Slovenija
16871 ogledov

Kako je mogoče: Zaposlena sta za polovični delovnik, obenem pa imata 120 nadur

Čakalnica
Na ta način rešujejo stisko s pomanjkanjem zdravnikov.

Poročali smo že, da je ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Rudi Medved, ta teden javnosti razkrilo podatke, koliko ur delajo zdravniki, ki so že leta na vrhu lestvice najbolje plačanih javnih uslužbencev. Podatke so objavili zaradi očitkov zdravniškega sindikata Fides, da lestvica prikazuje zgolj višino izplačil, ne pa dejansko opravljenih ur. 

Med podatki, ki so jih objavili, sta zbodla v oči tudi dva nenavadna primera zdravnikov, ki sta zaposlena za polovični delovni čas, a hkrati opravita tudi do 120 nadur na mesec. Zdravnika sta zaposlena v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj in Zdravstvenem domu Franca Ambrožiča Postojna. 

Zaradi pomanjkanja zdravnikov nimajo izbire

"Razlog zaposlitve za krajši delovni čas je želja zdravnika ob stalno odprtem razpisu za zaposlitev urgentnega zdravnika ali zdravnika specialista družinske medicine," je pojasnila direktorica ZD Postojna Irena Vatovec in dodala, da so v takšnih pogojih pomanjkanja zdravnikov imeli na izbiro le dve možnosti, zaposliti zdravnika s krajšim delovnim časom ali nič. 

Zdravniki Pri nas Slovenija Zdravniki: Rekorder oddelal 406 ur v enem mesecu

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan, ki je zaposlana v ZD Postojna, je za Delo potrdila, da je verjetno ona ena od teh dveh zdravnikov, ki imata sklenjeno pogodbo za krajši delovni čas. "Moja želja in pravica je delati štiri ure," je povedala za Delo. "Težava je, da urgentnih zdravnikov primanjkuje. Tako delamo trije in pol, potrebovali bi jih šest."

Dolžna je delati, ko jo potrebujejo

Njen delovni čas je polovičen, a je skladno s pogodbo dolžna opraviti delo, če jo dodatno potrebujejo. Direktorica zavoda je poudarila, da so nadure vse opravljene v dežurstvu ali za nudenje nujne medicinske pomoči. "Dejavnost z veliko truda opravljamo s pogodbenimi zdravniki ali nadurami zaposlenih," poudarja Vatovčeva. 

V zavodu si želijo, da bo objava tovrstnih podatkov vplivala na odločevalce in pomagala rešiti stisko s pomanjkanjem zdravnikov, na katero opozarjajo že vrsto let. 

Kako varno je 17 urno delo?

Analiza MJU je pokazala, da se je v zadnjih dveh letih povečalo tako število dežurstev kot število nadur. Nekateri zdravniki so na delovnem mestu povprečno tudi preko 350 ur na mesec, kar pomeni 17 ur na dan in sproža vprašanje, kako varni so ob tem pacienti. 

Konrad Kuštrin | Avtor: Fides Fides

Na pomisleke, da lahko preutrujenost, če zdravnik dela 16 ur na dan, vodi tudi do napak in tako vpliva na varnost zdravljenja bolnikov, je predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin odgovoril: "Kakšna bi bila pa varnost, če zdravnika na tem oddelku ali v helikopterju ne bi bilo?" Delodajalec ima pravico, da zdravnika ne razpiše na delo in v Fidesu so bili prvi, ki so opozarjali na pomanjkanje zdravnikov, in so prvi, ki zagovarjajo evropski delovni čas, je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Jožef Koprivnikar 18:52 24.september 2018.

    Ne vem, če lahko pri 400 delovnih urah še uspešno opravlja svoje delo, tam pa kup nezaposlenih zdravnikov čaka zaposlitev.Resnično skregano z zdravo logiko.

  • silvo82 20:03 21.september 2018.

    meni se zdi da je na zavodu za zaposlovanje veliko nezaposlenih zdravnikov

  • Skipi 14:59 21.september 2018.

    Namesto da bi delali samo iščejo kako bi čimveč potegnili iz blagajne. Normalno jaz bi tudi delal za polovični delavni čas pa naj mi drugo polovico izplačujejo kot nadure. Ampak jaz ne delam kot zdravnik v zdravstvu in me bo ...prikaži več delodajalec samo nagnal če mu to omenim.