Slovenija
2040 ogledov

Pivčevo po dopustu čaka neprijeten ponedeljek

Aleksandra Pivec Saša Despot
Ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je po spornih plačilih računov pojasnila, da bo strankarskim kolegom zaplete pojasnila po vrnitvi iz dopusta. Račune bo polagala v ponedeljek.

Ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec se je pod plazom očitkov zaradi nejasnosti pri plačilih ob gostovanjih po Sloveniji. Pojasnila v ponedeljek pričakuje poslanska skupina, iz katere za zdaj ni čutiti podpore predsednici, zadnjo besedo pa je pričakovati na organih stranke.

Aleksandra Pivec njeni trije moški Magazin Aleksandra Pivec pokazala svojo družino

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj na Krasu in v Izoli. O obojem vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Pivčeva je namreč 25. in 26. junija gostovala na Krasu in med drugim nastopila v videu podjetja Vinakras. Po očitkih je pojasnila, da je stroške nastanitve zase in za svoja sinova plačala sama.

Pred nekaj dnevi sta Kanal A in POP TV poročala, da je stroške njenega bivanja v hotelu najprej plačalo podjetje Vinakras, ob medijskem poizvedovanju o obisku pa je podjetje izdalo račun v istem znesku ministrici, ki ga je tudi plačala. Pivčeva je v sobotnem intervjuju za Večer zagotovila, da je račun že poslala KPK. Račune bo pokazala tudi poslanski skupini.

Aleksandra Pivec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zaplet glede gostovanja v Izoli

Pozneje se je Pivčeva zapletla še pri pojasnjevanju nočitev v izolski občini, katere župan je Danilo Markočič iz vrst DeSUS. Tam je bila od 12. do 14. junija, ministrica pa se otepa očitkov, da je službeni obisk razširila še na zasebnega, ob tem pa prenočila v hotelu na račun občine. S prvotno izdanega hotelskega računa naj bi izhajalo, da sta tam bivala tudi njena sinova, kar je Pivčeva zanikala.

Po njenih pojasnilih je bilo najprej res tako v načrtu in sta se otroka zato tudi prijavila v hotelu, a so si potem premislili in sta prespala drugod. Pivčeva je sprva zatrjevala, da sta v tej drugi sobi namesto otrok prespala varnostnika.

Po tistem, ko se je izkazalo, da varnostnika nista spala v Izoli na stroške občine, pa je Pivčeva je v intervjuju za Večer dejala, da je bila ena soba že v začetku rezervirana za varnostnike. "Tam je prišlo do nesporazuma, saj so varnostniki istočasno rezervirali drugo lokacijo. Soba je torej ostala prazna, občini pa je bila zaračunana, saj je nihče ni odpovedal," je pojasnila. Otroka pa, da je želela, da prespita v njeni sobi, a da sta pozneje prespala pri prijateljih.

Pivčeva: "Nič nisem vedela"

Dodatno je zapletla stvari objava Televizije Slovenija, ki je razkrila, da so hotelski račun naknadno - po objavi razkritij o gostovanju na Krasu - popravili. V hotelu so pojasnili, da je občina popravek zahtevala, ker sta bili na prvotnem računu imeni otrok Pivčeve, kar da ni bilo v skladu z naročilnico. Končni znesek računa je bil sicer enak predračunu za dve sobi s pogledom na morje.

Pivčeva je za Večer zatrdila, da o popravljanju računov ni vedela nič. Župan Markočič pa se je naposled odločil, da bo sam povrnil strošek za eno neupravičeno zaračunano sobo v primeru prenočitve ministrice. Na občini so namreč ugotovili, da "ena od rezerviranih sob ni bila zaračunana za namen, kot sta ga predvidevali rezervacija in naročilnica".

DeSUS, Aleksandra Pivec, Karl Erjavec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Z dopusta zavračala očitke

Pivčeva se je z dopusta oglasila na Facebooku in odgovorila na nekatere očitke. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za koristi sebe ali svojih bližnjih. Poudarila je, da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, "zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj".

Franc Jurša Slovenija DeSUS brez usmiljenja do Pivčeve: To bo težak nahrbtnik!

V poslanski skupini pa od nje enotno zahtevajo konkretna pojasnila o ravnanjih, povezanih z junijskima obiskoma na Krasu in v Izoli. S Pivčevo se bodo sestali v ponedeljek.

"Če navedbe medijev držijo, potem bo to zelo težak nahrbtnik predsednice pri njenem nadaljnjem vodenju stranke," je po razkritju glede gostovanja Pivčeve v Izoli za STA ocenil vodja poslanske skupine Franc Jurša. Tudi poslanec Branko Simonovič je v minulih dneh za medije javno izjavil, da pri njemu ministrica nima več takšne podpore, kot jo je imela.

