Slovenija
43 ogledov

Posvojitve: bolje doma ali v tujini?

V Sloveniji se posvojitev ne more razvezati, posvojitelji pa se v matični regist Žurnal24 main
Posvojitve postajajo čedalje bolj aktualna tema. Številni slovenski pari namreč čakajo na posvojitev otroka, a izbranci so zelo redki. Kako se torej lotiti posvojitve?

Pri nas so za odločanje o posvojitvi pristojni centri za socialno delo, sicer nosilci javnih pooblastil. Postopek za posvojitev začne center za socialno delo po uradni dolžnosti ali na predlog bodočega posvojitelja.

Posvojitev ureja zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki določa samo popolno posvojitev.

Zahteven postopek
V postopku ugotovi (ne)izpolnjevanje zakonskih pogojev, oceni objektivne možnosti in primernost za posvojitev, motive za posvojitev, pričakovanja, osebnostne lastnosti. Odloči lahko tudi, da se otroka za določen čas namesti v družino posvojitelja. Če ugotovi, da niso izpolnjeni predpisani pogoji ali da posvojitev ne bi bila v otrokovo korist, z odločbo zavrne predlog za posvojitev ali ustavi postopek za posvojitev. V nasprotnem primeru pa izda odločbo o posvojitvi.

 


Ogromno kandidatov, premalo otrok
"Osnovni problem ne le Slovenije, temveč tudi večine evropskih držav je, da je mnogo več zainteresiranih kandidatov za posvojitev, kot je na voljo otrok za posvojitev in so zato možnosti tudi za tovrstno posvojitev sorazmerno majhne. Po naših podatkih je trenutno (decembra, op. a.) na centrih za socialno delo v Sloveniji skupno 379 vlog za posvojitev – od tega je 253 prosilcev že ocenjenih kot možni oziroma primerni posvojitelji, za ostalih 126 pa končno mnenje še ni bilo podano. Število posvojitev v Sloveniji se od osamosvojitve dalje giblje med 20 in 40 letno," nam je dejala Aleksandra Klinar Blaznik iz ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Leta 2008 je začel veljati sporazum med Slovenijo in Makedonijo o meddržavnih posvojitvah. V Makedonijo je bilo od začetka veljavnosti sporazuma do decembra 2009 posredovanih 23 vlog. Žal te konvencije razen Makedonije ni ratificirala nobena od bivših republik skupne države, od koder smo pred osamosvojitvijo posvajali veliko število otrok.

Konvencija spremenila situacijo
Pogoji in možnosti posvojitve so se z osamosvojitvijo ter ratifikacijo konvencije o  varstvu in sodelovanju pri meddržavnih posvojitvah leta 2002 precej spremenili. Posvojitelji se čedalje bolj ozirajo v tujino, kjer je postopek posvojitve s strani slovenskih organov isti. Zapletov, če je postopek legitimen, po besedah Klinar Blaznikove ni pričakovati.

Vse poti so vodile v tujino
Poiskali smo tudi par, ki se je odločil za posvojitev v tujini, in sicer v Ukrajini. Njuna identiteta na željo posvojiteljice ne bo razkrita. Dejala nam je, da z možem zaradi več razlogov nista vztrajala pri posvojitvi v Sloveniji. "Letno je na 300 parov dano v posvojitev 30 otrok. Drugi razlog, ki pa ne vem, če res drži, je ta, da v Sloveniji popolna posvojitev ni možna takoj, temveč otroka lahko biološki starši zahtevajo nazaj v roku enega leta. Na centru za socialno delo tudi takoj poudarijo, da gre v primeru posvojitve v Sloveniji praviloma za zapleten večletni proces, pri čemer z dopolnjenim 40 letom nisi več primeren za posvojitev. Izkušnje drugih parov, ki tudi po desetletju niso uspeli posvojiti doma, so pa v tujini, so naju dodatno vzpodbudile, da poizkusiva drugod."

Naključno odkritje srečne Ukrajine
Po naključju sta s partnerjem dobila informacije o posvojitvah v Ukrajini in Rusiji. "Ukrajinski sistem posvajanja se nama je zdel bolj sprejemljiv, da ne rečem bolj človeški, zato sva se odločila zanj. Midva sva sicer čakala tri leta, a je možno posvojiti tudi hitreje, denimo v enem letu od dneva, ko sprožiš postopek pred slovenskim centrom za socialno delo."

Ukrajina nima sistema rejništva. Sirote bivajo v t. i. otroških domovih (sirotišnicah), mednarodne posvojitve pa ureja oddelek za pravice otrok na pristojnem ministrstvu. Par oddelku predloži potrebno dokumentacijo, pravna služba pa nato določi srečanje para s socialno službo. "Takrat sledi pogovor o pričakovanjih para ter o tem, kateri otroci so predvideni za mednarodno posvojitev. V tem trenutku se par tudi odloči za otroka, nato pa že steče postopek posvajanja. Skupaj traja to približno 4–5 tednov. Doma pa je potrebno te tuje pravne akte nostrificirati, kar vzame še kakšne 2–3 tedne."

Oviro predstavljajo stroški
Sama pozna še sedem parov, ki so se odločili za posvojitev v tujini. Sklepa, da mnoge odvrnejo visoki finančni stroški – overjanje dokumentacije, pot, bivanje v tujini, medtem ko so nacionalne posvojitve zastonj.

Za naju je bila to zagotovo najlepša življenjska izkušnja, ki naju je obogatila za izjemno prisrčno in toplo deklico. Skupaj nam je izredno lepo!
Posvojiteljica o svoji dveletni hčerki Ani

Namesto agencij naj pomaga država
Ko jo vprašamo, ali bi parom bolj priporočila tujino ali posvojitev v Sloveniji, odvrne, da je v tako intimnih zadevah težko kaj priporočiti, ter doda, da bi bilo "bolj bistveno, da bi imeli posvojiteljski pari možnost dostopa do informacij na to temo in bi se nato sami odločali o tako pomembnem koraku. V kolikor namreč nimamo posvojiteljskih agencij, bi morala tu verjetno nastopiti država, torej pristojno ministrstvo".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.