Slovenija
14213 ogledov

Ponoči spet divjala neurja. Kmetje odškodnin ne dobijo.

Gasilci neurje Profimedia
V maju in juniju so neurja ponekod uničila večino pridelka.

Sinočnja neurja so zajela celotno Slovenijo, razen Primorske. 

Gasilci so imeli sprva največ dela v občinah Mislinja, Radlje ob Dravi, Črnomelj, Dobrepolje, Velike Lašče, Slovenske Konjice, Rogaška Slatina, Kungota, Slovenska Bistrica in Sveti Jurij ob Ščavnici. Meteorne vode so poplavile objekte, veter je podiral drevesa. Gasiti je Strele so povzročile več požarov.

Neurje video Slovenija Huda ura: Siloviti nalivi uničili most pri Mislinji

Spodnji posnetek je iz Trnovske vasi. 


V okolici Ljutomera je padala drobna toča.

Pozno zvečer je v občini Črnomelj meteorna voda zalila in ogrožala več stanovanjskih, gospodarskih in poslovnih objektov. Zalitih je bilo več cest, parkirišč in vozil. V času neurja je strela udarila v električno omarico stanovanjske hiše v Črnomlju ter v ostrešje stanovanjske hiše v naselju Tribuče, kjer je prišlo do poškodb ostrešja in dimnika.

Po drugi uri je voda začela zalivati stanovanje v Celju. Posredovali so celjski gasilci, ki so ugotovili, da je vzrok puščanju poškodovana streha, ki ob neurju s točo pred nekaj dnevi ni bila sanirana. 

Uničena večina pridelka

Neurja s točo, ki so pustošila v maju in juniju, so najbolj prizadela kmetijske kulture na območju Pomurja, Štajerske, Dolenjske in Posavja. Ponekod so uničila večino pridelka, na najbolj prizadetih površinah je namreč škoda po ocenah od 80- do 100-odstotna, so za STA pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Vreme Vreme Slovenija Poglejte, kako debela toča je klestila Novice: Toča na območju Prebolda in Žalca Vreme Slovenija V teh krajih je toča včeraj najhuje klestila

Po zadnjih podatkih javne službe kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so bili v majskih in junijskih neurjih s točo najbolj prizadeti trajni nasadi, vinska trta, žita, koruza, poljščine, vrtnine na prostem, oljne buče, hmelj, jagodičevje in travinje.

Za posledice neurij ni mogoče dobiti proračunskih sredstev

"Treba je poudariti, da je škoda po neurjih s točo naravna nesreča, za katero je od leta 2006 naprej mogoče pridobiti pomoč v obliki sofinanciranja zavarovalne premije, zato se zanjo ocena ne izdela, niti zanjo v skladu z zakonodajo, ki ureja odpravo posledic naravnih nesreč, ni mogoče pridobiti sredstev iz proračunske rezerve," so poudarili na ministrstvu.

Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč namreč določa, da sredstev ni mogoče pridobiti ali dodeliti za odpravo posledic neugodnih vremenskih razmer v kmetijski proizvodnji, če je bila za odpravo teh posledic omogočena pridobitev državne pomoči v obliki sofinanciranja zavarovalne premije.

 

Komentarjev 14
  • Avatar Leon
    Leon 15:55 08.junij 2022.

    Kmetje verjamejo v boga in čakajo pomoč od zgoraj ob tem pa niso pripravljeni prispevati za proti točno zaščito . Vsi živimo pod isti nebom in nosimo svoje breme .

  • Jeannette_Ross 10:35 08.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • Plavi-mil 08:34 08.junij 2022.

    Kakšen bedast naslov, zakaj bi kmetom plačevali, ta vlada rabi denar, kasteri je namenjen kmetom, da poplača NEVLADNIKE, njihove zahteve so večje od zmožnosti, nekje je treba vzeti. Kaj pa so pomembni kmetje, pomembni so NEVLADNI CUZIALISTI, z njihovo pomočjo ...prikaži večo ustoličijo lahko opico na mesto predsednika vlade.