Slovenija
3987 ogledov

Policija preiskuje, kje so utekale informacije

Policija Saša Despot Fotografija je simbolična
Na policiji so zaradi suma razkritja varovanih podatkov uvedli notranje varnostni postopek.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) z ljubljanskimi in celjskimi kriminalisti v hišni preiskavah na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra preiskujejo sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev. Zaradi suma, da so bili nepoklicanim osebam razkriti varovani podatki, pa so uvedli notranje varnostni postopek.

Na Generalni policijski upravi (GPU) so v sporočilu za javnost pojasnili, da kriminalisti ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva RS od jutranjih ur na več lokacijah opravljajo preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, kjer iščejo in zasegajo listinsko dokumentacijo, elektronske naprave ter druge predmete s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanašajo na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme.

Janez Janša Pismo Slovenija Tako se je na današnje dogodke odzval Janez Janša

Hišne preiskave potekajo na podlagi sodnih odredb na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra, v njih pa sodeluje 53 kriminalistov, ki tudi zbirajo obvestila od več oseb. Dvema osumljenima osebama so odvzeli prostost in odredili policijsko pridržanje.

Med drugim so na sedežu Zavoda RS za blagovne rezerve opravili pogovor z bivšim direktorjem Antonom Zakrajškom in podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom, so dopoldne sporočili z zavoda.

Preiskovalci preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, za katero je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen, v kvalificirani obliki pa od enega do osmih let in denarna kazen.

Policija zagotavlja, da bodo delo opravili strokovno

Policija je v sporočilu poudarila, da vodijo kriminalistične preiskave najzahtevnejših kaznivih dejanj oz. predkazenske postopke zgolj in samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca. Preiskava v tej zadevi se je pričela na podlagi prijave, ki jo je policija prejela konec meseca aprila 2020.

"Policija bo omenjeno preiskavo in tudi bodoče preiskave izpeljala strokovno, nepristransko in zakonito, ne glede na to kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja," so zagotovili.

Prav tako so na policiji uvedli notranje varnostni postopek, ki so ga začeli "v povezavi z informacijami o preiskavi, ki so se predhodno pojavile v medijih". Že v ponedeljek so se namreč pojavili nekateri zapisi, da policija v zvezi z nabavami zaščitne opreme načrtuje hišne preiskave.

Aleš Hojs | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Minister: Preiskave vidi kot "politično motivirane"

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v današnji obrazložitvi svojega odstopa med drugim poudaril, da sam za preiskave ni vedel, da pa jih sicer vidi kot "politično motivirane".

Na specializiranem državnem tožilstvu so navedli le, da poteka predkazenski postopek zoper več oseb zaradi kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov pa več informacij ne morejo posredovati.

Z vrhovnega sodišča in vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da se na Hojsove izjave ne bodo odzvali. Minister v odstopu je namreč na dopoldanski novinarski konferenci okrcal delo sodišč in tožilstva, ko je med drugim dejal, da "imamo celo vrsto založenih kazenskih postopkov, zadev v predalih na tožilstvu in sodiščih". Po njegovi oceni policijo med drugim usmerjajo "tožilci, ki so se v preteklosti že izkazali kot tisti, ki pretežno vodijo postopke proti politično neprimernim osebam".

Zdravko Počivalšek Zaščitna oprema Slovenija Zdravku Počivalšku odvzeli prostost

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
  • Ivo 20:41 30.junij 2020.

    Vsi Slovenci so v žlahti od 10. kolena nazaj in oni se sprašujejo od kod so odtekale info? Smart!

  • Albatroz 19:34 30.junij 2020.

    Kaj bodo oni odkrili moj pijani sosed jim je dal osebno od žene in je čez en mesec dobila njegova žena sodnika za prekrške ker se je pijana pljala. To je policija ?

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 19:29 30.junij 2020.

    v zadnjih 30 letih niso odkrili popolnoma ničesar, nič od nič, kljub temu, da je izginila (ukradena) polovica slovenskega gospodarstva, ki so ga tri generacije slovenčkov ustvarjale skoraj zastonj. tako, da pustite pri miru ta specialni oddelek NPU. tako učinkovita ...prikaži več ni nobena služba na svetu in zato jo imajo radikalni levičarji tako radi. v kakšni drugi državi pa seveda lahko vidimo kako se pravilno ukrepa, ko gredo anarhisti in tatovi predaleč-.

Sorodne novice