Slovenija
2480 ogledov

Za Adrio se zanimajo Pečečnik, Boscarol in Rastoder

Adria Airways Reuters
Stečajni upravitelj Adrie Airways je prejel pet ponudb za tisto, kar je ostalo od propadle Adrie Airways. Med interesenti znana imena.

Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik je za nakup poslovne celote prejel pet ponudb, med ponudniki pa ni slovenske države. Kot je pojasnil, se nekatere ponudbe nanašajo na celotno premoženje, druge le na posamezne dele. Z interesenti se bo predvidoma srečal v četrtek oz. petek.

Pečečnik in Rastoder potrdila, da ju zanima Adria

Joc Pečečnik je za TV Slovenija potrdil, da je njegovo podjetje Elektronček oddalo ponudbo. Kot je dodal, pri tem sodelujejo s podjetjem iz tujine, ki se ukvarja z letalstvom. Časnik Finance pa na svojih spletnih straneh dodaja, da bi Pečečnik na pogorišču Adrie zgradil novo Adrio skupaj s partnerjem iz tujine in nekdanjim šefom Adrie Markom Anžurjem.

Vloga Elektrončka pri tem je ugotoviti, ali je na premoženju Adrie Airways še kaj takega, da bi se dalo to letalsko podjetje vzpostavili nazaj. "Če se bo izkazalo, da je to možno, bomo pripravili načrte in verjetno te stvari odkupili," je za TV Slovenija še dejal Pečečnik.

Izet Rastoder, ki je obogatel z uvozom banan, zdaj pa vlaga tudi v nepremičnine in druga podjetja, je za TV Slovenija povedal, da se zanima za Adrijino spričevalo AOC. To podjetju omogoča opravljanje letalskih prevozov v komercialne namene.

Boscarol bi kupil letalsko šolo

V ajdovski družbi Pipistrel so danes potrdili, da so oddali ponudbo z izkazanim interesom za nakup letalske šole Adrie Airways kot celote, vključno z vsem premoženjem, blagovno znamko in certifikatom šole. Šolanje pilotov želijo nadaljevati na Brniku in morda celo v Mariboru, je povedal direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

"Pipistrel že ima svojo letalsko akademijo, vendar bi jo rad nadgradil z Adriino šolo in jo z njo združil," je pojasnil Boscarol. Pipistrelova letalska akademija bi se po nakupu nato preselila na Brnik in delno tudi v Maribor, saj je tamkajšnje letališče primerno za šolanje, tako začetno kot tudi kasnejše šolanje na večjih letalih.

alpha trainer letalo Pipistrel | Avtor: pipistrel.si pipistrel.si
Kot razlog za pripravljenost na nakup je Boscarol izpostavil ugled, ki ga ima v svetu Adriina letalska šola. "Adriina blagovna znamka je pomenila kvaliteto šolanja, zato bi radi, da ostane v slovenskih rokah," je dodal.

Z združitvijo pa bi pridobila tudi z Adriino letalsko šola, saj bi jo nadgradili tudi z on-line akademijo letenja, ki jo Pipistrel že nudi. S tem bi po njegovem mnenju postala zelo sodobna letalska šola in bi omogočila tudi nadaljevalno šolanje pilotov tudi na velikih letalih.

Boscarol je povedal še, da se nekateri od pilotov, ki so se že šolali v Adriini letalski šoli, že šolajo na njihovi akademiji, prav tako za Pipistrelovo akademijo že delajo nekateri inštruktorji.

Zdravko Počivalšek Letalske povezave Slovenija Narejeni izračuni za "novo Adrio"

Na podlagi pogajanj in razgovorov se bo stečajni upravitelj odločil, kako postopati v nadaljevanju stečajnega postopka. Med drugim bodo presodili, za katere dele poslovne celote je smiselno izvesti cenitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Tatjana Ha 22:15 12.november 2019.

    Ja super naj jo rešijo skupaj in vsak zase!

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 21:04 12.november 2019.

    Joc Izet ali Ivo? Joc ne kupuje zase, Izet kupuje zaradi priložnosti, Ivo pa za KItajce. Kaj je boljše nihče ne ve čisto točno. En ima odprt stadion, drugi "nakupovalno središče", tretji pa mlakužo v gradbeni jami. A kak Hans, ...prikaži več Joergen, John al pa Francois, ki bi že bili v tem poslu se pa niso javili? Bo še pestro!