Slovenija
18 ogledov

Pošasti bodo predramile mesto

Grossmanov festival, Ljutomer Žurnal24 main
Izstopajoče. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina letos še pestrejši.

Danes se v Ljutomeru začenja že sedmi Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Gre za enega najbolj nenavadnih festivalov v Evropi, ki postaja vse bolj prepoznaven tako doma kot v tujini.


Prihaja oče akcijskih filmov

Šestdnevni festival bo gostil filmske ustvarjalce z vsega sveta, brezplačno bodo predvajali pester izbor iz aktualne fantastične kinematografije kot tudi starejše žanrske klasike. Prvič se bo odvila tudi svetovna premiera, in sicer nemškega filma Maske. Obiskovalce bo med drugimi nagovoril Menahem Golan, večkratni nominiranec za oskarja in oče akcijskih filmov iz osemdesetih let.

Številne izvirne nagrade

"V glavni tekmovalni kategoriji Hudi mački bomo predstavili pet filmov iz petih držav. V Evropskem ekspresu bomo predstavili štiri filme, med njimi tudi slovenski celovečerec Prepisani. V okviru Hrupnih Mačkov bomo predstavili devet filmov, v kategoriji Slakovi Hudi mački pa deset. Letošnja novost so kategorije Grossmannov Grindhouse, Azijski tigri, na katero smo še posebno ponosni, saj imamo res tri vrhunske filme iz Hongkonga in Japonske, ter Lovke Lovecrafta," napoveduje programski direktor festivala Tomaž Horvat.

Film povezati z vinom

Pred vsako večjo projekcijo v kinodvorani bodo potekale tudi degustacije rujne kapljice. "Letos smo prvič imeli vseslovenski razpis. Ob odprtju bomo postavili tudi simbolično vinsko cesto, v četrtek pa bomo imeli tudi salon filma in vina, degustacijo s sommelierji in srečanje vinskih kraljic," je povedal direktor festivala Peter Beznec.

Ne vstopnina, pač pa izstopnina

Kot vsako leto bodo med festivalom nastajali kratki filmi v Mali delavnici groze, čaka pa vas še obzorja razširjajoči Torture Garden, B-maraton krvi, akcije, smeha in čudaštev. Pri tem maratonu ni vstopnine, pač pa izstopnina; kdor zdrži ves maraton, ga je dobil zastonj, poleg pripadajoče hrane in pijače.

Na paradi Ples vampirjev

Na zaključni dan festivala se po ulicah Ljutomera tradicionalno sprehodi Parada pošasti, ki se bo letos  sklenila v veličasten ples – Ples Vampirjev pod vodstvom gdč. Morane. Glasbeni program bo kot vedno kontroverzen – gostili bodo divje pionirje psycho-billyja The Meteors (UK), popularne Madžare The Yellow Spots ter Hollywoodoo, nemško stoner rock skupino A Million Miles ter nabor domačih kreativnih sub-kulturnih zasedb: Gnile duše, Wrong, Obnounce, Uroš, Cypher Louis in Kleemar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.