Slovenija
19 ogledov

Poplava groženj politikom

Razbit BMW Radovana Žerjava B. G.
Od parlamentarnih volitev naprej se je moralo kar pet politikov soočiti s takšnimi ali drugačnimi oblikami groženj. Janković je bil tako deležen poostrenega policijskega varovanja, Žerjavu so vlomili v vozilo, Marko Pavliha pa je zaradi groženj celo nehal uporabljati Twitter in Facebook.

Groženj je bil konec decembra najprej deležen predsednik Pozitivne Slovenije in nekdanji ljubljanski župan Zoran Janković.

Po podatkih policije se je namreč tedaj povečala ocena ogroženosti, saj so Jankoviću v dnevih pred silvestrovim v pisemski in elektronski obliki neznanci grozili s smrtjo, grozili pa naj bi tudi njegovi družini. Policija se je zato odločila za njegovo varovanje.

O grožnjah Jankoviću smo pisali v članku na silvestrovo.

Žerjavu vlomili v avtomobil

V soboto, 7. januarja, med večernim sestankovanjem Janeza Janše, Gregorja Viranta, Ljudmile Novak in Radovana Žerjava v gostilni v okolici Ljubljane, pa so neznanci razbili steklo Žerjavovega avtomobila in mu ukradli denarnico.

Vlom v avtomobil še preiskuje policija, a za zdaj kaže, da naj ne bi bil politično motiviran. Kot so pojasnili na ljubljanski policijski upravi, naj bi šlo za navaden vlom.

Žerjav je medtem na Twitterju zapisal, da ni zaskrbljen, če gre za rop. Je pa zaskrbljen, če gre za politično motiviran rop kot "posledico politične nestrpnosti do nekoga, ki politično razmišlja drugače kot on sam".

Groženj deležen tudi Janša

Desetega januarja pa je bilo na stranko SDS naslovljeno pismo, ki poziva njenega predsednika Janeza Janšo, naj se ustreli, hkrati pa mu avtor grozil z ubojem na Balkanu.

Pismo je bilo podpisano z nazivom Nestrankarski kandidati, na prvi pogled pa je natipkano s pisalnim strojem, poslano pa je bilo 19. decembra lani. Prejem pisma so takrat potrdili tudi v SDS, kjer so dejali, da pričakujejo kazenski pregon.

Ustrahovali tudi Pukšiča

Le pet dni kasneje pa je grozilno pismo prejela še stranka SLS. Namenjeno je bilo predvsem poslancu Francu Pukšiču. Avtor je v pismu med drugim zapisal tudi: "Na Twitterju sem prebral, da Janšo prosijo, naj se ubije. Prosim, ubijta se še ti in Žerjav".

Žerjav je dejal, da je lahko tako grozilno pismo kot razbitje stekla njegovega avtomobila naključje. A je tudi poudaril, da je "treba vedeti, da smo v občutljivem času in zagotovo ima marsikdo v ozadju različne interese po sestavljanju ene ali druge vlade".

Grozili tudi Pavlihi

Precejšnjih groženj pa je bil nazadnje deležen tudi nekdanji član Državljanske liste Gregorja Viranta Marko Pavliha, ki je včeraj izstopil iz omenjene liste. Za Žurnal24 je v ponedeljek dejal, da je bil njegov odhod tudi malo sebičen, saj je prioriteta njegova družina in čas zase.

"V zadnjih tednih sem bil deležen številnih groženj in pritiskov." Na vprašanje, kdo mu je grozil, je odgovoril, da so bile grožnje podpisane s psevdonimi. "Zadnja leta sem bil zelo dejaven na Twitterju in Facebooku. Zaradi groženj sem prejšnji teden ukinil vse svoje kontakte na teh omrežjih."

Komentarjev 13
  • privat 13:40 22.januar 2012.

    kdo pa jim verjame da se jim grozi...ja samo naša policija ,ki tako al tako samo tava in piše si plače..

  • marinic.nada 11:36 18.januar 2012.

    Raje sem polpismen, kot pa da sem tako nerazgledan kot ti in križar! Se opravičujem, na Jankoviča sem pozabil. Torej ste trije !!!!

  • mia 08:15 18.januar 2012.

    če nadrejeni grozi delavcu, si ta neupa povedati nikomur. pa toliko je mobinga nad rajo.za te parazite, ki samo jemljejo, pa je vse nedopustno.