Slovenija
59 ogledov

Potrdilo o prijetju Walterja Wolfa prispelo tudi v Slovenijo

Walter Wolf Saša Despot
Slovenija je tudi uradno obveščena, da je poslovnež, ki mu želijo soditi zaradi korupcije, že drugo noč prespal za rešetkami.

Ministrstvo za pravosodje (MP) je danes zjutraj prejelo pošto iz Kanade, s katero jih kanadsko MP obvešča, da je njihova policija v ponedeljek prijela poslovneža Walterja Wolfa.

"Prijet je bil na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je odredilo Okrajno sodišče v Ljubljani ter prošnje za izročitev, posredovane s strani tukajšnjega ministrstva. Istega dne je bil priveden na Vrhovno sodišče Britanske Kolumbije na prvo zaslišanje v postopku izročitve," so na slovenskem notranjem ministrstvu pojasnili za Žurnal24.si.

Tiralica še vedno visi

Da so 75-letnega avstrijsko-slovensko-kanadskega podjetnika Wolfa aretirali v Kanadi, je v torek sporočil Wolfov dunajski odvetnik Markus Singer. Odvetnik poudarja, da naj bi bil Wolf v zelo slabem zdravstvenem stanju in bi bil trasport iz Kanade resna grožnja za njegovo zdravje.

Tiralica za Walterja Wolfa | Avtor: Interpol Interpol
Slovenska policija o aretaciji v torek sicer še ni bila uradno obveščena. Wolfa z mednarodno tiralico iščejo od predlanskega aprila. Ljubljansko okrajno sodišče je namreč policiji naložilo iskanje z mednarodno tiralico, tiralico in evropskim nalogom za prijetje in predajo (ENPP), da bi Wolfu lahko sodili zaradi domnevno koruptivnega posredovanja pri državnem nakupu vojaških oklepnikov Patria.

Policija informacijo o aretaciji za zdaj še preverja pri kolegih v tujini oziroma preko mednarodne organizacije za policijsko sodelovanje Interpol, kjer imajo pregled nad postopki iskanje oseb z mednarodno tiralico. Na njihovem seznamu je sicer Wolf, kljub uradnem obvestilu kanadskih pravosodnih organov o prijetju, še vedno naveden kot iskana oseba.

Sodišče pošto še čaka

Prav tako na sodišču, ki je sprožilo iskanje Wolfa, še nimajo uradnega potrdila, da je prijet."Okrajno sodišče v Ljubljani še ni prejelo uradne informacije o prijetju Walterja Wolfa, pač pa smo o tem zaenkrat seznanjeni zgolj iz medijev. Ko bomo uradno seznanjeni, da je obdolženi Walter Wolf za sodišče dosegljiv, bomo nemudoma nadaljevali s kazenskim postopkom in znova razpisali glavno obravnavo," poudarjajo na sodišču.

Kanada ga ne bo smela varovati

Sodišče na jugozahodu Kanade, ki odloča o tem, ali oziroma kdaj bi se Wolfa lahko odposlalo v Evropo, bi lahko za Wolfa zdaj odredilo tudi izročitveni pripor. Odgovore o tem iz sodišča v Kanadi pričakujemo v naslednjih urah. Wolf bi namreč v izročitvenem priporu lahko počakal na odločitev o tem, ali ga bo Kanada tudi dejansko izročila. Poleg slovenskega ima Wolf namreč še hrvaško, nemško, avstrijsko in kanadsko državljanstvo.

"MP je prošnjo za izročitev pristojnim organom Kanade po diplomatski poti posredovalo 24. septembra 2013. Po tem je bilo ministrstvo  v redni komunikaciji s pristojnimi organi Kanade in pristojnim slovenskim sodiščem z namenom zagotovitve vseh potrebnih informacij za začetek postopka izročitve v Kanadi. Pristojni organi Kanade bodo postopek izročitve naprej vodili skladno z notranjim pravom Kanade, ki ureja sam  postopek izročitve, pogoje za izročitev ter pravna sredstva, ki jih ima iskana oseba na voljo v navedenem postopku. Po podatkih, s katerimi razpolaga tukajšnje ministrstvo, kanadsko pravo ne prepoveduje izročitve lastnih državljanov," dodajajo na MP.

Komentarjev 5
  • dragec 07:39 22.januar 2015.

    Tako je to na US

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:38 21.januar 2015.

    časa da se ga obsod ni več velik se mi zdi...tko da...mal zavlačuje pa je rešen.

  • Ferluci 14:21 21.januar 2015.

    Torej so po tvojem naši sodniki, kljub temu da so 'politično primerni' podkupljivi. In jasno, še so podkupljivi so tudi pristranski.