Slovenija
29912 ogledov

Piknik med prazniki? To pravi vlada!

Košara za piknik. Shutterstock
Tudi med prazniki prepovedano zbiranje in prehajanje občinskih meja. Vlada opozarja tudi vse, ki bi radi šolske počitnice in proste dni izkoristili za piknik.

Tudi v teh predprazničnih in prazničnih dneh ostaja v veljavi odlok, ki zaradi epidemije novega koronavirusa prepoveduje zbiranje na javnih krajih in prehajanje občinskih meja. Kot so napovedali na policiji, bodo spoštovanje prepovedi preverjali tudi pred in med prvomajskimi prazniki. Prirejanje piknikov v naravi ni dovoljeno, so ob tem pojasnili.

protesti policija Naročilo Slovenija Obrambno ministrstvo kupuje opremo za nadzorovanje množic

Vlada je sicer na petkovi dopisni seji v odlok o začasni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih krajih ter gibanja zunaj občin stalnega oziroma začasnega prebivališča vpisala namero, da strokovno utemeljenost ukrepov preveri najmanj vsakih sedem dni, kar je od nje zahtevalo ustavno sodišče. Ob petkovem preverjanju po seznanitvi s strokovno oceno posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje pa je veljavnost ukrepov podaljšala.

policija nadzor koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Na policiji so ob tem že napovedali, da bodo tako v teh dneh preverjali, ali med občinami res potujejo samo tisti, ki spadajo v izjeme. Tiste, ki bodo zaradi malomarnosti ali ignorance kršili odlok oz. zakon o nalezljivih boleznih, bodo vrnili nazaj ali jih prijavili zdravstvenem inšpektoratu, če bodo ocenili, da to ne zadostuje, so sporočili.

kolesarji Slovenija Kolesarji protestirali proti omejevanju svobode

Plaža ni sprehajalna površina

V zvezi s prepovedjo zbiranja na javnih krajih pa opozarjajo, da prirejanje piknikov v naravi ne sodi med izjeme, ki bi jih določal omenjeni vladni odlok. Tudi plaža ni javni park ali sprehajalna površina, kjer bi bilo prirejanje piknikov dovoljeno. Sprehajanje posameznikov po sprehajalnih poteh pa je, ob upoštevanju varne razdalje, dovoljeno, so zapisali v nasvetih državljanom.

Pri nadzoru prometa v času pred in med prvomajskimi prazniki bodo policisti še posebej pozorni na prekoračitve hitrosti, psihofizično stanje voznikov, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje prednosti. Ugotavljali bodo tudi druge kršitve, ki vplivajo na večjo varnost kolesarjev in motoristov.

morje klop vreme obala | Avtor: Profimedia Profimedia

Donat Mg Promo Uporabno Kako okrepiti imunski sistem?

Več gneče na meji

V naslednjih dneh pričakujejo tudi več gneče na meji, ki pa se ji lahko izognemo, če bodo potniki na nov nadzor pripravljeni. Zaradi epidemije so namreč tudi na naših državnih mejah uvedeni posebni režimi in omejitve prometa ter spremenjeni pogoji.

Policisti vsem, ki so sicer zvesti praznični tradiciji pokanja s karbidom in možnarji, svetujejo, da se letos temu raje odpovedo, saj bi lahko zaradi poškodb ob neprevidni uporabi dodatno obremenili zdravstveni sistem in povečali možnosti za okužbe.

Koronavirus covid-19 Dobra in slaba Zdravje Ihan o dveh možnih scenarijih, ki nas čakata

Tudi kurjenju kresov se bo treba letos odpovedati, saj je od 20. marca za celotno državo razglašena velika požarna ogroženost.

Policija državljanom, ki se bodo med prazniki odpravili od doma, še svetuje, naj dom ustrezno zavarujejo pred vlomilci.

Komentarjev 12
  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 12:55 26.april 2020.

    Boli me kaj vlada opozarja. Me zanima če je opozorila koliko denarja si bo razdelila z izgovorom korona virusa kot je to že naredila z wc papirjem ki ga prodaja kot maske po 100 krat višji ceni.

  • david79 09:43 26.april 2020.

    Med prazniki se bo tako pilo in jedlo,da se bo bliskalo!

  • marko50 08:21 26.april 2020.

    Seveda ja. Meni bo kdo rekel kdaj bom vrgel kaj na žar. Pomijeki frdamani.