Slovenija
306 ogledov

Po preboleli okužbi potrebujejo višji nivo oskrbe

Hojca voziček star starostnik upokojenec upokojenci starostniki Profimedia Nekateri, ki so preboleli covid-19, so manj pokretni. Fotografija je simbolična.
Veliko stanovalcev po preboleli okužbi potrebujejo več podpore in višji nivo oskrbe, ki je žal za uporabnike dražji, je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Situacija v domovih za starejše se je v primerjavi z decembrom bistveno izboljšala.

Po podatkih ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja je bilo 5. februarja v domovih za starejše še 213 aktivno okuženih stanovalcev, 15. decembra pa je bilo takih 2233. "Lahko se strinjamo, da je trend dober in spodbuden. Tega se vsi skupaj veselimo," je dejal minister. 

Razmere se izboljšujejo tudi v varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu. "Število okuženih uporabnikov v 34 varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu je 27. Pozitivnih je tudi 19 zaposlenih," je povedal minister. 

Po njegovih besedah si na ministrstvu skupaj z izvajalci prizadevajo, da bi "trend upadanja števila okužb obdržali in ga še okrepili". Ob tem ostajajo previdni zaradi novih variant virusa, ki se pojavljajo v naši bližini. Nespremenjeno se še naprej uporabljajo vsi preventivni ukrepi, nadaljuje se redno testiranje zaposlenih in uporabnikov s hitrimi testi. 

Ljubljana Covid-19 Slovenija Epidemiološka slika regij: Takšno je najnovejše stanje!

Razmere v domovih za starejše so se začele umirjati konec novembra, ko je bilo s strani ministrstva dano priporočilo glede testiranja zaposlenih in uporabnikov, kasneje pa se je to okrepilo še z možnostjo cepljenja od konca decembra naprej. "Trenutna usmeritev za tiste, ki so covid-19 preboleli, je, da se cepijo šest mesecev po potrjeni okužbi. Enako velja za tiste, ki so zboleli po cepljenju s prvim odmerkom," je pojasnil Cigler Kralj. 

Pričakujejo, da bodo v februarju lahko cepili tudi tiste, ki so kasneje izrazili interes za cepljenje, in tiste, ki so bili v domove sprejeti kasneje. Spodbudne so tudi informacije, da se za cepljenje odločajo tudi številni novi zaposleni, ki se za to možnost do zdaj niso odločili. "Ocenjujemo, da bo po prejemu drugega odmerka zaščitenih že okoli 70 odstotkov zaposlenih. Lahko navedem nekaj konkretnih številk – 4310 zaposlenih v domovih za starejše je v drugem valu že prebolelo covid-19. Z dvema odmerkoma se je cepilo že 2062 zaposlenih, 1021 pa s prvim odmerkom. Številke še niso tako visoke, kot bi si želeli, vendar gredo podatki v pravo smer," je ocenil Cigler Kralj. 

Cepljenje proti covid-19, koronavirus | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Pomembna lokalna epidemiološka slika

Podobno kot se sproščajo ukrepi na državni ravni, se spodbuja tudi čim večja in čim bolj kvalitetna normalizacija življenja v domovih za starejše. Skladno s protokoli so v teku novi sprejemi v domove starejši. V januarju je bilo izvedenih 787 novih sprejemov, na dan, 5. februar 2021, je bilo za sprejeme prostih še 745 mest. V letu 2019 je bilo skupaj izvedenih 6363 novih sprejemov, v letu 2020 pa 5313 novih sprejemov. 

Vodstva domov se glede na lokalno epidemiološko situacijo sama odločajo glede stopnje odprtosti organizacij. Minister je poudaril, da lahko le oni presodijo in ocenijo morebitna tveganja za vnos novih okužb v domove glede na stopnjo odprtosti. 

Seja vlade na Brdu pri Kranju Vladni ukrepi Slovenija Sproščanje športa: Vse to je po novem dovoljeno!

Tečejo priprave na morebitni tretji val

Minister Cigler Kralj je povedal, da bodo podobno kot po prvem valu tudi po drugem valu naredili analizo in si izmenjali izkušnje. To bo podlaga za čim boljšo pripravo na morebitni tretji val. Dodatno pozornost bodo namenili obvladovanju težav v duševnem zdravju in okrepili podporo stanovalcem domov, okrepiti pomoč pri preprečevanju osamljenosti – tako s prostovoljci kot s strokovnjaki za podporo uporabnikom in zaposlenim.

"Veliko stanovalcev – in o tem se tudi že javno poroča – je po preboleli okužbi žal izgubilo del svojih telesnih in duševnih sposobnosti, zato posledično potrebujejo več podpore in višji nivo oskrbe, ki je žal za uporabnike dražji. Zato si na ministrstvu za delo prizadevamo, da krepimo kader, ki lahko pomaga uporabnikom pri ohranjanju telesnih in miselnih sposobnosti. To so večinoma fizioterapevti, delovni terapevti, kineziologi," je dejal Cigler Kralj. 

Na razpis prispelo 18 popolnih ponudb

V tem tednu je bil zaključen javni razpis za podelitev koncesij, s katerim bo zagotovljenih 1280 novih mest za institucionalno varstvo starejših. Na razpis je prispelo 21 ponudb, med njimi 18 popolnih. Za gradnjo kapacitet za starejše je po ministrovih besedah zagotovljenih 30 milijonov evrov. "V 2017 je bilo za to namenjenih 0 evrov. Leta 2018 in 2019 pa skupaj 3 milijone evrov," je dodal in napovedal, da bodo skupaj s službo vlade za kohezijo pristopili k zagotovitvi dodatnih kohezijskih sredstev iz pobude React, ki bodo namenjena za sofinanciranje prenove, nadgradnje in novogradnje primernih in varnih kapacitet in nujnih prilagoditev prostorov izvajalcev institucionalnega varstva. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.