Slovenija
11759 ogledov

Zdravniki: Rekorder oddelal 406 ur v enem mesecu

Zdravniki Profimedias
Nekateri zdravniki so na delovnem mestu povprečno 350 ur na mesec, kar pomeni 17 ur na dan.

Na vrhu lestvice tisoč najbolje plačanih uslužbencev javne uprave so že več let zdravniki, ki v nekaterih obdobjih zasedajo celo 900 mest na tej lestvici. Zaradi očitkov zdravniškega sindikata Fides, da lestvica prikazuje zgolj višino izplačil, ne pa dejansko opravljenih ur, je ministrstvo za javno upravo (MJU) opravilo analizo plačnega sistema, ki je pokazala, da so nekateri zdravniki na delovnem mestu povprečno 350 ur na mesec, kar pomeni 17 ur na dan.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Branko Vidič je pojasnil, da je MJU, ker je pristojno za sistem plač, dolžno zagotavljati javnost podatkov o plačah. "V tem sklopu spremljajo vse podatke o plačah, ki nam jih posredujejo proračunski uporabniki v informacijski sistem. Ko podatke spremljamo, ugotavljamo določene zanimivosti, a pri teh izplačilih, vezano na naše pristojnosti, ne moremo reči, ali gre za odstopanja od veljavne ureditve ali kršitve". Obenem je poudaril, da so podatki o plačah za vsa delovna mesta v javnem sektorju na vpogled na portalu plač v javnem sektorju.  

švicarski frank, evro, kredit plačni rekorderji Slovenija Med prvih petdeset le trije niso zdravniki

Rekorder s 406 urami

Na seznamu najbolje plačanih javnih uslužbencev je bilo od decembra do aprila letos 468 istih zdravnikov, je ugotovilo MJU. Med njimi so tudi direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov. Prvih pet jih tako mesečno opravilo več kot 350 ur, rekorder celo 406, kar pomeni, da na dan delajo vsaj 17ur.

Zavodi, v katerih so zdravniki delali tudi po več kot 350 ur na mesec, v kar so vključena dežurstva in nadure, so: ZD Ilirska Bistrica, ZD Koper, UKC Ljubljana, ZD Murska Sobota, Univerza v Ljubljani - Medicinska fakulteta, SB Trbovlje, SB dr. Jožeta Potrča Ptuj, ZD Litija, ZD dr. Adolfa Drolca Maribor, ZD Radlje ob Dravi, UKC Maribor.

Zdravniki | Avtor: Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove. Anže Petkovšek

Število nadur in dežurstev v porastu

Na MJU so zaznali trend rasti števila nadur. V obdobju 2017-2018 se je povečalo tudi število dežurnega dela. Pri tem opažajo, da se med tistimi, ki imajo več nadur in dežurstev, eni in isti. 

Zdravniki so s stavko dosegli, da jim namesto dežurstva nadrejeni odredijo bistveno boljše plačane nadure. Številne nadure opravijo tako tudi tisti, ki imajo skrajšan delovni čas. Dva zdravnika s polovičnim delovnim časom - iz SB dr. Jožeta Potrča Ptuj in ZD dr. Franca Ambrožiča Postojna - sta tako v mesecu dni opravila še 120 nadur. Prvič so ta pojav zaznali aprila 2017. 

Izplačila zdravnikom sežejo celo preko 13 tisoč evrov na mesec.

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes Javni sektor Slovenija Rekordna plača za februar: 26 tisoč evrov

Junija je bilo zaposlenih 6494 zdravnikov, od tega jih je bila ena tretjina oz. 2176 v najvišjem plačnem razredu. Povprečno so se plače od avgusta 2017 do junija 2018 zdravnikom dvignile za 2,5 plačna razreda in ne za 7 razredov, kot je bilo slišati nekatere očitke v javnosti. Ob tem so na MJU poudarili, da ne drži, da so plače napačno izplačujejo.  

Na potezi nadzorne institucije

Na MJU poudarjajo, da niso pristojni za ugotavljanje, ali so te ure pravilne odrejene, kar pomeni, da iz analize podatkov tudi ne izhaja, da je s tem karkoli narobe. Razporejanja in organizacija dela sta stvar delodajalca. Če gre za kršitve, jih bodo ugotavljale nadzorne institucije, v tem primeru inšpektorat za delo in ministrstvo za zdravje. 

Komentarjev 29
  • Žurnalček 11:23 20.september 2018.

    Jaz se oreng bolan , danes zjutraj sem se vrnil z urgence, čakata me dve operacije , vendar vsa priprava do operacije niti ne more potekati hitreje. Lahko , če je urgentna , samo takšne so potem tudi veliko bolj nevarne.

  • Žurnalček 11:17 20.september 2018.

    Če je v času dopustov oddelal 2 svoja vikenda dežurstva in npr. 3 od dopustnika je to 5x48 240 ur. manjka samo še 165 rednih dnevnih.

  • ECKING 14:13 19.september 2018.

    prosim ce prijavite tega zdravnika zaradi malomarnosti!!!!! Ker toliko ur v mesecu ni mozno oddelati zbran sploh ap ne na takem delovnem mestu...no drugo pa je ce si je pac ure samo pisal oddelal jih pa ni!!! Se vseeno je za v zapor!!!