Slovenija
17118 ogledov

Po porazu na volitvah v LMŠ sprejeli to odločitev

Marjan Šarec Saša Despot
Izvršni odbor LMŠ je opravil analizo volilnih rezultatov.

Izvršni odbor LMŠ je v ponedeljek opravil razpravo o volilni kampanji in doseženem volilnem rezultatu na volitvah v DZ. LMŠ je namreč podprlo 3,73 odstotka volivcev, s čimer je stranka ostala tik pod parlamentarnim pragom. Kljub temu pa je izvršni odbor na zasedanju prvaku Marjanu Šarcu izrekel soglasno podporo, so za STA potrdili v stranki.

LMŠ je sicer na tokratnih državnozborskih volitvah dosegla precej slabši rezultat kot leta 2018, ko se je na volitve v DZ podala prvič in jo je podprlo 12,6 odstotka volivcev, kar ji je v DZ prineslo 13 poslanskih sedežev. Šarcu pa je takrat kot predsedniku drugouvrščene stranke po koalicijskih pogajanjih uspelo sestaviti prvo manjšinsko vlado v Sloveniji.

Robert Golob Slovenija Prvi krog pogajanj končan, to sporoča Golob

Kljub doseženemu rezultatu pa predsednik še uživa podporo članstva, je v današnji izjavi za STA zatrdil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović. Kot je dodal, je sicer dogajanje znotraj stranke "živahno", a je slednje po njegovih besedah običajno za dogajanje v liberalni stranki.

V ponedeljek je sicer analizo volilnih rezultatov opravil že izvršni odbor stranke, po Golubovićevih besedah pa se bodo sestali tudi kandidati in kandidatke, ki so kandidirali na listi stranke.

Prioriteta čim prejšnje oblikovanje vlade

Golubović pa se je v današnji izjavi za medije odzval tudi na napovedi, da bo najverjetnejši kandidat za mandatarja, predsednik stranke Gibanje Svoboda, Robert Golob pri oblikovanju nove vlade sodeloval tudi z LMŠ. Kot je zatrdil, uradni pogovori med strankama na to temo še niso stekli. "V tem trenutku želimo v LMŠ do konca odgovorno odpeljati mandat in to je to," poudarja.

Po njegovih besedah je sedaj prioriteta, da Slovenija v najhitrejšem možnem času dobi vlado, ki bo "ki bo gledala preko enega mandata in se bo znala soočiti z izzivi, ki so pred nami". To je, kot je zatrdil, pomembno tudi za LMŠ, do morebitnega povezovanja, sodelovanja oz. združevanja pa bo prišlo v naslednji fazi.

Marjan Šarec Bo minister? Slovenija Se obeta združitev Gibanja Svobode, SAB in LMŠ?

Glede sodelovanja strank, ki so ostale zunaj parlamenta, je Golob sicer danes po prvih uradnih koalicijskih pogajanjih dejal, da bodo te v kvoti Gibanja Svoboda, z njimi se bodo na začetku pogovarjali sami. Dejal je, da uradni pogovori o tem še niso stekli. Tega, ali bosta v vladi tudi predsednica SAB Alenka Bratušek in Šarec, Golob ni želel komentirati.

Golubović pa je dejal le, da ko in če bo stranka dobila povabilo, da predlaga kakšnega ministrskega kandidata, se bodo o tem tudi pogovorili.

O morebitnem združevanju Gibanja Svoboda z LMŠ in tudi SAB je poudaril, da je proces združevanja, če bo do njega prišlo, proces, ki traja nekaj mesecev, potrditi pa ga morajo tudi organi vseh vpletenih strank. Kot je spomnil Golubović, je Golob v več javnih nastopih nakazal, da se želi povezovati, s tem pa po Golubovićevi oceni nakazal, da verjame v vključevanje in da slednje pomeni razvoj. Sam je sicer naklonjen konsolidaciji slovenskega liberalnega bloka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Dusan12 21:22 06.maj 2022.

    lmš in kadri stranke sab, je narod “ODPIASAL” posranci, pa kot gliste lezejo iz dreka, do kam, Golob.,, …. Do začetka novega šolskega leta 2022 ? In potem nas bo po vsej verjetnosti reševal kader SDS, ja bravo, z glavo ...prikaži večo skozi železobetonsko plato, …

  • MK 00:06 04.maj 2022.

    MENE BI BILO SRAM in bi se skril in odstopil. Čakat na miloščino Golobčka in dobro plačo. Prodana duša.

  • Herkules 18:48 03.maj 2022.

    "Kompetentni" zdraharski klovn s sedmimi popravci na lesarski šoli (IQ=30) in nikoli v parlament izvoljena kompetentna plagiatorica Bratušek, skupaj z njunimi hlapci in deklami iz strank, sta bila s strani volivcev nedvomno nagnana na smetišče. Uvoz nesposobnih in oportunističnih kadrov ...prikaži več iz SAB, tipa Ajanović in Kumer, volivci niso volili! Kar dela sedaj Golobček, je prevara svojih volivcev, podobno kot je naredil SMC in lopov Pokradivalšek! Muha enomandatnica tale GS, ne bodo dolgo srali po DZ!