Slovenija
1667 ogledov

Policisti bodo poleg paralizatorja s sabo nosili kamero in paket prve pomoči

paralizator
1/15
Saša Despot
Za delo z električnimi paralizatorji bo usposobljenih 237 policistov.

Policija je predstavila uporabo električnega paralizatorja, ki ga bodo od 1. septembra v izjemnih varnostnih primerih lahko uporabljali slovenski policisti. Za delo z njimi je usposobljenih 237 izkušenih policistov, policijske paralizatorje pa bodo razdelili proporcionalno po večjih policijskih postajah vseh policijskih uprav. 

"To prisilno sredstvo bo zares dobrodošlo, da bodo policisti bolj varno izpolnili vrzel med uporabo strelnega orožja in plinskega razpršilca," je na današnji tiskovni konferenci pojasnil Vladimir Ilič iz Sektorja za policijska pooblastila in preventivo. "Gre za primere, ko se policisti ne morejo dovolj varno približati ali nimajo časa, da bi se varno približali nevarni osebi." 

"Gre res za najhujše primere, ko npr. poskuša oseba storiti samomor ter zagrozi, da bo stekla proti balkonu in skočila. Ravno včeraj smo imeli primer, ko je oseba v dveh policijskih postopkih posegla po orožju. Policisti so se pripravljali na uporabo strelnega orožja, a se je nato zadeva drugače iztekla." 

Vladimir Ilič iz Sektorja za policijska pooblastila in preventivo

Pojasnili so, da so spremljali uporabo paralizatorja v drugih državah, zlasti v državah EU ter na tej podlagi preučili možnost za uzakonitev uporabe tega prisilnega sredstva. "Novela, ki je bila sprejeta leta 2017, je uzakonila uporabo električnega paralizatorja in zelo natančno predpisala njegovo uporabo," poudarja Ilič in pojasnjuje, da gre za primere, ko oseba ogroža policista, tretjo osebo ali samega sebe. "Zakon predpisuje najstrožje pogoje uporabe paralizatorja proti posebnim skupinam, kot so otroci, stare osebe, vidno bolne osebe ali nosečnice. Postavljena je stroga lestvica, najstrožji pogoji za uporabo tega sredstva."

Uporaba kot skrajni ukrep

V praksi pomeni, da lahko policisti uporabijo paralizator, če ne morejo drugače obvladati aktivnega upiranja ali napada. "Gre za primer, ko je oseba oborožena s strelnim ali hladnim orožjem in je zaradi posesti orožja onemogočen dostop do osebe ali ko časovne okoliščine ne dopuščajo policistu, da pravočasno pristopi do osebe, ki bi lahko posegla po nevarnem predmetu ter se samopoškodovala ali poškodovala druge," konkretne primere navaja Ilič.

paralizator | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Novice: Novi šef NPU dvomi v delo prejšnje oblasti, zato je odredil tole - Policija Slovenija Slovenski policisti bodo dobili električne paralizatorje

Operativni vidik uporabe paralizatorja je predstavil Matjaž Čuček iz sektorja za policijska pooblastila. "Električni paralizator je sodobno sredstvo, posodobljen model tistih, ki smo jih imeli v policiji na preizkusu," je ob prikazu paralizatorjev, ki jih je nabavila slovenska policija, povedal Čuček. "Zagotavlja, da lahko z električnimi impulzi obvladamo osebo z razdalje. Poleg paralizatorja bodo policisti s sabo nosili kamero, s katero bodo posneli policijski postopek in se bo samodejno zagnala z vklopom paralizatorja. Policisti bodo imeli s sabo tudi set prve pomoči, s katerim bodo nudili pomoč pri poškodbah ob uporabi paralizatorja - vbodno ranico bodo razkužili in po potrebi zalepili obliž."

S kamero bodo posneli policijski postopek

Poudaril je, da policisti ne bodo uporabili paralizatorja takoj, ko bodo za njegovo uporabo izpolnjeni pogoji, saj obstaja vrsta postopkov in metod, s katerimi policija že sedaj zmanjšuje in prepreči upiranje osebe. "Izkušnje iz tujine kažejo, da že opozorilo zmanjšuje uporabo prisilnih sredstev," navaja Čuček. "Uporaba kamere pa še povišuje strokovnost policistov in še bolj zagotavlja spoštovanje človekovih pravic v policijskih postopkih."

paralizator | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Specialna enota Slovenija Že dva tedna lahko uporabijo paralizatorje, teh pa od nikjer

Policisti bodo paralizator nosili tako, da bo le ta jasno viden ter opozoril na njegovo uporabo, ko bodo za to izpolnjeni pogoji. "Ko ga bo izvlekel, bo s komunikacijo poskušal prepričati posameznika, da preneha z upiranjem," je pojasnil Čuček. "Če to ne bo dovolj, bo paralizator vklopil, s čimer se bodo vžgali svetilka in dva led laserja. Če oseba še vedno ne bo izpolnila ukazov in bodo obstajali pogoji za uporabo, bo lahko policist sprožil opozorilno iskrenje in na koncu paralizator tudi uporabil. Na ta način želimo zagotoviti čim večjo varnost, tako za policiste kot osebe, ki lahko poškodujejo tretje osebe ali sebe." 

