Slovenija
8414 ogledov

Pirc Musar okarala Janšo, Pahorja in Goloba

Nataša Pirc Musar Profimedia
S prstom je pokazala na Boruta Pahorja.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v pogovoru za Primorske novice dejala, da bo njeno edino merilo pri predlogih ustavnih sodnikov strokovnost. "Da smo dopustili, da na ustavnem sodišču znamo prešteti glasove, da točno vemo, kako bo kdo glasoval, ni dobra popotnica," je prepričana. Spregovorila je tudi o potrebnih reformah in gospodarstvu.

Predsednici republike se zdijo razprave o politični uravnoteženosti ustavnega sodišča nedopustne, saj to pomeni njegovo degradacijo. "In za to je odgovoren tudi moj predhodnik, ki je predlagal sedanjo sestavo ustavnega sodišča. Sama bom imela eno samo merilo. Ne želim si razprave v parlamentu o tem, kakšnega svetovnega nazora je določen ustavni sodnik. Želim si le tega, da preučimo njihove življenjepise in ugotovimo, ali so vrhunski pravniki, ki ne samo, da poznajo ustavne in temeljne človekove pravice, ampak vanje tudi verjamejo," je pojasnila.

V pogovoru je med drugim poudarila pomen stabilnega davčnega okolja, ki lahko gospodarskim družbam omogoči vzdržen in predvidljiv razvojni cikel. Pozvala je k sodelovanju z gospodarstvom, pa tudi k strateškim razmislekom in strateškim reformam.

Najbolj pomembne zdravstvena, pokojninska in davčna reforma

Obenem je pozdravila spoznanje vlade, "da ne morejo peljati pet, šest strateških reform naenkrat". Tako je bila "zelo zadovoljna, ko je predsednik vlade rekel, da se bodo potegnili malce nazaj in z razmislekom pripravili tiste najbolj pomembne". Po njenem prepričanju so to zdravstvena, ki mora potekati skupaj s pokojninsko, in davčna.

S predsednikom vlade Robertom Golobom sicer po njenih ocenah sodelujeta korektno, prav tako pa imajo pri njej odprta vrata vsi aktualni ministri in tudi ona pri njih.

Dotaknila se je tudi vprašanja sprave in ukinitve dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, pri čemer je bila znova kritična do predsednika SDS Janeza Janše, saj da je retorika, ki jo je s somišljeniki ubral zaradi tega, "grozljivo brutalna". Okarala pa je tudi aktualnega premierja, saj da je njegova vlada na isti način, kot ga je Janševa vlada sprejela, omenjeni spominski dan "rokohitrsko odpravila". "V politiki se klin s klinom ne izbija, nekdo mora biti na koncu pametnejši, bolj preudaren, modrejši, če želite," je pojasnila.

Poslanca SDS Anžeta Logarja, ki se je z njo pomeril v drugem krogu predsedniških volitev, vidi kot morebitnega voditelja prihodnosti na desni provenienci.

Podpira evtanazijo

V pogovoru je tudi podprla predlog, da bi uzakonili pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ter napovedala, da bo ustanovila mladinski posvetovalni odbor, ki bo z njo sodeloval na področju podnebnih sprememb in tudi drugih politik, povezanih z mladimi.

Glede plač najvišjih funkcionarjev pa je opozorila, da na ta mesta in tudi na najvišje uradniške položaje, županska in sodniška mesta ne dobivamo kakovostnih kadrov, ker so v zasebnem sektorju bistveno bolje plačani. Zato bo moral iti po njenem mnenju razmislek znotraj plačne reforme tudi v smer, kako primerno plačati najbolj odgovorne ljudi v državi, prav tako pa si ne smemo privoščiti, da najnižje plačani v javnem sektorju ne dosegajo niti ravni minimalne plače.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Naklonsky 18:26 19.junij 2023.

    Bleferka stoletja! Nikoli ne bo predsednica vseh - še manj pa večine Slovencev!

  • jezero 08:54 17.junij 2023.

    Samo za sebe pa zna poskrbeti, ta Pahor. Sicer pa pravi pudelj, kot ga imenujejo. Še Peterle ima več jaz-a, čeprav je isti kruhoborec.

  • munja 08:16 17.junij 2023.

    Kaj bi zdaj radi?? Borut se ni oglašal, vam ni bilo prav, Nataša se oglaša, spet ni prav!! Bedniki eni, pojdite raje v naravo, mogoče boste videli kaj lepega in si razbistrili možgane, tisti ki jih mogoče še imate.