Slovenija
20 ogledov

Postopek zoper Živčec Kalanovo ustavljen

Posojilo oziroma garancijo, ki jo je odobrila Gordana Živčec Kalan, preiskujejo Žurnal24 main
Informacijski pooblaščenec bo ustavil postopek zoper Zdravniško zbornico Slovenije in predsednico Gordano Živčec Kalan.

Informacijski pooblaščenec je inšpekcijski postopek zoper zbornico oziroma njeno predsednico Živčec Kalanovo uvedel zaradi suma, da je Živčec Kalanova v obdobju pred volitvami za predsednika in poslance zbornice za namene svoje volilne kampanje nezakonito uporabila elektronske naslove iz baze podatkov zbornice.

V postopku inšpekcijskega nadzora je pooblaščenec ugotovil, da se podatki o elektronskih naslovih zdravnikov in zobozdravnikov ne zbirajo v okviru izvajanja javnih pooblastil zbornice, ampak neobvezno, na podlagi osebne privolitve posameznika, in sicer na vlogi za izdajo članske izkaznice zbornice. Na vlogah za članstvo je izrecno označeno, da je elektronski naslov neobvezen podatek, da pa je zelo priporočljiv zaradi lažje (strokovne in komercialne) komunikacije zbornice z njenim članstvom.

Komercialna sporočila so običajna praksa

Informacijski pooblaščenec je ugotovil, da zbornica elektronske naslove svojih članov že vrsto let uporablja tudi za pošiljanje komercialnih sporočil, kar je običajna praksa in je del tržne dejavnosti zbornice, ki ima pravni temelj tudi v zborničnem statutu.

Definicija komercialnega sporočila v tem primeru sicer vsebinsko odstopa od ureditve v zakonu o elektronskem poslovanju na trgu, so zapisali v sporočilu za javnost. V primeru zbornice pa je komercialno sporočilo vsako sporočilo, ki je s strani zbornice ocenjeno kot primerno, zbornica pa zanj lahko prejme plačilo.

Zbornica pošiljanje komercialnega sporočila zavrne v primeru, ko je vsebina v neskladju s kodeksom medicinske deontologije, o čemer odloča odbor za pravno etična vprašanja. Pooblaščenec se je v inšpekcijskem postopku prepričal, da člani zbornice uporabo elektronskih naslovov za pošiljanje komercialnih sporočil lahko tudi zavrnejo, torej ne dajo soglasja ali ga kasneje prekličejo.

Pooblaščenec je tako ugotovil, da zbornica in njena odgovorna oseba nista kršili določb zakona o varstvu osebnih podatkov, saj je predsednica Živčec Kalanova z zbornico sklenila pogodbo o izvedbi mailinga za razpošiljanje povabil za mlade člane in zobozdravnike, na podlagi katere je zbornica za predsednico po elektronski pošti poslala skupaj 1.535 povabil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.