Slovenija
17136 ogledov

Vas že zebe? To je razlog, da še nimate zakurjeno.

Ogrevanje
Običajno se ogrevalna sezona prične sredi oktobra. Kdaj bodo zakurili letos?

"Do sedaj so se za ogrevanje odločili trije vrtci in dve osnovni šoli," pojasnjuje Mitja Dolinšek iz Energetike Maribor. "Pri novejših objektih zaradi individualnega stalnega ogrevanja zaradi pretočne priprave sanitarne tople vode v stanovanjih vpogleda v ogrevanje posameznih stanovanj nimamo, saj je to individualna odločitev lastnikov stanovanj."

"Odločitev o režimu, začetku in koncu ogrevanja je prepuščena individualno lastnikom oz. upravljavcem objektov."

Mitja Dolinšek, Energetika Maribor

Kurilna sezona za vse sicer začne, če se stanovalci ne odločijo drugače, ko je po treh dneh zaporedoma zunanja temperatura ob 21. uri nižja ali enaka 12 stopinj Celzija. "Ker je bila temperatura v ponedeljek na področju Tabor ob 21. uri višja kot 12 stopinj Celzija, je glede na vremenske napovedi prvi rok za izpolnitev pogoja pričetka kurilne sezone možno pričakovati v četrtek 21. septembra ob 21 uri," napovedujejo pri Energetiki Maribor. "V kolikor bo ta pogoj izpolnjen bomo s petkom 22. septembra pričeli z vključevanjem vseh večstanovanjskih objektov."

vreme dežnik dež nevihta Vreme Slovenija Saj ni res! Takšna je napoved za vikend.

Tipično sredi oktobra

Kurilna sezona se sicer običajno prične sredi oktobra. "Izstopal je začetek kurilne sezone v letu 2008, ko se je ogrevalna sezona začela 16. septembra, a se je v oktobru zaradi visokih temperatur prekinila za približno deset dni," razlaga Dolinšek.  

Pričetek ogrevalne sezone po letih v Mariboru | Avtor: Žurnal24/vir: Energetika Maribor Žurnal24/vir: Energetika Maribor

V Energetiki Ljubljana pojasnjujejo, da število zagonov toplotnih postaj vsak dan narašča. "Glede na to, lahko rečemo, da se je za nekatere ogrevalna sezona že začela," pojasnjuje Doris Kukovičič iz Energetike Ljubljana. "V zadnjih desetih letih so se sicer te v povprečju začenjale med 1. in 15. oktobrom, letošnje leto pa je primerljivo z letom 2008, ko se je ogrevalna sezona za večino uporabnikov daljinskega ogrevanja začela že 20. septembra."

Dodaja, da je toplota iz daljinskega ogrevanja je v toplotni postaji na voljo skozi vse leto, tako da je možnost začetka ogrevanja kadarkoli - za termin vklopa oziroma izklopa toplotne postaje se uporabnik odloči sam. "Občutki hladu oziroma zahteve po ogrevanju so med uporabniki namreč zelo različni," poudarja Kukovičeva. "V kolikor toplotna postaja ni fizično zaprta, se ogrevanje sproži avtomatsko - glede na zunanje temperature in nastavitve parametrov toplotne postaje."

V Kranju že ogrevajo

Energetika Domplan je z ogrevanjem pričela že včeraj in danes. "V preteklih sezonah se je kurilna sezona pričela med 13. septembrom in 19. oktobrom," opisuje Andrej Krč, vodja PE Energetika. Po zgodnjem začetku ogrevalne sezone je izstopalo leto 2001, ko so z ogrevanjem pričeli 13. septembra.

