Slovenija
17 ogledov

Pivovarji Laha ne bi spustili zraven

“Smo potencialna tarča. To je gotovo,” pravi prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zork Žurnal24 main
Uprava družbe Pivovarna Laško je danes objavila mnenje o prevzemni ponudbi, ki jo je 4. avgusta objavil prevzemnik KS Naložbe, ki jo obvladuje eden najbogatejših Slovencev Igor Lah. Ponudbe ne nameravajo sprejeti.

Uprava družbe je ponudbo ocenila zgolj v okviru navedb, ki jih je prevzemnik podal v objavljenem prospektu. "Na podlagi teh navedb ni mogoče zaključiti, kakšen vpliv bi imela prevzemna ponudba na realizacijo strategije ciljne družbe ter uresničevanje načrtov prevzemnika za ciljno družbo," so sporočili pivovarji. "Petletna strategija poslovanja in finančnega prestrukturiranja Skupine Pivovarna Laško za obdobje do leta 2014, ki jo ciljna družba že uresničuje, postavlja visoko vrednotenje ciljne družbe, se pa uprava zaveda, da je uspešnost prevzemne ponudbe odvisna od odločitve lastnikov," so še dodali. Člani uprave ciljne družbe ali osebe, za katero se šteje, da delujejo usklajeno, tako ne nameravajo sprejeti prevzemne ponudbe.

Revidirana knjigovodska vrednost delnice pivovarne je 31. 12. 2010 znašala 14,19 evra, zaključni tečaj delnic pivovarne pa je bil danes na Ljubljanski borzi pri 10 evrih. Družba KS Naložbe je v prevzemni ponudbi, ki velja do 30. septembra, za vsako delnico ponudila devet svojih obveznic 1. izdaje (KSF1). Nominalna vrednost vsake obveznice je en evro, kar pomeni, da za vsako delnico ponujajo devet evrov.

Analitiki so ocenjevali, da bo ponudbo verjetno sprejelo bolj malo delničarjev. Nova ljubljanska banka (NLB), ki je po podatkih iz letnega poročila največji lastnik pivovarne s 23,5-odstotnim deležem, je sporočila, da prevzemne ponudbe ne namerava sprejeti. V Kapitalski družbi, ki ima nekaj več kot sedemodstotni delež, so dejali, da bodo prevzemno ponudbo proučili ter se odločili do izteka roka prevzemne ponudbe. Med večjimi lastniki pivovarne sta še Hypo Alpe Adria Banka in Probanka.

Komentarjev 1
  • Vseslovensko Združenje Malih D 10:08 11.avgust 2011.

    »Takšnega žaganja lastne veje in pljuvanja v lastno skledo ne morem več pripisati naključju!« - razmišljanja mag. Kristjana Verbiča, predsednika VZMD, ob objavi prevzemne ponudbe, kakor jih je za SiOL.net povzel novinar Klemen Košakhttp://www.vzmd.si/novice/ks-nalozbe-pivovarna-lasko-taksnega-zaganja-lastne-veje-in-pljuvanja-v-lastno-skledo-ne-morem-vec-pripisati-nakljucju-razmisljanja-mag-kristjana-verbica-predsednika-vzmd-ob-danasnji-objavi-prevzemne-ponudbe-kakor-jih-je-za-siol-net-p-218. skupščina družbe ...prikaži več Pivovarna Laško, d.d. - VZMD.TVhttp://www.youtube.com/watch?v=FPkhA6hXBy4