Slovenija
1762 ogledov

Po lanski blamaži zdaj dobili čevlje za dobrih sto evrov

Slovenska vojska Anže Petkovšek Vojaški čevelj Slovenske vojske.
Po lanskih slabih izkušnjah so slovenski vojaki prejeli izboljšane škornje.

Slovenska vojska (SV) je prejela 8000 parov izboljšanih letnih škornjev in 4000 parov izboljšanih zimskih škornjev. Škornje so izboljšali na podlagi slabih izkušenj vojakov z lanske vaje na Norveškem. Prenovljene zimske škornje bodo prvi uporabili vojaki 6. kontingenta, ki bodo decembra na misiji v Latviji, piše na spletni stani SV.

Cena za par letnih škornjev je 115 evra, za zimski pa 114 evra.

Novembra lani je odmevala novica, da naj bi imeli slovenski vojaki na Natovi vaji na Norveškem v začetku meseca pomanjkljivo obutev. Vendar so testiranja vojaških škornjev, ki jih uporablja SV in so jih objavili marca, pokazala, da so ti skladni z zahtevanimi karakteristikami oziroma jih presegajo. Ministrstvo za obrambo pa je avgusta naročilo novo opremo, v skupni vrednosti približno 1,25 milijona evrov.

slovenska vojska Slovenija Slovenska vojska ponuja 230 štipendij Slovenska Vojska Polom Slovenija Slovenska vojska padla na testu

Gre za izboljšan obstoječi model škornja, pri tem pa so se oprli na izkušnje z vaje na Norveškem, so pojasnili v Slovenski vojski. V zimski škorenj je vgrajena toplejša termo-izolativna podloga iz petslojnega laminata, piše na spletni strani. V zimskem škornju je tudi usnje z večjo zračno in para propustnostjo, ki dodatno preprečuje zastajanje vlage v škornju.

Slovenska vojska | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V podplat zimskega škornja je vgrajen dodaten sloj oziroma termoizolacijski vložek, ki preprečuje vdor mraza skozi podplat. Na prednjem delu pa je zimski škorenj ojačan, kar zagotavlja boljšo fizično zaščito usnja, preprečuje poškodbe in podaljša življenjsko dobo obutve.

Sočasno so v letni škorenj vgradili podloge z manjšo termo-izolativnostjo in večjo sposobnostjo prenosa vlage stran od noge. Na ta način so povečali razliko v toplotni izolativnosti med zimskim in letnim škornjem.

Slovenska vojska Slovenska vojska Slovenija Slovenska vojska: "Nismo prvi, ki smo dobili negativno oceno"

Vojaki pa bodo uporabljali tudi škornje iz zaloge. Opremo vojakom podeljujejo glede na zahtevnost naloge, ki jo opravljajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Albatroz 16:31 13.december 2019.

    Glede da učinek večine v vojski bi bili natikači dovol, če pa pride do česa pa bodo lavci prvi ki bodo obereženo pristopli.

  • miller1 13:40 13.december 2019.

    Planika MCB 21... to je čevelj... no sej cena je tam tam

  • bebo2 22:04 12.december 2019.

    Izgleda kot da še nikoli ne bi naredili čevljev in da jim je vojska samo preizkusni zajček, ki jim pove kakšen mora pravi čevelj biti. Grozljivo kakšni nesposobneži.