Slovenija
12140 ogledov

Napeto v središču Ljubljane

Protest
1/51
Anže Petkovšek Shod rumenih jopičev
V Ljubljani so se na ulice podali tako protivladni protestniki kot tudi t. i. rumeni jopiči. Del protestnikov je dopoldne sprejel predsednik Borut Pahor.

Danes so v več mestih po Sloveniji znova potekali redni protivladni petkovi protesti. V Ljubljani in Mariboru pa so se jim pridružili še podporniki vlade v rumenih jopičih. Do večje konfrontacije sicer tudi številčno zelo različnih skupin ni prišlo.

Na Prešernovem trgu so se okrog 18.30 zbrali pripadniki t. i.  rumenih jopičev, dobre pol ure za tem pa so se na ulice podali še protivladni protestniki, ki že deseti petek zapored kolesarijo v centru Ljubljane, pa tudi po drugih slovenskih mestih. 

Protest | Avtor: Anže Petkovšek Shod rumenih jopičev Anže Petkovšek

Protestniki v rumenih jopičih so se s Prešernovega trga premaknili na Trg republike, ki tudi tokrat ni bil ograjen, pozneje v park slovenske reformacije in tudi pred Radiotelevizijo Slovenija (RTVS). Na transparentih so se zavzeli proti anarhiji, med njihovimi vzkliki pa je bilo slišati, da so Slovenci na svoji zemlji, kar da ne velja za protivladne protestnike.

Na enega od transparentov so narisali tudi svastiko in rdečo zvezdo ter med njima narisali enačaj. "Naših vojakov ne boste blatili," so še zapisali na transparent in skandirali, da se zavzemajo za Slovenijo in za vojsko na mejah. Vmes so prepevali nekatere domoljubne pesmi. Pred poslopjem RTVS pa so izrazili nasprotovanje zavodu. Izrekli so se tudi za ukinitev RTV.

Protivladni protestniki so se okoli 19. ure začeli zbirati na ulicah v središču Ljubljane in se kakšne pol ure pozneje v večjem številu - zbralo se jih je več tisoč - zbrali na Trgu republike. Njihova stališča in zahteve so bolj ali manj znana - nasprotujejo korupciji in kraji javnega denarja ter zanje neprimernemu odnosu do nevladnih organizacij in kulturnikov, ne strinjajo se z avtoritarnimi in samovoljnimi potezami vlade in koalicije.

Kot je skoraj 100 skupin zapisalo pred protestom, se je oblikovala enotna želja po enakosti, solidarnosti in iskanju novih poti. Obenem pa so danes izrazili tudi nasprotovanje shodu rumenih jopičev, za katere ocenjujejo, da gre za "s strani vladne koalicije instrumentalizirano neonacistično skupino", in kulturi sovraštva. "V nekem trenutku se pojavijo provladni 'protestniki', tako imenovani rumeni jopiči, ki so v resnici pripadniki neonacističnih skupin. Njihove vezi z SDS so že dobro dokumentirane, njihov diskurz je praktično identičen diskurzu politične stranke. Smo torej v trenutku, ko se neonacistične tolpe z jasnim ciljem provokacije in eskalacije postavijo v bran vladajoči koaliciji," so zapisali.

Na Trgu republike so protestniki razgrnili platno s prekrižano svastiko. Po poročanju Televizije Slovenija pa so nekateri podporniki vlade slekli rumene jopiče in se pomešali med ostale protestnike.

"Na ulicah ne sme biti prostora za nestrpnost in diskriminacijo. Proti sovraštvu in nasilju gradimo solidarnost in odpor," so navedli na družbenih omrežjih. Izrazili so tudi nasprotovanje polaganju vencev državnega vrha pri bazoviški fojbi.

Rumeni jopiči | Avtor: Anže Petkovšek Shod rumenih jopičev Anže Petkovšek

Napeto med policisti in protestniki

Danes je sicer prišlo tudi do nekaj napetosti. Med drugim med policijo in posameznimi protestniki, saj jih policija na Trg republike ni želela spustiti po Šubičevi, a so se večinoma, tudi na prigovarjanje drugih protestnikov, potem odpravili naokoli.

