Slovenija
2303 ogledov

Pogoji PCT: Ping pong med zdravstvenim in šolskim ministrstvom

Vrtec Epa
Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pravi, da je odločitev o pogojih PCT odvisna od zdravstvene stroke. Minister za zdravje pa meni, da na MIZŠ že pripravljajo spremembo odloka. V vrtcih danes pogoja PCT pri starših niso preverjali.

Minister za zdravje Janez Poklukar ter državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec sta na petkovi novinarski konferenci razložila, kako bo šolanje potekalo do 6. septembra. Šolsko leto se bo začelo tako, kot se je prejšnje končalo - po modelu B, je povedal Orehovec.

Za zaposlene bo veljal pogoj PCT, testiranje bo za neprebolele in necepljene potekalo enkrat tedensko. Orehovec je v petek zatrdil, da pogoj PCT ne bo obvezen za starše, babice in dedke, ki bodo prišli po otroke v vrtce.

A po trenutno veljavnem odloku osebe nad 15 let, ki ne izpolnjujejo PCT pogojev, ne smejo vstopati v šolski prostor, ne glede na tip zavoda. Tako lahko tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, predajo otroke pri vhodu v samo stavbo, vstop v notranje prostore pa je prepovedan, se je danes, na konferenci ravnateljev, ki je potekala na Brdu pri Kranju, popravil Orehovec.

Ministrica za šolstvo Simona Kustec medtem preboleva covid, šlo naj bi za zahtevnejšo obliko bolezni.

Če na MIZŠ res pripravljajo spremembo odloka, državni sekretar očitno s tem ni seznanjen

Za dodatna pojasnila v zvezi z izpolnjevanjem PCT pogojev smo posredovali vprašanja na ministrstvo za zdravje, ki nas je nato napotilo na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ta ukrep bo veljal vsaj še ta teden, možne pa so nadaljnje spremembe zaradi epidemioloških razmer, je dodal Orehovec - šlo naj bi namreč za strokovne odločitve zdravstvene stroke.

A kot kaže, na ministrstvu za zdravje o tem ne vedo nič, saj je minister Poklukar v intervjuju za N1 dejal, da po njegovih informacijah ministrstvo za izobraževanje pripravlja spremembo odloka. “Kolikor vem, na ministrstvu pripravljajo korekcijo odloka v tem delu,” je dejal za N1. To pomeni, da pogoj PCT ne bo potreben denimo, ko bodo starši pripeljali otroka v vrtec ali šolo. 

V vrtcih danes izpolnjevanje pogoja PCT niso preverjali

Današnji prihod otrok v vrtec je po informacijah predsednice skupnosti vrtcev Janje Bogataj povsod potekal enako kot v petek. "Odlok, ki smo ga ravnatelji prejeli v okviru okrožnice v petek popoldan narekuje drugače, a je treba zelo jasno povedati, da ravnatelji ne bomo zmogli na vratih pri starših preverjati izpolnjevanje pogoja PCT," je dejala za STA.

Ravnateljica ljubljanskega vrtca Galjevica Barbara Novinec je za STA povedala, da pri njih starši ves čas upoštevajo protokol nošenja mask, razkuževanja rok, varnostne razdalje in v prostor vstopajo samo zdravi.

"Ne preverjamo nobenega, če izpolnjuje pogoj PCT in tudi nimamo ljudi, ki bi to lahko za kogarkoli kontrolirali. Tako je sprejemanje otrok danes potekalo enako kot doslej, če pa bo vlada jasno napisala, da morajo pogoj PCT izpolnjevati starši, sorodniki in vsi ostali, ki prihajajo in predajo otroke, v tem primeru bomo zagotovili tudi sprejemanje otrok pred vrtcem, zato ker staršev niti otrok ne želimo stigmatizirati," je pojasnila.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
 • Naklonsky 17:36 24.avgust 2021.

  Šolnikom se je že čisto zrolalo...

 • dani5 18:02 23.avgust 2021.

  Vladne norčije se nadaljujejo.

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 17:54 23.avgust 2021.

  Itak bo ministrstvo zamegljevalo svojo nesposobnost s tem, da bodo spreminjali svoje odločitve vsakih 18 ur. Da niti eksperti ne bodo mogli vedeti kateri ukrep škoduje in in kateri koristi. Na isto foro hočete vedno znova zajebavat iste ljudi, ste ...prikaži več nori ali kaj? In potem generacijo ali dve kasneje boste spet jamrali, ker bodo jame in rovi polni ? Ste popolnoma bedasti ali imate genetsko napako, ali kaj vam je Butalci zarukani...Sprejmite dejstvo ..Hitler je vojno izgubil in vi z njim..!!