Ali bo uspela prepričati poslance, je težko napovedati, njena ravnanja pa bodo pretresali tudi člani sveta stranke. Predsednik sveta Tomaž Gantar je za STA napovedal, da bo sejo sklical predvidoma med 20. in 27. avgustom.

Očitajo ji vlogo stranke v vladi Janše

Pivčeva sicer niti v preteklosti ni imela enotne naklonjenosti poslanske skupine. Že na januarskem kongresu, na katerem je s stolčka odnesla dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, ni imela podpore treh od petih poslancev. Tudi Jurša je odkrito podprl Erjavca in opozoril, da so za Pivčevo lahko breme očitki, povezani z nepravilnostmi pri projektu SRIPT.

Aleksandra Pivec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Aleksandra Pivec Zahteva Slovenija Poslanci DeSUS-a Pivčevi dali čas do petka

Kljub očitkom, ki se jih je v zvezi s to afero otepala v času strankarske kampanje, je Pivčevo na kongresu podprlo 143 delegatov, Erjavca pa 80. Njena zmaga je bila premočna, da bi lahko med poslanci nastal razdor. Pivčeva, ki je sicer v sobotnem intervjuju za Večer odnos s poslansko skupino ocenila kot dober, se je s poslanci poskušala uigrati, vendar pa ji, kot kaže, ni povsem uspelo. Neuradno je že dalj časa slišati nezadovoljstvo, med drugim zaradi njenih kadrovskih potez.

Že dalj časa se Pivčeva otepa tudi očitkov strankarskega terena zaradi vloge DeSUS v vladi Janeza Janše, a ji je doslej vselej uspelo ohraniti zaupanje organov stranke. Izvršilni odbor jo je pred kratkim enotno podprl, ob čemer predsednica poudarja tudi prizadevanje za izpolnitev zavez v vladi.

Verjame v podporo na terenu

V intervjuju za Večer je dejala tudi, da verjame v podporo na terenu, med kmetijskimi deležniki. Minule dni so ji sicer v bran stopili v območnih enotah Kmetijsko gozdarske zbornice Ptuj, Maribor in Murska Sobota, Slovenska zveza prašičerejcev, Zveza društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije VINIS, Združenje družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije in predstavniki gospodarskih ribičev. Med drugim so zapisali, da cenijo njeno delo na terenu. Zveza lastnikov gozdov Slovenije je pisala premierju Janezu Janši in zapisala, da bi bila "menjava ministrice v tem ključnem času pogubna za gozdarstvo in kmetijstvo", v Zvezi društev rejcev drobnice pa so k podpori Pivčevi pozvali poslance.

DeSUS, Aleksandra Pivec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Karel Erjavec Afera Pivec Slovenija Aleksandra Pivec: "Nikoli se nisem poistovetila z desno politično opcijo"

A ne glede na to utegnejo zadnji očitki ogroziti položaj Pivčeve v stranki. Ob ugibanjih, kaj bi morebitna nezaupnica pomenila za usodo Janševe vlade, pa je iz poslanske skupine slišati sporočila, da govorijo le o položaju Pivčeve na mestu predsednice stranke, in ne o položaju stranke v vladi. Večina poslancev DeSUS, ki so s svojimi glasovi v DZ pomembni za delo vlade, za zdaj tudi ne daje znakov, da bi lahko dogajanje v vodstvu stranke vplivalo na obstoj koalicije.

 
Komentarjev 17
 • praufo 16:08 10.avgust 2020.

  gospa , ki je simpatična predvsem sposobna pod nobenim pogojem ne sme ostopiti, čisti politilčni konstrukt, medijsko nakladanje in same laži ... pa kaj je zdej problem? kdo je plačal liter vina, pa malco , al pa nočitev v nekem ...prikaži več hotelu al bajti ? ta kurčev desus je leglo starih prdcev , komunajzerskih, ki samo nekaj nakladajo, oz, se pustijo voditi šefom komunajzerske mafije, tako stranko je treba rapustit, ... takoj ... ah sem se mau razpizdu

 • kapibara1 15:49 10.avgust 2020.

  Ne daj se Ines( Aleksandra) - Pogumno naprej !!, pa poz. na Ptuj še eni Aleksandri..

 • Avatar right
  right 08:25 10.avgust 2020.

  reši se naj starih pokvarjenih komunjarskih prdcev, pa bo stranka morda še obstala, drugače pa naj jih pošlje v 3pm in bodo šli na smetišče zgodovine