Zakaj pa se je potem kurilno olje v samo enem dnevi podrazilo za 25% ce to ni uvoz iz rusije in je cena nafte na borzah padla. Aja. Vizjak je kupil zajeten kupcek delnic....in seveda on ze ne bo placeval ...prikaži več " glupih davkov" to moramo poceri mi , da napolnimo njegov zep