Slovenija
10829 ogledov

Po sobotni Janševi izjavi sledilo še to

Janez Janša na Brdu Kabinet predsednika vlade
Sobotna izjava predsednika vlade Janeza Janše še naprej odmeva.

Slovensko zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo iranskega veleposlanika v Sloveniji. Pojasnili so mu, da Slovenija vselej zagovarja človekove pravice in temeljne svoboščine. Na pogovor so ga poklicali, potem ko je iransko zunanje ministrstvo zaradi izjav premierja Janeza Janše glede Irana na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Teheranu.

Kot so zapisali na MZZ, so iranskemu veleposlaniku pogovoru prenesli stališče, da Slovenija vselej zagovarja človekove pravice in temeljne svoboščine. "To je v skladu z našimi vrednotami in zakonodajo. Slovenija in Evropska unija temeljita na odločni zavezanosti spodbujanju in zaščiti človekovih pravic, demokracije in pravne države po vsem svetu. To je v središču naših odnosov z drugimi državami in regijami," so poudarili.

Človekove pravice so univerzalne, nedeljive in medsebojno odvisne ter veljajo za vse ljudi, tudi za zapornike ne glede na dejanja, za katera so bili obtoženi.

Iz Bruslja sporočajo Janša je soliral

Josep Borrell | Avtor: Profimedia Profimedia
Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je že pojasnil, da izjave premierja Janše na dogodku v organizaciji iranske diaspore niso bile podane v imenu EU, so še zapisali. Slovenija bo prek veleposlaništva v Teheranu - v tesnem sodelovanju z Evropsko službo za zunanje delovanje (EEAS) in visokim predstavnikom Borrellom - še naprej predstavljala EU v Iranu kot lokalno predsedujoča država. Z EEAS bodo še naprej v rednem stiku in usklajevali morebitne nadaljnje aktivnosti, so zapisali na MZZ.

"Aktivnosti Slovenije nikoli in na noben način niso uperjene proti katerikoli državi, ampak so v bran spoštovanja univerzalnih človekovih pravic in dostojanstva vsakogar," so poudarili.

Logar pojasnjeval Janševo izjavo

Da so človekove pravice v središču slovenske zunanje politike, je na novinarski konferenci v Bruslju po srečanju zunanjih ministrov EU dejal tudi vodja diplomacije Anže Logar.

Na vprašanje, ali se mu zdijo takšne izjave premierja predsedujoče Svetu EU primerne v času, ko potekajo pogovori z Iranom glede jedrskega sporazuma, pa je Logar odgovoril, da se je Janša referiral na izjavo organizacije Amnesty International (AI), objavljeno 19. junija. Če se postavlja pod vprašaj Janševo izjavo, se torej pod vprašaj postavlja tudi to, kar je zapisal AI, je dodal.

Poziv k neodvisni preiskavi dogodka razburil Iran

Janša je na sobotnem dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Opozoril je tudi na vlogo novoizvoljenega iranskega predsednika Ebrahima Raisija v tem pokolu. Zaradi njegovih izjav je iransko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej. Obsodili so Janševo udeležbo na dogodku in njegove izjave ter zahtevali pojasnila.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je v nedeljo v telefonskem pogovoru z Borrellom obsodil izjave slovenskega premierja. Borrell mu je zagotovil, da izjave Janše ne izražajo stališča EU.

Zahtevajo pojasnila

V tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela so danes na vprašanje, ali je Michel govoril z Janšo o tem ter ali se mu zdijo dejanja in besede slovenskega premierja primerne, odgovorili, da tega ne komentirajo. Da zadeve ne komentirajo, so dejali tudi v Evropski komisiji. Povedali so še, da predsednica Ursula von der Leyen z Janšo o tem ni govorila.

V evropski politični skupini socialistov in demokratov (S&D) so medtem zahtevali pojasnila glede Janševe udeležbe na dogodku. Poudarili so, da je bila skupina, ki je organizirala dogodek, do leta 2009 na seznamu terorističnih organizacij v EU, zato je podpora premierja predsedujoče države taki skupini "izjemo neodgovorna" ter spodkopava prizadevanja EU za oživitev iranskega jedrskega sporazuma.

 
Komentarjev 15
  • mina6 09:45 09.avgust 2021.

    MOLK JE SOUDELEŽBA PRI ZLU!!!

  • lada 06:27 13.julij 2021.

    fa fa fa se lahko buni, saj je naslednica tatov, ubijaucev & moriucev Slovencev; že ve ?

  • Dejan Vehovec 20:59 12.julij 2021.

    Imam naj izreče fatvo nad tem pacientom in se ga rešimo, mi in cel svet, ker si drugega ne zasluži ta plačanec - naivno mislit da mu ni naročeno in da zastonj čveka o non paper, jezika v eu, paktira ...prikaži več z višegrajci, draži irance, hvali trumpa, medtem pa nam razprodaja slovenino ta sramota in nevarnost za slovence