Slovenija
5362 ogledov

Potniki na Brniku besni: "Poslali nama niso niti SMS, trudiva se ostati mirni"

Letališče Južeta Pučnika na Brniku Klemen Misic / Alamy / Profimedia
Adria je turistki usmerila na agencijo, kjer sta kupili let, agencija nazaj na njih.

Pred informacijskimi okenci Adrie Airways na brniškem letališču se vijejo dolge vrste. Potniki so zaradi odpovedi vseh Adrijinih letov nejevoljni, še posebej zato, ker so za odpovedi večinoma izvedeli šele na letališču. Nekateri so kritični tudi, da jim Adria ne pomaga pri reševanju nastalih težav.

Za odpoved izvedeli ob 10. uri na okencu

Odpovedi letov so razjezile dve Američanki, ki bi morali prek Münchna danes leteti v Kalifornijo oz. Teksas. Za odpovedi sta prijateljici izvedeli "točno ob 10. uri na okencu". "Poslali nam niso nobenega SMS-sporočila, nobene e-pošte, nikakršnega obvestila nisva prejeli," je bila kritična ena od njiju. Še v torek sta se lahko prek spleta normalno prijavili na let.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways brezžičnega interneta med poleti ne p Slovenija To se je zgodilo s potniki, ki so obtičali zaradi prizemljitve Adriinih letal

Na Adrii so jima svetovali, naj se obrneta na agencijo, pri kateri sta rezervirali karto, od tam so ju poslali nazaj na Adrio. "Ne morejo nama ponuditi hotela, ne morejo nama ponuditi prevoza, ničesar nama ne morejo ponuditi. Hkrati pa naju ne morejo preusmeriti na noben drug let, ker so vsi polni," je izpostavila ena od njiju.

Adria Airways | Avtor: Profimedia Le še spomin, posnetek je nastal 1. septembra 2019. Profimedia

Kaj bosta storili, še ne vesta. Še enkrat se bosta obrnili na Lufthanso, s katero sta pripotovali v Evropo in ki jima je uredila sedež na Adrijinem letu, sedaj pa jima ne želi pomagati. "Ne vem, kje bova končali. Trudiva se ostati mirni, a zagotovo nisva zadovoljni," sta izpostavili in dodali, da je morebiten nakup nove letalske karte iz lastnega žepa seveda drag in da marsikdo takšnega morebitnega stroška ni vključil v svoj proračun, ko se je odpravil na potovanje.

"Ne želijo nam pomagati"

Maze vozovnica Brnik letališče Jožeta Pučnika reprezentanca odhod Slovenija Adria na cedilu pustila tudi Tino Maze

"Ne želijo nam pomagati. Dali so nam informacije o pravilih EU, ki določajo, da mora letalska družba v primeru odpovedi ali zamud pomagati potnikom, a tega ne spoštujejo," je bil podobno kritičen potnik iz ameriškega Massachusettsa, ki je v Sloveniji dopustoval s soprogo in bi se moral danes prek Frankfurta vrniti domov.

Na Adrii so jima zgolj povedali, kam lahko v prihodnosti pošljeta dokazila o nastalih dodatnih stroških zaradi nakupa nove letalske karte ali dodatnih hotelskih prenočitev. Kaj bosta storila, še ne vesta. Odpravila se bosta nazaj v Ljubljano in verjetno ostala še dva dni, je povedal. Dodal je še, da situacija ni pokvarila njunega doživljanja Slovenije in da celotna izkušnja ostaja zelo pozitivna.

slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways Slovenija Adria odpovedala let, ker so jih čakali izvršitelji in policija

"Obtičal sem tu, to je katastrofa"

Bolj kritičen je bil Davor iz hrvaške Reke, ki bi moral danes leteti v Tirano. "Obtičal sem tukaj, to je katastrofa," je dejal. "Dali so mi izjavo o pravicah, ki jo bom sedaj prebral, druge možnosti nimam," je pojasnil. Drugega leta mu na Adrii niso ponudili, pa tudi sicer mu to ne bi pomagalo. "Danes moram biti v Tirani - in ne bom," je bil jezen.

Na Letališču Jožeta Pučnika so zasegli pribor za vlamljanje v avtomobile. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Starejši par iz Avstralije, ki je bil v Sloveniji na obisku pri sorodnikih, bi moral danes zvečer prek Frankfurta leteti domov. Še v torek so jim v Adrii naročili, naj bodo na letališču dve uri pred letom, a so se potem, ko so iz medijev izvedeli za težave letalske družbe, raje iz Velenja na Brnik pripeljali že dopoldan.

slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways Zamude Slovenija Tako Adria Airways odgovarja glede izplačil odškodnin potnikom

Pri Adrii so jim uspeli pomagati, in sicer bodo leteli iz Zagreba. So pa povedali, da sorodniki v Avstraliji živijo že 62 let in so Slovenijo obiskali vsaj 40-krat, a podobne situacije še niso doživeli.

Mlada potnica pa bi danes morala leteti v Stockholm. Njej so na Adrii uspeli najti drug let iz Brnika, a z 10-urno zamudo. "Situacija je precej neprijetna," je povedala in dodala, da bo teh 10 ur verjetno pač preživela na letališču.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways brezžičnega interneta med poleti ne p Slovenija Začetek konca: Adria Airways prizemljila letala

Adria Airways, ki se je znašla v praktično brezizhodnem položaju in trenutno nima dostopa do potrebnega svežega denarja za svoje obratovanje, je za danes in sredo začasno prekinila izvajanje večino letalskih operacij, a je naknadno sporočila, da bo vendarle izvedla leta v najpomembnejše vozlišče nemške Lufthanse v Frankfurtu. Če to pomeni tudi dokončen propad letalskega prevoznika, bo znano v prihodnjih dneh.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Snežinko 07:08 25.september 2019.

    No, ta dva se vsaj trudita ostati mirna, medtem ko se nekateri novinarji niti najmanj ne trudijo, da bi napisali naslov vsaj v PRIBLIŽNI slovenščini... "trudiva se ostati mirni"?????

  • jakec1575 15:35 24.september 2019.

    V Franciji so zaposleni slekli direktorja air frnace do gat. obstaja video. :) Morda je cas, da pocakamo lastnika sklada ali direktorja z jajci. ker to je namerno unicevanje. Linc z jajci se mi zdi primerna resitev v državi kjer ...prikaži več pravna država odreagira 5 let po kriminalnem dejanju v povprecju.

  • Pepi 14:59 24.september 2019.

    Treba je zapreti vse tiste,ki so sploh dovolili prodajo,tako strateškega podjetja kot je Adria,in pa tiste ,ki so prodali Radensko,samo za primerjavo ,prašajte enega arabskega šejka,če vam proda,vrtino nafte,naše budale pa grejo prodajat VODO,primer letališča Maribor???,vse so prodali,zdaj pa še ...prikaži več na WC ne morejo,ker je zemlja okoli Kitajska