Slovenija
3710 ogledov

Po zamenjavi identitete bolnikov v Celju nova pravila

bolnišnica bolniška postelja pacient
Na ministrstvu za zdravje so po zamenjavi identitete dveh bolnikov v celjski bolnišnici pripravili smernice za prepoznavo bolnikov.

Z ministrstva za zdravje so 26. septembra izvajalcem zdravstvene dejavnosti poslali smernice oz. priporočila za prepoznavo bolnika in jih danes posredovali tudi STA. Kot navajajo, so smernice v luči nedavnega dogodka v Celju oblikovali na podlagi prejetih dokumentov javnih zdravstvenih zavodov na sekundarni in terciarni ravni glede ugotavljanja identitete bolnikov v različnih okoljih in situacijah. "Pri tem je izjemnega pomena prepoznava oz. identifikacija bolnika, saj predstavlja temelj za kakovostno in varno zdravstveno obravnavo, ob upoštevanju varstva osebnih podatkov," so poudarili.

Pravila po novem

Zaradi zmanjšanja možnosti napak pri zdravstveni obravnavi mora imeti bolnik ves čas obravnave in morda kasnejšega zdravljenja v bolnišnici nameščeno identifikacijsko zapestnico z vsemi potrebnimi podatki - imenom in priimkom, rojstnimi podatki, matično številka in/ali črtno kodo, ki omogoča preverjanje podatkov, je zapisano v smernicah.

Bolniki, ki prihajajo iz socialnovarstvenih zavodov, morajo imeti zapestnico nameščeno že ob sprejemu, v nasprotnem primeru je obvezna priloga osebnega dokumenta ali fotokopije. Zdravstveni zavodi morajo ob sprejemu ali premestitvi bolnika vsakič identificirati z osebnim dokumentom, ne glede na to, ali gre za reden ali nujen sprejem oz. premestitev.

Pokopališče Slovenija Umrl še drugi zamenjani pacient, v njegovem grobu še žara prvega

Kontrolne točke, kjer bodo preverjali identiteto

Smernice predvidevajo tudi, da izvajalci določijo kontrolne točke preverjanja identitete. Osnovne kontrolne točke so sprejem bolnika, diagnostično-terapevtski postopki, delitev hrane, prevzem bolnika, premestitev bolnika in druge. Preverjanje identitete pred zdravstveno obravnavo lahko poteka tudi ustno, tako da zaposleni bolnika vpraša, kako mu je ime in kdaj se je rodil.

V primeru, ko je bolnik sprejet kot neznana oseba, ko pri sebi nima osebnih dokumentov s fotografijo, ne more posredovati osebnih podatkov ali prepoznava z osebnim dokumentom in videzom bolnika ni mogoča, naj izvajalci bolnike obravnavajo kot neznane osebe, vse do pisne potrditve prepoznave s strani svojcev, ki identiteto potrdijo s pomočjo uradnega dokumenta s fotografijo, ali uradne osebe.

Ob tem na ministrstvu izvajalce v želji, da se podobni in drugi opozorilni nevarni dogodki ne bi ponovili, prosijo, naj predlagane ukrepe sprejmejo in si med seboj izmenjajo pozitivne izkušnje in rešitve.

Slovenija 16.12.2013 pacienti, zdravstvo, pomoc, oddelek Ortopedske klinike UKC  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za zamenjavo izvedeli šele, ko so umrlega že pokopali

V celjski bolnišnici je septembra prišlo do zamenjave identitete dveh bolnikov, ki so ju z istim reševalnim vozilom pripeljali iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. V bolnišnici so ju 7. septembra sprejeli in identificirali na podlagi sprejemne dokumentacije in informacije reševalnega osebja Zdravstvenega doma Sevnica, ki ju je pripeljalo.

V času zdravljenja je eden od bolnikov umrl, zaradi zamenjave identitete pa so bili o smrti obveščeni svojci napačnega bolnika. Za napačno identifikacijo so izvedeli, ko so umrlega bolnika že pokopali.

Ministrstvo za zdravje je konec septembra na policijo zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov v celjski bolnišnici podalo ovadbo zoper neznane storilce. Prav tako so sprožili sistemski nadzor.

Skupina, ki bo nadzor izvajala, je že bila imenovana, nadzor pa bodo začeli najkasneje naslednji teden, je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v sredo dejal v pogovoru za STA, ki bo v celoti sicer objavljen v nedeljo. "Poročila tega sistemskega nadzora ne gre pričakovati pred koncem naslednjega meseca, toliko časa pač ta stvar traja," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.