Slovenija
1821 ogledov

Poštarji s stavko uspeli

Pošta Slovenije Saša Despot
Stavka poštarjev se je po dveh dneh in več kot osem ur dolgih pogajanjih v torek pozno zvečer končala.

Pogajalski skupini Sindikata poštnih delavcev in vodstva Pošte Slovenije sta zbližali stališča in dosegli dogovor. Stavka, ki jo je sindikat začel v ponedeljek, je tako po dveh dneh preklicana, opravljanje storitev pa bo od danes spet potekalo nemoteno.

Pošta Slovenije Slovenija Poštarji bodo stavkali 19. februarja

Kot so po koncu večurnih pogajanj v skupni izjavi sporočili iz Pošte Slovenije in sindikata, ki je eden od dveh reprezentativnih v omenjenem državnem podjetju, so se dogovorili o načinu zaposlovanja v letu 2020, zvišanju mase plač zaposlenih v poštnem prometu, referenčnih obdobjih za leto 2020 in področju varnosti in zdravja pri delu.

Poštar | Avtor: Klemen Razinger Klemen Razinger

Poštar Slovenija Poštarju ukradli 4.000 evrov za pokojnine

Potem ko je že prvi dan stavke pokazal, da je podpora stavkovnim zahtevam presegla članstvo v tem sindikatu, saj naj bi stavkala več kot polovica vseh pismonoš in zaposlenih za poštnimi okenci, s tem pa je začela nastajati precejšnja gospodarska škoda, je generalni direktor Boris Novak povedal, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o dvigu plač, vendar na način, ki ne bo ogrozil poslovanja in delovnih mest.

Masa plač za delavce v poštnem prometu se bo povečala za 7,5 milijona evrov, ostalih podrobnosti dogovora pa za zdaj niso razkrili. Vsem strankam se zahvaljujejo za potrpežljivost in zagotavljajo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da čim prej dostavijo vse pošiljke, ki med stavko niso dosegle naslovnikov.

Pošta Slovenije Neuspela pogajanja Slovenija Poštarji v ponedeljek v stavko

Sindikat poštnih delavcev je stavko napovedal konec oktobra in med drugim znova zahteval kadrovsko okrepitev na takšno raven, da bo zagotavljala izpolnjevanje obveznosti in normalen obseg opravljenih ur. Po njihovi oceni bi morala Pošta zaposliti še dodatnih 300 ljudi.

Sindikat delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije se tokratni stavki ni pridružil, saj je ocenil, da je februarja sklenjen dveletni dogovor dober in da ga delodajalec izvaja.

Ob tem so zahtevali desetodstotni dvig plač, saj je po njihovem sedanja višina plače za deficitarna delovna mesta glede na naravo in pogoje dela bistveno prenizka. Še pred stavko so se na sobotnih pogajanjih uspeli dogovoriti o večini odprtih vprašanj, medtem ko vodstvo Pošte ni pristalo na dvig plač.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pošta Slovenije Stavka Slovenija Pošta: Na nerealni dvig plač ne moremo pristati

Kot so ob tem spomnili v poslovodstvu, so februarja z obema sindikatoma sklenili dveletni dogovor, po katerem v primeru spoštovanja sporazuma na strani delodajalca, sindikata v letih 2019 in 2020 ne bosta postavljala novih zahtev in ne bosta napovedala in izvedla stavke iz razlogov, ki jih ureja dogovor, vreden okoli 17,5 milijona evrov.
 

Komentarjev 10
  • Kmodri 20:10 13.november 2019.

    Nekateri pošto raznašajo kot polži...

  • praufo 18:52 13.november 2019.

    žal mi je za poštarje, sindikat je nesposoben, stavka bi morala trajat najmanj en teden in potem normalno delo, ne pa vse nadoknadit za nazaj, lepo vas prosim, poštar naj dela za minimalca, še fi pa nekj jurjev plače, na ...prikaži več vrhu pa ob koncu leta dodatek za uspešnost, ker ima fimra dobiček, lepo vas prosim, od kod dobiček, a zato ker je pošta postala supermarket

  • romy 11:00 13.november 2019.

    Vsi vemo,da so jih žejne nagnali preko vode...še bolj bodo garali,tako pač je v Slovenistanu!!!