Slovenija
203 ogledov

Piratstvo po novem kaznovano

piratstvo, avtorske pravice Žurnal24 main
Novi predlog sprememb kazenskega zakonika predvideva tudi strožjo zakonodajo glede kršenja avtorskih materialnih pravic oziroma glede piratstva. Kazniva naj bi postala že sama uporaba piratskih kopij avtorsko zaščitenih del, kar je bilo doslej kaznivo, če je bilo storjeno z namenom prodaje.

Veljavni zakon v 148. členu zakonika določa, da se kaznuje tistega, ki z namenom prodaje neupravičeno uporabi eno ali več avtorskih del ali njihovih primerkov, katerih skupna tržna cena pomeni vsaj večjo premoženjsko vrednost. Predlagana sprememba bi črtala poseben pogoj za kaznivost, in sicer da mora biti neupravičena uporaba storjena "z namenom prodaje".

Ta pogoj je namreč povsem neprimeren naravi kršitve, ki je storjena že s samo uporabo, ne pa šele s prodajo, saj ne gre za stvar v fizičnem pomenu, ampak za pravico, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje, poroča STA. Dodajajo še, da omenjenega pogoja prodaje zakonik že zdaj ne določa pri kršitvi avtorski sorodnih pravic po 149. členu in zato sedanja ureditev ni niti dosledna niti notranje skladna.

Denarna kazen ali pa v zapor

Kazen za temeljno kaznivo dejanje je zapor do treh let, če sodišče ugotovi olajševalne okoliščine, se lahko izreče denarno kazen. V primeru velike premoženjske koristi (50 tisoč evrov) je kazen zapor do petih let oziroma denarna v primeru olajševalnih okoliščin. Če je bila z dejanji pridobljena velika premoženjska korist in je storilcu šlo za to, da sebi ali drugemu pridobi tako korist, je kazen zapor od enega do osmih let.

Zaščita lastnih interesov?

V organizaciji BSA, ki podjetja in končne uporabnike seznanja glede spoštovanja avtorskih pravic in prednosti, ki jih prinaša uporaba legalne programske opreme, pravijo, da predlagana sprememba ni nič drugega kot odprava napake, ki se je prikradla v ta kazenski zakonik, še pišejo na agenciji. "Po mojem mnenju je nekdo zaradi zaščite lastnih interesov v zadnjem hipu v 148. člen vrinil tekst 'z namenom prodaje', saj takšnega teksta v predlogu za sprejem zakona ni bilo," je dejal pravni svetovalec BSA v Sloveniji Rok Koren.
Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo se s predlagano spremembo ne strinjajo in pravijo, da glede na izkušnje v tujini predlagana sprememba zakona ne bo bistveno pripomogla k varovanju avtorskih pravic v Sloveniji, bo pa sprememba strogo inkriminirala večje skupine prebivalcev Slovenje, kar bi ob dosledni uporabi lahko tudi zelo obremenilo pravosodni sistem.

Predlagani spremembi zakonika nasprotujejo tudi v Piratski stranki Slovenije. Prepričani so, da se s tem protiustavno kriminalizira velik del državljanov. "Sama tehnologija spleta temelji na prenosu vsebin in bi bil torej splet kot tak v celoti predmet kazenske obravnave - kar je seveda absurdno. Uporabniki spleta ves čas prenašamo vsebine, da bi se z njimi seznanili, jih preizkusili, skratka uporabili v kreativne in ustvarjalne namene - kar je popolnoma v skladu z uporabnikovimi pravicami in podpira prehod v družbo znanja in širjenja svobodne kulture."

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 19:52 19.junij 2011.

    A bojo 90% Slovencev kaznovali ali zaprli?Težka bo pri tej hitrosti dela sodišč in kapaciteti zaporov!To pomeni,da se DOLVLEČENJE lahko nadaljuje,saj je 1% možnosti,da boš nasankal!