Slovenija
24599 ogledov

Poklukar: V kratkem spremembe tudi glede samoizolacije

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Gospodarstveniki želijo skrajšanje 10 dnevne samoizolacije.

Po tem, ko so danes začele veljati spremembe glede izvajanja karantene, ki se torej nanašajo na tiste, ki niso okuženi pač pa so bili z okuženo osebo v tesnem stiku, je minister za zdravje Janez Poklukar danes napovedal še spremembe za samoizolacijo, torej desetdnevno obdobje izolacije za tiste z okužbo s koronavirusom. "Gre za spremembe, ki bodo v prid gospodarstvu in delovanju celotne družbe," je napovedal Poklukar. Več podrobnosti ni znanih, epidemiološka stroka pa naj bi odločitev sporočila v naslednjih dneh. 

Vrha zadnjega vala še nismo dosegli

"Ko sem po novem letu napovedoval, da se nam zna zgoditi, da bo v karanteni 400 tisoč ljudi, mi marsikdo ni verjel, zdaj pa se nam dogaja ravno to," pravi Poklukar, ki ocenjuje, da vrha novega vala še nismo dosegli, obstaja pa bojazen, da ga bomo dosegli po 27. januarju. "Kako visoko lahko gredo številke, ne vemo," pravi Poklukar. Danes je število potrjenih okužb preseglo 12 tisoč. 

"Dobra novica je, da za zdaj pomembnega porasta ne beležimo v hospitalnih enotah in enotah intenzivne terapije. Imamo odprte šole, kulturo, šport, živimo praktično normalno življenje, kot da ni epidemije. To so vse pozitivne stvari, čeprav ni enostavno," pravi minister.  

PCR test v roku 24 ur

Spremenjen protokol PCR-testiranj sicer ni namenjen skrajševanju časa od odvzema brisa do potrditve oz. nepotrditve okužbe v laboratoriju, se pa POklukarju zdi vseeno pomembno, da ta čas ni daljši od 24 ur. "Bil sem v kontaktu z direktorjema Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in oba mi zagotavljata, da so izvidi znotraj 24 ur, kar je zelo pomembno,"  pravi minister. 

Od prejšnjega tedna do danes je število dnevnih PCR-testov s 14.000 naraslo na 19.000.

Povečalo se je tudi število dnevno opravljenih hitrih testov, in sicer na 88.000. Minister je spomnil, da smo  v četrtem valu epidemije zmogli tudi 110.000 hitrih testov na dan. 

Plačljivi PCR testi bodo spet omogočeni

Glede novega protokola testiranja Poklukar ocenjuje, da bodo s tem načinim lahko ohranili "zlati standard" potrjevanja okužb s PCR testi. Oba laboratorija večinoma še uspevata zagotoviti rezultat testa v roku 48 ur. Poklukar je napovedal tudi, da bosta oba laboratorija NLZOH in IMB v kratkem prejela tudi dodatna pojasnila, kako izvajati plačljive PCR teste in kako zagotoviti, da bodo tujci, poslovneži in drugi, ki potujejo v tujino, ta test dobili pravočasno. 

Komentarjev 5
  • Avatar Tensliolla
    Tensliolla 00:22 20.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Anonraaa78 19:12 19.januar 2022.

    Pizda materina ej.....kako si lahko drzava dovoli da jo gospodarstveniki tako izsiljujejo??!!! In ta Poklukar je tudi ena mona sutasta! Pravi zmanjsanje samoizolacije bo koristilo,gospodarstvu in druzbi.....po drugi strani pa kaj bo to koristilo osebam,ki so okuzeni??? To pa ni ...prikaži veča ni vazno a ne pizde vladne??!!!Okuzeni naj se enostavno cimprej vrnejo na delo in trpijo brez energije in zacnejo z garanjem???? Pizda vam materina res ste eni smradi vsi skupaj! Zasluzite si zapor!

  • zlatkozakladko 18:01 19.januar 2022.

    Najbolje bi bilo, da bi se celotna vlada za vedno samoizolirala...