Slovenija
2630 ogledov

Afera zamenjana bolnika: Ministrstvo vrača udarec

Čakalnica zdravnik ambulanta bolnišnica pacienti klinika Andrej Leban
Zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti prijava vodstva celjske bolnišnice.

Ministrstvo za zdravje je prejelo prve izsledke izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. 

"V postopku izrednega notranjega nadzora je bilo ugotovljeno, da je bila reševalcema Zdravstvenega doma Sevnica predana vsa zdravstvena dokumentacija vsakega izmed stanovalcev v ločenih mapah z vsemi identifikacijskimi podatki in zdravstveno izkaznico. V oči pa bode dejstvo, da sta bila ob odhodu v bolnišnico oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, na katerih so bile identifikacijske oznake s priimkom in začetnico imena stanovalca," so zapisali na ministrstvu.

Opozorili so na nenavadno okoliščino, ki bi "lahko bila morda pomembna, če ne celo ključna, za razjasnitev izrednega dogodka v SB Celje". Ob vrnitvi v dom upokojencev je bil namreč preživeli pacient oblečen v svoje hlače, ki so bile označene z njegovim pravim imenom, vsa spremljajoča dokumentacija pa se je nanašala na drugega pacienta. "Prav tako je na roki imel zapestnico z napačnimi podatki oziroma podatki drugega pacienta," so še zapisali. 

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija SB Celje Slovenija Kako je mogoče, da so pacienta zamenjali, če pa sta imela ...

Na ministrstvu so sprejeli odločitev, da bo ministrstvo "zaradi nenavadnih okoliščin in očitnih nedoslednosti, ki so se dogajale ob sprejemu in tekom zdravljenja v celjski bolnišnici, zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo organom pregona".

Postopek nadzora ni pokazal na nobeno napako, nepravilnost ali pomanjkljivost, ki bi jo zagrešilo osebje Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu ob predaji reševalnemu prevozu, pred predajo ali po njej, poudarjajo na ministrstvu.

O izsledkih vseh ostalih nadzorov in posledični uvedbi ukrepov bodo javnost obveščali sproti. 

Splošna bolnišnica Celje Komisija Slovenija To je glede zamenjave pacientov v Celju pokazal izredni interni nadzor

Bolnišnica odgovarja: Bolnik je bil zdravljen ustrezno

Celjska bolnišnica je napovedala, da bo v primeru ovadbe dejavno sodelovala. Aktivni bodo tudi pri sodelovanju z nadzorniki, ki bodo izvajali zunanje upravne in zdravstvene nadzore.

Ob tem v bolnišnici znova opozarjajo, da je izredni interni strokovni nadzor nedvoumno pokazal, da je bil bolnik, ki je kasneje umrl, za akutno bolezen zdravljen ustrezno. Glede na rezultate nadzora je bil bolnik zdravljen skladno s smernicami zdravljenja zaznanega akutnega stanja, so poudarili.

Prekinitev pri terapiji njegovih kroničnih bolezni je bila po navedbah Splošne bolnišnice Celje tako kratkotrajna, da ni privedla do dokumentiranega zapleta. Poleg tega je bil bolnik ves čas klinično spremljan, so zapisali.

Dodali so še, da so dogodek takoj sami prijavili policiji in ji predali vse zahtevane informacije, z njo pa bodo dejavno sodelovali tudi vnaprej.

Reševalno vozilo Slovenija Direktorica ZD Sevnica: Gre za ustaljeno prakso, ravnali smo po pravilih

"Za sistemske anomalije ne morejo biti krivi zaposleni"

Glede nenehnih pozivov ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana k odstopu vodstva bolnišnice so spomnili, da je vodstvo bolnišnice podalo odstopne izjave, a jih svet zavoda ni potrdil. Opomnili so na besede direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja, ki sta javno večkrat povedala, da bosta v primeru, da bi eksterni nadzori dokazali izključno krivdo bolnišnice, s funkcije takoj odstopila sama.

V bolnišnici ves čas od zaznave dogodka zamenjave identitete dveh bolnikov poudarjajo, da podpirajo celovito preiskavo nad sistemom obravnave bolnikov z zmanjšano sposobnostjo pri komunikaciji in njihovega prehajanja med ustanovami, ki jih obravnavajo. Le podroben pregled postopkov v vseh institucijah in njihova analiza bodo pomagali k izboljšanju kakovosti in uvedbi sprememb, ki bodo zmanjšale tveganje za podobne dogodke v prihodnje, so prepričani.

Po njihovem mnenju zaposleni ne smejo postati krivci za dolgoletne sistemske anomalije. Glede na to od odločevalcev pričakujejo, da se bodo do zaključka preiskave izogibali kriminaliziranju dogodka in javnim pritiskom na celotno zdravstveno osebje.

dan mrtvih Fiasko SB Celje Slovenija Minister potrdil pokop napačne osebe. "Naš oče si tega ni zaslužil"

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 12
  • igorgeus 19:38 23.september 2022.

    neverjetno kaksna gonja. a je bilo nalasc? jih je treba obesit zdaj zato? vi ste nezmotljivi?

  • Kmodri 19:19 23.september 2022.

    Zdaj bi radi še odpustke! Banda zanimanja!

  • dusan72 11:14 23.september 2022.

    Združit zdravstveno izkaznico skupaj z osebno, ali na zdravstveno dodati sliko. Če dobro pomislim, bi lahko na eni kartici imel zdravstveno, osebno, vozniško, passport... To vse spada pod isto streho. Banko ima pač vsak svojo, pa tudi tukaj bi se ...prikaži več z malo možgančkanja našla rešitev. QR koda na dokumentu, država pa posamezniku spreminja (dodaja ali odvzema podatke).