Slovenija
4087 ogledov

Pogovori za novo zdravilo tudi v Sloveniji

Novi koronavirus Profimedia
Potekajo pogovori za uporabo zdravila uspešnega proti novemu koronavirusu v Sloveniji.

Farmacevtska družba Roche je potrdila, da trenutno potekajo pogovori za uporabo zdravila tocilizumab v Sloveniji, poroča časnik Delo. Zdravilo se je uspešno izkazalo v boju proti pljučnici, ki jo povzroča novi koronavirus, sicer pa ga uporabljajo proti revmatoidnemu artritisu.

Koronavirus v Italiji Slovenija Zadnja informacija: 253 okuženih

"Z lokalnim regulatornim organom, zdravstvenimi ustanovami in zdravniki smo v pogovorih glede možnosti, da bi zdravilo tocilizumab zagotovili za slovenske bolnike, ki ga potrebujejo," so po poročanju Dela navedli v Roche Slovenija. Pri tem so poudarili, da trenutno še ni objavljenih trdnih dokazov iz kliničnih preskušanj glede varnosti in učinkovitosti pri zdravljenju bolezni covid-19. Poleg tega še noben zdravstveni organ ni odobril zdravila za to indikacijo, so še navedli v farmacevtski družbi.

Pri prvih dveh bolnikih, ki so ju zdravili s tocilizumabom, so že v 24 urah zaznali občutno izboljšanje.

Koronavirus Zadnji podatki Slovenija Hospitaliziranih 29 bolnikov, trije na intenzivni, dva na meji

Revmatolog in predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana Matija Tomšič je pojasnil, da novi koronavirus pri bolezni covid-19 na pljučih sproži t. i. citokinsko reakcijo - citokini so drobne molekule, ki se sprožajo pri komunikaciji med celicami. Zdravilo tocilizumab polovi te molekule in tako prepreči, da se ne sproži burna reakcija na pljučih, ko pride do zalitja pljučnih mešičkov, saj to vodi v smrt bolnika, Tomšiča povzema časnik.

Zdravilo preiskušajo na 50 bolnikih

Po poročanju Dela v Italiji zdravilo trenutno preizkušajo na 50 zbolelih za covid-19.

Jelko Kacin Koronavirus Slovenija To so zadnje informacije uradnega govorca kriznega štaba

Učinkovitost zdravila so sicer ugotovili že kitajski zdravniki.

Kot pojasnjujejo nekateri zdravniki, je prednost tega zdravila tudi v tem, da je že dlje časa v uporabi in torej preizkušeno s stališča varnosti njegove uporabe.

Janez Janša Slovenija Janez Janša sporoča: Končno dobre novice iz EU

Podobno velja za zdravilo remdesivir, sicer namenjeno zdravljenju ebole. Tudi to zdravilo v Italiji na podlagi priporočil WHO zdaj že uporabljajo kot eksperimentalno terapijo proti covidu-19.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Tarrisenta
    Tarrisenta 00:06 17.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com