Slovenija
13412 ogledov

Popolno zaprtje države? To pravita Logarjeva in Poklukar!

Janez Poklukar, minister za zdravje Vlada RS Janez Poklukar, minister za zdravje
To so predlogi, ki jih bo v nedeljo na mizi imel politični vrh, ki bo razpravljal o ukrepih ob epidemiji.

"Za zdaj vemo, da se stanje slabša. V svetovalni skupini smo se že v začetku tedna začeli pogovarjati, kateri so ustrezni ukrepi, ki bi jih bilo treba sprejeti, da se stanje umiri oz. da se vsaj ne slabša," je za oddajo 24UR ZVEČER na POP TV na vprašanje, ali lahko pričakujemo tudi popolno zaporo države za deset dni od 1. do 11. aprila, povedala vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje za covid-19 Mateja Logar. "Ukrepi bodo odvisni od številk, o njih se pogovarjamo dnevno, odločitev pa bomo sprejeli pri g. Pahorju. Pogovarjamo se o vseh možnostih - o stopenjskem, delnem in celotnem zapiranju. Glede na dosedanje izkušnje in številke bomo poskušali določiti tisto pot, ki bo najbolj učinkovita."

Vlada Mateja Logar Milan Krek Covid-19 Slovenija Na mizi tudi predlog za popolno zaprtje države

Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da je predsednik vlade Janez Janša na pobudo strokovne skupine predlagal predsedniku države Borutu Pahorju, da skliče sestanek vodij političnih strank in stroke, da se nemudoma usede politični vrh ter pretrese predloge svetovalne skupine. "Razmislek bo nujen," je poudaril Poklukar. "Namen in cilj bo dosegel, če bomo vsi skupaj državotvorni in odgovorni."

Na vprašanje voditelja oddaje, ali to lahko pomeni tudi drastične ukrepe, pa je Poklukar odgovoril: "O tem je prezgodaj govoriti, temu je namenjen posvet. To, kar si želimo, je, da karšnikoli ukrepi bodo, da bodo dosegli čim večji krog ljudi, ki jih bodo tudi izvajali."

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Koronavirus v SLO Slovenija V Sloveniji kroži 46 različic, število primerov angleške se je podvojilo

Logarjeva je poudarila, da je velik problem, da nas je tretji val z angleško različico virusa dosegel, še preden smo dobro zaključili drugi val. "Smo bistveno višje kot druge evropske države, stanje se nam lahko zelo hitro poslabša," je dejala Logarjeva. "Še posebej, če upoštevamo, da se hitreje širi in poteka v hujši obliki. To se nakazuje - vidimo, da se postelje na intenzivnih enotah zelo hitro polnijo. Prej smo videli najprej pritisk na navadne oddelke in šele po določenem času na intenzivnih enotah. Sedaj je več mlajših bolnikov - nakazuje se, da ne gre za starejše in skupino s težjimi boleznimi, ampak da za težjo obliko zbolijo ljudje, ki so popolnoma funkcionalni in mladi."

cepljenje Slovenija Kdaj lahko računate na cepljenje

Poklukar je spregovoril tudi o novi strategiji cepljenja. "Glede na to, da se nekateri dobavitelji ne držijo načrtovanih dobav, je bilo treba spremeniti strategijo cepljenja," je povedal. "Na ta način bomo, glede na podatke iz stroke, zagotovili čimprejšnje cepljenje za tiste, ki imajo največ možnosti za težji potek, to je skupina med 60 in 75 let ter kronični bolniki od 19 do 59." Strategija, ki začne veljati s 1. aprilom ukinja tudi starostno mejo za cepljenje z AstraZeneco. 

seja vlade vlada Slovenija Pozor, velike spremembe so stopile v veljavo

Na vprašanje, kaj je s skupino med 50 in 60 let, za katero se je v začetku tedna tudi omenjalo, da bo na prednostnem seznamu, je Logarjeva odgovorila: "V skupini od 50 do 60 let so tudi bolniki s kroničnimi boleznimi, popolnoma zdrava populacija pa pride takoj za 60 let in starejšimi. Odločili smo se za tiste, ki so v večjem odstotku predstavljali sprejeme v bolnišnice. Nekje je žal bilo treba določiti mejo, trenutno smo se odločili, da je pri 60 upravičena meja."

Covid-19 v Sloveniji covid-19 Slovenija V teh občinah so včeraj potrdili največ novih okužb

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 14
  • ántihojsar 13:39 26.marec 2021.

    Slovensko zdravstvo je največja mafija in lopovska organizacija v državi. Sramota, da v organizaciji, ki bi morala prva skrbeti za zdravje ljudi, upravljajo največji kriminalci in zločinci. Zgodovina se vedno ponavlja in tudi to ne bo ostalo nekaznovano. Veselite se ...prikaži več sodnih ukrepov, ker ko bo narod sodil, boste kri scali, banditi pokvarjeni. Berite zgodovino, ponavlja se.

  • Brnica 11:49 26.marec 2021.

    Zdravniški lobi ima interes, da epidemija traja čimdlje, saj imajo od tega korist. To je pokazala oddaja Tarča. Vse je v denarju, gospodarstvo bo pa crknilo.

  • Borut_Bavarski 11:05 26.marec 2021.

    Vladajo nam od oblasti opiti sociopati, ki so s finančnimi injekcijami uspeli na svojo stran dobiti še del stroke. Kako vas ni sram tako lagati? Da ni cepiva, ker se nekateri dobavitelji ne držijo dobav? A se nismo odpovedali (pardon ...prikaži več zdravstveni minister Janša) milijonu odmerkov decembra? Lažnivci prevarantski. Ampak, tudi za take palica raste.