Slovenija
3435 ogledov

Plače v javnem sektorju za 25 odstotkov višje kot v zasebnem

denar bankovci štetje denarja
Urad RS za makroekonomske analize in razvoj pripravil analizo plač in plačne politike.

Ker se v Sloveniji krepijo pritiski na rast plač kot posledica visoke gospodarske rasti, demografskih gibanj in nedorečene plačne politike v javnem sektorju, je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pripravil analizo plač in plačne politike, ki jo je v.d. direktorja Umarja Boštjan Vasle predstavil na današnji konferenci Plače: med stimulativnim plačilom in vzdržnostjo javnih financ.

Umar v njej ugotavlja, da povečanje plač v enem sektorju vpliva na povečanje plač v drugem. Torej je treba pri sprejemanju ukrepov plačne politike v javnem sektorju, kjer zdaj sindikati čakajo, da se pogajanja z vlado za povečanje plač čim prej začnejo, upoštevati t.i. demonstracijski učinek - to je, da se bo povečanje plač prelilo v povečanje plač v zasebnem sektorju, je opozoril.

Višje izobraženi v zasebnem sektorju plačani bolje

Kot je ugotavlja Umar, so plače v javnem sektorju v zadnjih letih višje od plač v zasebnem v povprečju za približno 25 odstotkov. Zakaj je tako, kaže primerjava, da ima v javnem sektorju izmed vseh zaposlenih približno 60 odstotkov visoko izobrazbo, medtem ko je v zasebnem sektorju takšnih približno 35 odstotkov. Tudi struktura poklicev je precej različna - v javnem sektorju je delež poklicev z več zahtevanimi specifičnimi veščinami skoraj 50-odstoten, v zasebnem je precej manjši.

Zaposleni s primerljivimi značilnostmi so v poklicih, kot so strokovnjaki za različne vede, tehzniki in pisarniški uradniki v javnem sektorju plačani relativno manj kot v zasebnem sektorju, medtem ko so poklici za preprostejša dela plačani relativno več. Višina negativne premije za prve je v povprečju med pet in 15 odstotkov, za druge, torej preprostejša dela, pa pozitivna v višini 20 odstotkov.

zdravnik Neverjetno Svet Zdravniki zavrnili zvišanje plač: denar dajte sestram

Nagrajevanje javnega sektorja premalo fleksibilno

Analiza Umarja kaže tudi na to, da je plačni sistem v javnem sektorju dopušča premalo fleksibilnosti pri nagrajevanju. Nagrajevanje v zasebnem sektorju se je v času krize preoblikovalo tako, da se je v primerjavi s fiksnim zneskom povečal variabilni znesek nagrajevanja, medtem ko v javnem sektorju tega zaradi varčevalnih ukrepov sploh ni bilo.

Ob sprostitvi varčevalnih ukrepov in zahtevah za večje plače bi bilo v javnem sektorju treba pustiti nekoliko manevrskega prostora, da se lahko ustrezno odziva tudi na spremembe v gospodarskem okolju ter zagotovi dolgoročno skladnost gibanja plač in produktivnosti.

Denar, štetje denarja Plače Slovenija Za javni sektor lani več Čakalnica Delovni čas Slovenija Kako je mogoče: Zaposlena sta za polovični delovnik, obenem pa imata 120 nadur

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 21:37 16.oktober 2018.

  Razlika je zato ker so podjetniki preveč požrešni!! Država jim dobušča,da plačujejo delavce z drobižem saj temu minimalcu ne moreš reči plača ampak miloščina!! Medtem se ti "podjetniki" in njihovi družinski člani KOPAJO v luksuzu!!

 • jakec1575 16:26 16.oktober 2018.

  Je pa res, da se z zaviranjem plac v javnem sektorju dejansko zavira place v gospodarstvu, kjer se ze 4 leta delajo veliki dobicki. Tisti, ki so v gospodarstvu pod povprečno placo bodo delali za kapitaliste, ko bodo napadali javni ...prikaži več sektor. res pa je, da JS potrebuje ornk optimizacijo. Vec sester in dolocenega osebja in manj mesalcev megle.

 • Albatroz 16:16 16.oktober 2018.

  Zakaj pa še oni ne zaposlijo Hrvatov in Bosancev in bi lahko vsi bili na 600€ bruto pa se nebi niše pritoževal