Slovenija
2258 ogledov

Počivalšek napovedal: Veljavnost bonov bo podaljšana

Zdravko Počivalšek Anže Malovrh/STA
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je potrdil, da se bo veljavnost bonov podaljšala.

Vlada je s petim protikoronskim zakonom dopustila možnost, da do konca leta sprejme odločitev glede podaljšanja veljavnosti turističnih bonov. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na današnji tiskovni konferenci dejal, da "lahko zagotovo rečem, da bo vlada sprejela odločitev, da se veljavnost podaljša za eno leto". 

Hoteli za zdaj ostajajo odprti, saj po ministrovih besedah niso bili viri okužb, morajo pa spoštovati vse koronske standarde in omejitve, ki so v veljavi. Omejitve prehoda med regijami, ki so v veljavi trenutno, otežujejo poslovanje hotelov. Prepričan je, da se bo dalo najti rešitve tudi za tiste rezervacije, ki jih v tem trenutku ne bo mogoče realizirati, pa čeprav v kasnejšem obdobju. Na vprašanje, kako je s turističnimi potovanji v tujino in prihodi tujih turistov v Slovenijo, je Počivalšek odgovoril, da so prehodi meje v tem trenutku še vedno mogoči. 

Tatjana Lejko Zupanc Slovenija Lejko Zupanc: "Če se bo le dalo, bomo to preprečili."

Takšne so nove omejitve

Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Poleg diskotek in nočnih klubov je ponujanje storitev neposredno prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah, razen v galerijah, muzejih, arhivih in knjižnicah, ob upoštevanju omejitve 1 oseba na 20 kvadratnih metrov.

Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih v rdečih regijah je prepovedano. Gostinski obrati v oranžnih regijah lahko obratujejo od 6. do 21. ure, vendar le za mizami ter ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo. Pod enakimi pogoji je dovoljena tudi gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih in to ne glede na status regije.

Ne glede na obarvanost regije je dovoljeno tudi opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač med 6. in 21. uro v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance (npr. v bolnišnicah, dijaških in študentskih domovih), v primeru dostave hrane in pijače in za osebni prevzem hrane in pijače.

Zaščitna kirurška medicinska maska Slovenija Kaj naj storijo tesni stiki in družinski člani potrjeno okuženih s koronavirusom

Sprememba za frizerske in kozmetične salone

V zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je število oseb omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. To po novem velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru hkrati le ena stranka.

Upravljavec trgovskega centra in trgovec morata zagotoviti upoštevanje pravil, ki urejajo maksimalno število strank v prostoru. Inšpektor ima, če odkrije kršitev, pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter prepovedati opravljanje dejavnosti.

Fitnes centri so v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo 1 osebe na 20 kvadratnih metrov.

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike smo se znašli v negotovi in nepredvidljivi situaciji. Vlada po ministrovih besedah razmišlja, kako vzdrževati kondicijo gospodarstva na eni strani in kako zagotoviti čim boljšo kakovost življenja na drugi, pri čemer pa mora biti zdravje na prvem mestu. "Sem optimist in si želim, da popolnega zaprtja ne bi bilo. Kaj bomo naredili, je v veliki meri odvisno od vseh nas," je dejal. 

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin: Stanje je resno, umrlo je kar osem bolnikov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • softundsicher 21:01 21.oktober 2020.

    Ja pa ja, hoteli niso viri okužb - ker vam tako paše! V našem kraju poznam štiri, ki so bili okuženi (od skupno cca. desetih). Gre za dva penzionistična para, ki sta se okužila na dopustu v Kranjski gori. Menda ...prikaži več so celo koristili bone. No, zdaj so sicer že ok.

  • marsal22 19:13 21.oktober 2020.

    zabij si te tvoje bone v rit ! Me zanima koliko so boni prispevali k številu okužb !?

  • vzev 18:53 21.oktober 2020.

    Tile boni so totalno zgrešeni. Z boni niso rešili nič, razen dodatno zapufali državo. Sedaj, ko bi pa nujno rabili denar, ga pa ne bo več na voljo. Vsak, je že takoj vedel, da bodo letos polna obala in Bled. ...prikaži več In to bi bilo tudi brez bonov. Vsi drugi pa od bonov niso imeli nič.