Slovenija
12713 ogledov

Policija o napadu na Niko Kovač: Enega napadalca že identificirali

Nika Kovač Reševalni pas/Twitter
Direktorica Inštituta 8. marec se je v tem mesecu zaradi napadov dvakrat obrnila na Policijo.

Policija preiskuje včerajšnji fizični in verbalni napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač, ki se je zgodil v dopoldanskih urah na Bavarskem dvoru. V zadnjih dveh tednih je policija obravnavala dva dogodka z elementi nasilja zoper isto žrtev, je danes v izjavi za javnost dejal pomočnik načelnice Policijske postaje Ljubljana Center Irfan Beganović.

Ob tem je poudaril, da poteka postopek v smeri ugotovitve identitete storilca včerajšnjega napada. Policija je opravila pogovore z žrtvami, pričami, pregledali so posnetke kamer, tečejo postopki prepoznav oseb na fotografijah.

Na podlagi zbranih informacij je bil podan sum kaznivega dejanja, v tej smeri teče tudi predkazenski postopek. Za to kaznivo dejanje, ki se preganja po oškodovančevem predlogu, je predvidena zaporna kazen do enega leta.

Ali je policija že našla sled za storilcem in ali preiskava poteka v smeri raziskovanja sovražnega govora na spletu, ki je privedla do fizičnega nasilja, policija zaradi interesa preiskave ne izdaja.

Nika Kovač Slovenija Nika Kovač: "Po Janševem retvitu se je zgrnilo"

Storilca izpred dveh tednov že identificirali

Storilca prekrška izpred dveh tednov je že identificirala, zoper njega tečejo ustrezni postopki, je izdal Beganović.

Na navedbe Nike Kovač, da je policija najprej obravnavala dogodek kot prekršek in šele po opozorilu odvetnika kot kaznivo dejanje, je Beganović odvrnil, da so po prvih znanih obvestilih in pogovorom z žrtvijo in očividko ugotovili sum za kaznivo dejanje. Dogodek se obravnava kot prekršek šele, ko pristojni ugotovijo, da ni podanih elementov kaznivega dejanja.

Policisti in kriminalisti, ki so prvi seznanjeni o dogodku, vedno najprej zberejo prva obvestila o dogodku. Nato se zastavijo vprašanja določenim osebam in ob ugotovitvi potrebnih informacij začnejo s predkazenskim postopkom. ''Vsaka situacija je specifična, ne moremo reči, da se postopki vodijo po v naprej določenem vzorcu,'' je dejal Beganović.

Tekom postopka je žrtvam ponujena pomoč, napotitev ustrezne strokovne službe, imajo pravico imajo do zagovornika, spremstva in informiranja o teku postopka.

Beganović je še dodal, da policija obsoja vsa dejanja z elementi nasilja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 83
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 22:07 26.oktober 2022.

    Upam, da bo Nika tožila napadalca zaradi prestanih bolečin in strahu, ki jih je napadalec prizadejal. Sam ji privoščim doživljenjsko rento, ki bi jo moral napadalec izplačevati. Mislim pa, da zakonodaja tega ne dopušča. Pri naš nekoga kokneš, pa si ...prikaži večsi v najslabšem primeru čez kakšnih petnajst let na prostosti. Vem, da imamo tridesetletne zaporne kazni, ampak očitno je to preveliko breme za naš osiromašen proračun.

  • jakec1575 21:50 26.oktober 2022.

    Bi se hvalil, da sem napovedal te incidente pa nimam nic od tega. Pritivini tviter da legimiteto primitivnim delom mozganov pri ljudeh, ki jih ne znajo nadzirat. In rezultat je tu.

  • lojs 21:08 26.oktober 2022.

    ne vem od kod je omenjena gospa, bi ji pa vsekakor dal roko in predvsem bi ji povedal KAJ? ... ne muči se dekle , prej ali slej te bodo izplunili ... ni vredno da se trudiš in tudi tvoje ...prikaži več zdravje ne prodajaj za manipulacije .... aleluja