Protesti so potekali tudi drugod, po poročanju Večera pa se je skupina rumenih jopičev sprehodila tudi čez Trg svobode v Mariboru.

Nekaj krepkih pa so si izmenjali tudi posamezni predstavniki enih in drugih protestnikov, a na daljavo, saj je vse skupaj spremljala policija. Do večjih konfrontacij skupin za zdaj ni prišlo.

Protest kolesarjev | Avtor: Anže Petkovšek Protest proti aktualni vladi Anže Petkovšek

Shoda v Ljubljani nista prijavljena

V centru Ljubljane je bilo prisotno večje število policistov. Kot so pojasnili na Policijski upravi (PU) Ljubljana, shoda nista prijavljena, organizator ni znan, prav tako pa ni določen kraj osnovnega, tedenskega shoda. "Udeleženci se lahko neorganizirano gibajo po celotnem mestnem središču. Vse to lahko pomeni tudi povečanje možnosti za ogrožanje javnega reda in vpliva na varnost ostalih udeležencev shoda, policistov in varovanih objektov," so še zapisali.

slovenska zastava Slovenija Napadan zaradi slovenske zastavice v roki

Protest kolesarjev | Avtor: Anže Petkovšek Protest proti aktualni vladi Anže Petkovšek

Del protestnikov pri Pahorju

Predsednik države je sprejel več posameznikov oz. skupin protestnikov, med katerimi se pa nihče ne predstavlja kot predstavnik protestnikov ali organizator protestov.

Kot so sporočili iz urada predsednika, so udeleženci "na pogovoru izmenjali mnenja in se seznanili s stališči, ki so bila tudi glede istih vprašanj mestoma različna". Pahor je sicer na sestanku poudaril dialog in da se je treba k njemu vračati, tudi kadar se zdi, da je izčrpan.

protestniki pri Pahorju | Avtor: Anže Petkovšek Protestniki na obisku pri predsedniku Pahorju. Anže Petkovšek

Pogovora se je udeležila Tjaša Prošek, ena bolj izpostavljenih protestnic, ki je v zadnjih tednih tudi javno spregovorila o zahtevah protestnikov. Kot je pojasnila za STA, so na pogovoru predsedniku zastavili konkretna vprašanja, odgovorov pa niso dobili. Povabili so ga tudi, naj nagovori ljudi, ki se ob petkih zberejo na protestih, a se Pahor za zdaj vabilu ni odzval. Kot je še dejala, se zavzemajo za prihodnost države, za "otroke in vnuke", zato potrebe po "protestih proti protestom" ne razume. Želijo pa predvsem nagovoriti vse, ki so trenutno apatični.

Del protestnikov in nekatere skupine pa so sporočili, da jih protestniki, ki so se udeležili srečanja, ne predstavljajo. "Ti predstavniki protestnega gibanja kot celote nikakor ne zastopajo. Upamo, da gre pri njihovem odzivu zgolj za politično naivnost in avanturizem," so zapisali v sporočilu za javnost. Pod sporočilo so se podpisale skupine in iniciative Prezidium, ADDK, MZPP ter Protestival.

Petkovi protesti Slovenija Prepovedano: Policija danes nad protestnike s to potezo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • jakec42 07:14 04.julij 2020.

    Lenuhi in kvazi kulturniki so si našli novo zabavo za preživljanje odvečnega časa!

  • b7e8b1c2e9aca2850cbdf460d788b88b6985cbe9 06:53 04.julij 2020.

    Ti rumenkoti so res patetični. Ker jih je tako malo, verjetno mislijo, da so nekaj posebnega, božji izbranci, v resnici pa jih je malo zato, ker jih nihče ne mara, in so v bistvu izobčenci.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 05:06 04.julij 2020.

    Posrana črno-žolta svojat zamaskiranih zagovornikov razvrstitve človeških ras in krvnega mešanja, so pod sramotno zaščito policije odraz oblasti, primitivizma posameznikov in njihovih poskusov revizionizma, ki se dogaja v Sloveniji.