Posledice: Rane, poškodbe, srčni zastoj

Renata Rajapaksa z ministrstva za zdravje je povedala, da se je ministrstvo za zdravje vključilo v pripravo protokola za obravnavo oseb, pri katerih bo uporabljen paralizator. "Predlog protokola zdravstvene oskrbe smo poslali razširjenemu strokovnemu kolegiju urgentne medicine, na osnovi česar je bil izdelan opomnik, kaj vse je treba pri osebi, pri kateri je bil uporabljen paralizator, preveriti," je pojasnila Rajapakseva. "Nudenje nujne pomeči je treba zagotoviti v urgentnih ambulantah na primarnem nivoju in urgentnih centrih."

"Delam kot urgentna zdravnica in sem se že srečala z dogodkom, ko je oseba samopoškodovala sebe in grozila vsem v ekipi, ki smo ji želeli pomagati. Če bi to osebo takrat lahko onemogočili, da bi ji lahko nudili nujno medicinsko pomoč, bi lahko bil izid dogodka drugačen. Menimo, da je to res skrajen ukrep, upamo, da se bomo s takimi dogodki srečevali čim manjkrat."

Renata Rajapaksa, zdravnica urgentne medicine

paralizator | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zdravstvene posledice  pri uporabi paralizatorja so vbodna rana zaradi elektrode. "Verjetno bodo druge poškodbe posledica padca - odrgnine, lahko tudi kakšna rana," je povedala Rajapakseva. "Izkušnje iz tujine kažejo, da je zdravniška oskrba najpogosteje povezana s temi poškodbami. V manjših primerih opisujejo tudi hujše poškodbe, vključno z zastojem srca, zato obrazec predvideva, da se pri vsaki osebi po uporabi paralizatorja opravi zdravniški pregled. Ta vključuje tudi EKG, s čimer se preverja, ali so nastali morebitni drugi vplivi na zdravje posameznika. Vsi fizikalni vplivi uporabe paralizatorja se pokažejo takoj, opisovali so tudi nekatere poznejše vplive v smislu psiholoških posledic, kot pozno posledico stresnega dogodka."

Vsako uporabo bo presodila tričlanska komisija

Policija bo v posredovanju lahko obenem kot prisilno sredstvo uporabila električni paralizator in strelno orožje. "Če iz takšnih ali drugačnih razlogov paralizator ne deluje, lahko v primeru resnega napada policist odreagira z uporabo strelnega orožja," pojasnjujejo pri policiji. "Seveda, z ustreznim ukazovanjem, pozivanjem - veliko je korakov, ki jih policisti uporabijo pred tem, da bi osebo odvrnili od samopoškodovanja ali poškodovanja druge osebe."

Policija v Sloveniji v povprečju letno uporabi med 6500 in 7000 prisilnih sredstev. "Pri tem v veliki večini primerov gre za uporabo najmilejših sredstev - fizične sile ter sredstev za vklepanje in vezanje," pojasnjujejo pri policiji. "Iz Velike Britanije imamo podatek, da so uporabili električni paralizator v šestih odstotkih uporabe vseh prisilnih sredstev. Levji delež pripada primerom, ko so policisti izvlekli, namerili in morda vklopili paralizator. Le v 0,6 odstotka so samo elektrodo tudi izstrelili. Gotovo bo v Sloveniji prišlo do uporabe paralizatorja, a upamo, da bodo policisti pred tem izkoristili milejša prisilna sredstva. Računamo, da bo preventivni učinek odigral svojo vlogo in odvrnil posameznike od neposrednega ogrožanja življenj." 

paralizator | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zakon določa tudi, da se pri vsaki uporabi električnega paralizatorja imenuje tričlanska komisija, ki presodi, ali je policist uporabil električni paralizator ustrezno in strokovno. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • ode 16:35 31.avgust 2020.

    Voda iz Save se bo 3x vrnila v Julijske alpe, preden se bo kateri policaj prvi drznil uporabiti paralizator na živi sili. Stran vržen denar, mrtva naložba. Imeli jih bodo samo za okras.

  • Avatar Leon
    Leon 14:52 31.avgust 2020.

    Policisti bodo poleg paralizatorja s sabo nosili kamero in paket prve pomoči...........kaj pa kondome ? Morda komu stopi ,če ga zadene kakšna policajka ?

  • sam1 13:15 31.avgust 2020.

    Morda bi pa le vnesli v zakon člen o prevzemu odgovornosti ob smrti žrtve zaradi uporabe paralizatorja.....