Slovenija
2491 ogledov

Piran pod vodo, zalitih ogromno avtomobilov

Piran Tartinijev trg PrtSc
V Piranu in Izoli je kombinacija plime in vetra poskrbela za izredne razmere.

Zaradi visokega plimovanja in kombinacije vetrovnih razmer je morje danes poplavilo nižje ležeče dele obale. Največ težav je v Piranu, kjer pripadniki civilne zaščite poskušajo čim bolj zmanjšati škodo, ki bo gotovo nastala. Sirena javnega alarmiranja se je sprožila ob 6.10.

Napovedi so se uresničile in Piran je pod vodo, je povedal vodja intervencije v Piranu Peter Ventin. Po njegovih informacijah bo gladina dosegla vrh do 8.30 in nato kakšno uro ostala na podobno visoki ravni.

Opisal je, kako poteka intervencija: "Mi smo uspeli postavili baraže pred Tartinijev trg in za zdaj nam je nekako uspelo zajeziti vodo, čeprav trg počasi že poplavlja. Voda pa je povsod izredno visoka. Zaliva tudi mesta, ki jih drugače ne. Takšna, ki smo jih nazadnje videli poplavljena leta 2019."

O škodi še nimajo podatkov. "Gostinci so si kar dobro zaščitili vhode z vrečami. Mislim pa, da bo na koncu nekaj škode nastalo, ker bo voda šla v te lokale," je dodal. Ventin ugotavlja še, da kljub sproženi sireni "ogromno" lastnikov ni umaknilo avtomobilov, ki so zdaj delno pod vodo.

Razmere v Piranu si lahko v živo ogledate NA TEJ POVEZAVI.

Voda grozi tudi v Kopru in Izoli

Iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) so sporočili, da so na mareografski postaji Koper izmerili peto najvišjo gladino morja od leta 1961. Znašala je 365 centimetrov.

Piranska civilna zaščita je na podlagi vremenske napovedi Agencije RS za okolje v ponedeljek opozorila, da lahko splet vremenskih pojavov povzroči prebivalcem nevšečnosti in večjo škodo. Morje poplavlja tudi v Izoli, kjer je civilna zaščita postavila baraže na Sončnem nabrežju.

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je za današnji dan izdala več opozoril. Kje vse so se že oglasile sirene in kje se še lahko, si preberite NA TEJ POVEZAVI.

Komentarjev 1
  • Idioti 13:11 22.november 2022.

    Kako znate novinarji zajebat članek in novico , da to ni res ! Kaj koga briga kolk je višina morja , bralce zanima , ker že omenjate poplavljene avtomobile v Piranu , da poveste VIŠINO MORJA na Tartinijevem trgu , ...prikaži več da mi sami vidimo , do katere višine so avtomobili poplavljeni