Pri SPL deset zahtev za ogrevanje

Pri SPL pravijo, da se je kurilna sezona v stavbah, ki jih upravljajo, v lanskem letu pričela 7. oktobra. "Etažni lastniki odločajo kdaj se prične z ogrevanjem v večstanovanjski stavbi, pri čemer upravnik upošteva večinsko mnenje ali odločitev predstavnikov lastnikov oz. nadzornega odbora," razlagajo pri SPL. "Kot upravnik spremljamo temperature in vreme v teh dneh, pri čemer se držimo pravila, ki je govoril o pričetku in koncu kurilne sezone to je ko se temperature ob 21. uri spustijo pod 12 stopinj Celzija trikrat zaporedoma in je slaba prognoza za naslednje dni. Trenutno še ni bilo tako hladno. Danes je res nekoliko hladneje, vendar se bo vreme do konca tedna izboljšalo in naj bi bilo proti koncu tedna 20 stopinj Celzija."

Dimnikar Cene Slovenija Cene dimnikarjev: Za redni pregled največ 11 evrov in DDV dimnikar Slovenija Koliko minut za čiščenje dimnika in peči? (Foto: Žurnal24) Slovenija Tega dimnikarji od vas ne smejo zahtevati

Dodajajo, da so nekateri lastniki že v prejšnjem tednu izrazili željo po ogrevanju, zato so njihovi zahtevi ugodili in naročili vzdrževalcem toplotnih postaj da vklopijo ogrevanje. "Trenutno se ogreva pet objektov v našem upravljanju, danes pa smo dobili še pet," takšnih zahtev.

Ljubljana 29.03.11, Celovski dvori, stanovalec, radiator, ogrevanje, foto: Benja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prej ogrevajo slabše izolirane stavbe

Stanovalci se sicer z vprašanji, kdaj se bo ogrevalna sezona pričela, pogosto obračajo na njih že septembra, v kolikor so dnevi hladnejši, a želje stanovalcev so pogosto različne. "Vsako leto je isto, nekateri bi radi takoj ko se malo ohladi, drugi bi radi kasneje," razlagajo pri SPL. "Držimo se načela, da o tem odloča večina lastnikov oz nadzorni odbor ali njihov predstavnik, da ni kasnejše hude krvi, zakaj je vklopljeno oz. zakaj ni vklopljeno ogrevanje."

V zadnjih petih letih se je kurilna sezona v stavbah, ki jih upravljajo, pričela v prvem tednu oktobra. Tako bo, predvidevajo, glede na vremensko napoved Agencije za okolje, tudi letos. "Za zgodnejši vklop se odločajo predvsem v stanovanjskih objektih, ki niso dovolj toplotno izolirani , kjer je veliko starejših stanovalcev in v poslovnih stavbah," še pojasnjujejo pri SPL. 

Javljalnik ogljikovega monoksida Slovenija Da ne boste "nasedli", nujno preberite! Peč na drva 1. januar Slovenija Ogljikov monoksid: To boste morali namestiti. Obvezno!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 15:51 20.september 2017.

    glede štarta kurilne sezone ni tako enostavno, ker to ni elektrika ali pa telefon, kjer se vsakega posebej vklopi ali izklopi, ... od peči do tvojega radiatorja je dolga pot, in cevi se grejejo, kar je pa ravno tako treba ...prikaži več plačat, lahko se ta strošek porazdeli na vse stanovalce, ali pa boš ti sam plačal ... bolj kot nizke temperature je bilo v teh dneh izredno visoka stopnja vlage pri teh temperaturah, ja, potem pa zebe

  • peromornar 13:50 20.september 2017.

    Zelo na kratko - imamo energetske števce (ki so nam jih vsilili), torej posledično imamo pravico določati čas začetka ogrevanja. Ono "tri dni 12 stopinj....) naj si zatlačijo nekam. enako velja za "statistiko iz preteklih let".

  • Alen Jazbec 11:00 20.september 2017.

    Že osnovne logike pri ogrevanju ni za stanovanja, ki so morala pridobiti ti. delilnike oz. števce porabe energije. Zakaj je potrebno soglasje večine, da se zahajca, če ima pa vsak radiator svoj števec???? Živel sem v bloku 9 let, pa ...prikaži veča ne bi nikoli več. Raje imam svobodo odločanja, mir in predvsem bistveno nižje stroške kakor sicer.