Slovenija
4600 ogledov

Deževalo bo kot za stavo

Dež Profimedia
V prihodnjih urah močni sunki vetra in obilne padavine.

"Na Pohorju in Kozjaku sunki vetra že presegajo hitrost 80 kilometrov na uro," okoli 17.30 ure opozarjajo pri Agenciji za okolje. "Tudi ponoči bo pihal okrepljen veter južnih smeri. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bo do sobote popoldne obilno deževalo, močneje lahko narasteje hudourniki."

Arso v osveženem opozorilu piše, da lahko ponoči sunki vetra južnih smeri na Primorskem, na severovzhodu in v višjih legah v sunkih presežejo hitrost 70 kilometrov na uro.

"Od petka zvečer do jutri sredi dneva bo v zahodni, južni in delu osrednje Slovenije predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno tudi več," napovedujejo pri Arsu. "Predvsem v soboto zjutraj in dopoldne bodo nastajali močnejši nalivi."

Gladina morja bo v prihodnjih dneh povišana. "V soboto med 4. in 8. uro lahko morje poplavi nižje dele obale med 20 in 30 centimetri, v nedeljo med 5. in 9. uro pa med 30 in 40 centimetri," pišejo pri Arsu.

naliv neurje dež Slovenija Arso prižgal oranžni alarm

V noči na soboto lahko v hribovitih predelih osrednje, zahodne in severne Slovenije hitro narastejo hudourniški vodotoki. Posamezne reke na omenjenih območjih lahko poplavijo.

Še bo toplo

V soboto bo oblačno, še se bodo pojavljale padavine, deloma plohe, lahko bo tudi zagrmelo. "Proti večeru bo dež oslabel, oblačnost se bo ponekod trgala," razlagajo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 7, drugod od 9 do 13 stopinj Celzija."

Jesen | Avtor: Profimedia Profimedia

V nedeljo zjutraj bodo padavine od zahoda ponovno zajele vso Slovenijo. "V nedeljo bo sprva deževno, popoldne bodo padavine od zahoda postopno ponehale, na vzhodu šele zvečer," napovedujejo pri Arsu. "Zapihal bo severni veter. Hladneje bo. V ponedeljek in torek bo suho vreme."

Mrzlo jutro Napoved Slovenija Takšno bo vreme za praznike

 

Nad zahodno polovico Evrope in nad Atlantikom je obsežno območje nizkega zračnega tlaka. Vremenska fronta je od zahoda dosegla Alpe, ponoči pa bo dosegla naše kraje. Pred njo bo z jugozahodnikom k nam dotekal vlažen in topel zrak.

Prihodnji teden hladneje

Od torka do nedelje bodo naši kraji pod vplivom severozahodnih višinskih vetrov. "V torek se bo od jugozahoda nad Alpe razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki se bo v naslednjih dneh krepilo in razširilo nad večji del Evrope," napovedujejo pri Arsu. "K nam bo dotekal vse hladnejši zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Sneg za božič Prazniki Slovenija Takšni so obeti, da bosta božič in novo leto bela

Od ponedeljka do sobote bo suho in deloma sončno vreme. "Zjutraj dopoldne se po nižinah lahko zadržuje megla," še pišejo pri Arsu. "Hladneje bo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 20:40 20.december 2019.

    in to naj bi bla zima ... seveda arso ni nič kriv, ampak tole vre me je tako čudaško kot folk, ki je še slabši ... zima je zima in zdaj če so padavine, mora bit sneg, ne pa potem ...prikaži več marca, ko je že vse zeleno ... ma kaj čmo vse je zjeban, vreme, folk in še kaj