Slovenija
15 ogledov

Podpisov dovolj, a so se izgubili novi

referendum Nik Rovan
Na MNZ končali z vnovičnim štetjem podpisov za pobudo za referendum o slabi banki. Podpisov je dovolj. Izginili tudi podpisi za referendum o slovenskem državnem holdingu.

Predsednik državnega zbora (DZ) Gregor Virant bo verjetno v ponedeljek razpisal 35-dnevni rok za zbiranje 40 tisoč podpisov za referendum o slabi banki. Na MNZ so končali z vnovičnim štetjem podpisov za pobudo za referendum o slabi banki. Podpisov je dovolj.

Medtem je DZ obvestil sindikat energetskih dejavnosti, da se je tudi pri njih izgubilo določeno število glasov, ki so jih oddali pod pobudo za referendum o državnem holdingu. "Dostavili so nam zapisnik, da se število listov, ki so jih odposlali na MNZ, ne ujema s tistim, ki so prišli nazaj v DZ," nam je povedal Branko Sevčnikar iz sindikata. Kot je pojasnil, je teh manjkajočih listov dosti več kot pri slabi banki, natančneje 104. Državni zbor je na MNZ poslal 392 listov, vrnjenih s fotokopijami podpisov pa jih je dobil le 287. Spomnimo, da se je pri slabi banki izgubilo 36 listov. Kako bodo ukrepali, se v sindikatu še niso odločili, saj so se referendumu po dogovoru z vlado že prej odpovedali.

Podpisov je bilo dovolj, zato vseh niso preverjali

Ministrstvo za notranje zadeve očitke zavrača. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so preverili 2543 podpisov, kar je po zakonu zadoščalo za vložitev pobude (ta zahteva 2500 podpisov). „Ostali podpisi niso bili preverjeni, ker to ni bilo potrebno,“ so zapisali. Zato tudi Državnemu zboru, ki razpolaga z originali, niso posredovali 104 listov oziroma neoznačenih fotokopij.

Janković: Janša naj razreši Gorenaka

Po novem izginotju podpisov v Pozitivni Sloveniji zaradi objektivne odgovornosti še enkrat zahtevajo odstop oz. razrešitev notranjega ministra Vinka Gorenaka. "Ta dogodek, ki kaže na poskus prevare volivcev, nevarno ogroža ne samo demokratične standarde v državi, temveč tudi ustavno ureditev, po kateri izvršuje oblast ljudstvo neposredno," je v izjavi za javnost zapisal Zoran Janković, predsednik PS. Spomnimo, da je Gorenak na novinarski konferenci v začetku tedna pojasnil, da na notranjem ministrstvu v zvezi z izginulimi podpisi za referendum o slabi banki napake niso našli. Kot je dejal, je odstopno izjavo prinesel s sabo in bi jo predložil predsedniku vlade, če bi se izkazalo, da je za napako krivo ministrstvo.

Z opozicijo in sindikati iščejo rešitev

Včeraj so se sicer zaradi politične krize, ki je nastala ob pobudah referendumov o slabi banki in Slovenskem državnem holdingu (SDH), v vladni palači srečali premier Janez Janša, predsednik države Danilo Türk, Janković, predsednik SKNG Tomaž Kumer, ter predsedniška kandidata Milan Zver in Borut Pahor. Pogovarjali so se o možnostih, da bi se referendumom izognili, zato bodo v ponedeljek opravili še en krog razgovorov.

Premier Janša je sicer poudaril, da umika spornih zakonov nista več možna, so pa še vedno odprte možnosti za vlaganje sprememb k zakonoma. "Vlada nima popolnoma nič proti temu, da v teh institucijah v obliki nadzora sodelujejo tako predstavniki socialnih partnerjev kot tudi opozicija. Ni pa se možno še dve leti pogovarjati o tem, ali ta način sanacije bank in ta način upravljanje državnega premoženja ali ne, ker je za to zastavica že padla.“

Komentarjev 12
  • Senior 12:24 19.november 2012.

    Lepe sanje pobožnega Butalca!

  • prosti.strelec 07:55 16.november 2012.

    Čestitke, Scoott ob 03.21 si bil buden na delavnem mestu in strumo zagovarjal velikega maga JJ. pohvaljen vrlo dobro!

  • Scott 03:21 10.november 2012.

    Tudi Janezov Janš je v Sloveniji vsaj 5,definitivno pa ne ženo premierja,saj sem jo ob 18.10h videl pri mojih sosedih-njenih starših na dvorišču v zelo živahnem pogovoru z mamo in jo tudi pozdravil kot vedno in prijazno sta mi obe ...prikaži več odzdravili kot vedno!uriah heep,verjetno vi potrebujete help,tole boste tu težko prodali,zato poizkusite pri delu,dnevniku ali mogoče pri tedniku lady.?