Slovenija
11953 ogledov

Plačana odsotnost tudi za otroke, ki negujejo starše?

Pomoč starejšim Profimedias
Bolniški dopust za otroka je nekaj samoumevnega, kaj pa, pravica do spremstva, ko mora odrasel otrok k zdravniku peljati obolelega starša?

Čedalje več je primerov, ko starejši, ki so sposobni sami skrbeti zase in živijo doma, zbolijo ter postanejo vsaj za nekaj časa odvisni od pomoči otrok. Številni pregledi pri zdravnikih in terapije se odvijajo v dopoldanskem času, in če starejši niso sposobni sami opraviti poti, potrebujejo pomoč, kar pa lahko za njihove otroke v nekem trenutku postane težava, saj je število dni dopusta, ki jih lahko posameznik dobi, omejeno.   

Zdravnik mora odločiti, ali bolnik potrebuje spremstvo

Zavarovana oseba, ki je napotena k izvajalcu zdravstvenih storitev izven kraja prebivališča, ima pravico do spremstva na poti, če zaradi svojega zdravstvenega stanja ali drugih razlogov ni sposobna sama potovati. Skladno z 61. členom Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja potrebo po spremstvu ugotovi zdravnik. V primeru, da bi bilo treba osebi med potjo zagotavljati medicinsko pomoč, jo spremlja zdravstveni delavec, v drugih primerih pa druga oseba. 

Otrok do 15. leta starosti ima pravico do spremstva na vsakem potovanju na zdravljenje do izvajalca, težje ali težko duševno in telesno prizadeti otrok in mladostnik pa do 18. leta. Spremljevalec je lahko kdorkoli, ki je sposoben osebo spremljati in ji v tem času nuditi potrebno pomoč, pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).  

Bolnišnica | Avtor: iStockphoto iStockphoto

Kaj pa denarno nadomestilo?

Na ZZZS pravijo, da so spremljevalci, ki so zavarovani, upravičeni do nadomestila plače. To velja tako za redno zaposlene kot tudi za samostojne podjetnike, kmete, osebe, ki opravljajo samostojne poklice. Pravico do nadomestila plače imajo "od prvega dne na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja. Prav tako ima spremljevalec pravico do povračila potnih stroškov," pravijo na ZZZS. 

Osebi, ki je določena za spremljevalca, pripada povračilo potnih stroškov v dejanski višini cene prevoza z javnim prevoznim sredstvom ob predložitvi vozne karte od bivališča do kraja, kamor je napoten. ZZZS povrne prevozne stroške v vrednosti 10 odstotkov cene za liter evro super bencina na kilometer v posameznem koledarskem mesecu, zmanjšanih za 3 odstotke minimalne plače, veljavne v istem mesecu. 

Novorojenček. Slovenija Oče ima po carskem rezu pravico do bolniškega dopusta za nego matere

Vsaj pet dni tudi za starše

Da je problematika zelo aktualna, se strinjajo tudi na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. "MDDSZ je zato pred časom že predlagal, da bi v sistem zavarovanja za dolgotrajno nego vpeljali tudi možnost daljše plačane odsotnosti z dela za otroke, ki negujejo oziroma oskrbujejo starše. Pristojnost za urejanje zavarovanja za dolgotrajno nego je sedaj na Ministrstvu za zdravje, naše ministrstvo pa bi tak predlog v medresorskem usklajevanju podprlo," pravijo na ministrstvu. 

V predlog Resolucije o družinski politiki 2018 – 2028 "Vsem družinam prijazna družba" je ministrstvo kot ukrep zapisalo tudi predlog, da bi bilo vsaj pet oskrbovalnih dni na leto mogoče koristiti tudi za starše. Takšen predlog uvaja tudi Predlog direktive Evropskega parlamenta in Sveta o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev. 

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Kaj predlaga ministrstvo?

Ministrstvo za zdravje želi področje oskrbe starejših urediti z novim zakonom. Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi omogoča vsem, ki bi se jim zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja trajno zmanjšala sposobnost samostojno opravljati osnovna in podporna dnevna opravila, tudi direkten vstop v sistem, če bi zdravnik specialist v odpustnem pismu iz bolnišnice to navedel. "Ocena opravičenosti se po novem enotnem postopku opravi zelo hitro in lahko že v bolnišnici pred odpustom. Skladno s stopnjo samostojnosti uporabnik lahko izbira med denarnim prejemkom ali osebnim pomočnikom v najvišji kategoriji upravičenosti ali formalno oskrbo na domu ali v instituciji," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Poleg oskrbe pa ima vsak uporabnik ne glede na to, za katero obliko oskrbe se bo odločil, pravico do novega paketa storitev za ohranjanje samostojnosti, ki vključuje tudi rehabilitacijo za preprečevanje poslabšanja stanja. "V okviru formalne oskrbe smo predvideli tudi pomoč pri podpornih dnevnih aktivnostih, katerih del bodo lahko tudi spremstva uporabnikov dolgotrajne oskrbe, vključno z obiskom zdravnika," še dodajajo na ministrstvu.

zdravnik otrok bolniška Taka so pravila Slovenija Bolniška za otroka: Ker ima mama skrajšan delovni čas, mora oče za eno uro v službo

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 3
  • Avatar Džoser
    Džoser 18:28 19.november 2017.

    RE:ode, TISI EN SUPER IDIOT ,KI MU JE POTREBNO PREPREČITI NADALJNJE RAZMNOŽEVANJE!

  • miro 14:50 19.november 2017.

    spoštovani g ode tole pa ni bilo vmesno komentiranje

  • ode 13:10 19.november 2017.

    Če je pes bolan ali kuzla koti je že mogoče koristiti bolniško. Potem pa kmet porodniško, ko krava teli