Slovenija
20106 ogledov

Ponoči se je oglasil direktor NiceHasha in nagovoril okradene uporabnike

Hekerji heker napad kibernapad kripto kriptonapad
1/5
Pozno sinoči se je prek Facebooka oglasil Marko Kobal, ustanovitelj in direktor družbe NiceHash, ki so ji hekerji v sredinem kripto napadu ukradli za prek 60 milijonov evrov bitcoinov. Povedal je …

Marko Kobal je skupaj z Matjažem Škorjancem, tehničnim direktorjem podjetja NiceHash, ki ima sedež v ljubljanskem tehnološkem parku, nagovoril okradene uporabnike njihovih storitev.

Škorjanc je sicer zloglasni heker, ki je bil decembra 2013 obsojen na štiri leta in deset mesecev zaporne kazni.

Leta 2010 so ga policisti s pomočjo ameriškega FBI aretirali v Mariboru. Na spletu je deloval pod vzdevkom Iserdo, spisal pa je programsko kodo za računalniški virus, s katerim se je po svetu okužilo 12 milijonov računalnikov.

Kiberkriminal Slovenija Aretirali slovenskega hekerja

Škorjanc je zlonamerno kodo prodal več kot 233 krat, okužil več računalnikov po svetu, vdiral v informacijske sisteme s čimer je povzročil milijonsko škodo, smo takrat poročali v Žurnalu24.

Matjaž Škorjanc Slovenija Heker bo sedel 4 leta in 10 mesecev
"Zadnja štiri leta našega življenja smo posvetili podjetju. Velika zahvala gre vam, ste najbolj zagnana skupnost kripto rudarjev, kar jih obstaja. 750 tisoč vas je in skupaj nam je uspelo zgraditi nekaj posebnega. Brez vaše podpore naš uspeh ne bi bil mogoč," je svoj nagovor začel Kobal in dodal: "V tem času smo vam z rednimi nakazili izplačali več kot milijon dolarjev. A žal smo v zadnjih dneh postali tarča. Nekdo nas je želel sesuti. Pripravljeni smo udariti nazaj, a potrebujemo vašo podporo. Zavedamo se, da imate vsi kup vprašanj o tem, kaj se je zgodilo, zavedamo se vaših skrbi. Ste naša družina rudarjev in zagotavljamo vam, da vas nismo zapustili."

Poudaril je še, da sodelujejo z lokalnimi in mednarodnimi oblastmi ter strokovnjaki za informacijsko varnost, da bi incident preiskali. Za zdaj pa je jasno le, da so tatovi v jutranjih urah 6. decembra ukradli okoli 4.700 bitcoinov.

Hekerji Hekerji Slovenija Okradli slovensko podjetje. Stranke ostale brez 56 milijonov evrov?

"Okoli enih zjutraj se je hekerjem uspelo prebiti v naš osrednji sistem prek enega od naših računalnikov. Preiskovalci še vedno ugotavljajo, kako jim je to uspelo. Prvi neuspeli napad so zabeležili z IP naslova izven Evropske unije, nato se jim je uspelo v sistem prebiti s podatki enega njihovih NiceHashevih inženirjev. V naslednji uri jim je uspel proučiti sistem plačil v družbi, nato so se začele kraje bitcoinov," dogodke usodnega dne v družbi opisuje Kobal.

Hekerji heker napad kibernapad kripto kriptonapad | Avtor: Profimedia Profimedia

Kobal na najbolj pereče vprašanje v tem trenutku, namreč, kaj se bo zgodilo s sredstvi na računih uporabnikov, ni znal odgovoriti: "Z vsemi večjimi borzami bitcoinov se dogovarjamo za pomoč, da bi lahko ugotovili kaj več in morda sredstva celo dobili nazaj. Toda to bo na žalost trajalo dlje časa. Kaj več vam bomo lahko povedali v naslednji dneh. Prosim vas za pomoč in potrpljenje. Če karkoli veste, če ste morda zasledli kaj nenavadnega, nas kontaktirajte."

Hekerski napad Slovenija NiceHash: Novo v primeru kraje 56 milijonov evrov vrednih bitcoinov ljubljanski družbi

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • asmas1965 12:11 09.december 2017.

    kao pa je lahko tale heker že zunaj če pa je bil decembra 2013 obsojen na 4leta in drobižleta se iztečejo te dni kaj pa 4 meseci oz kolikor jih je še ostalo za odslužit? sicer pa rpav mu bod ...prikaži večd da so ga okradli,no razen če se ni sam....

  • sabina21 19:34 08.december 2017.

    Mislim da si ne bodo opomogli. Jaz sem preklopila na https://www.kryptex.org/?ref=65812358

  • ac-dc 18:05 08.december 2017.

    Hvala vsem "rudarjem" za prispevke v žepe bogatih. Nadurno delo se ne plača. Pa še kdaj.