Slovenija
28 ogledov

Tudi, če Wolfa najprej pošljejo v Avstrijo, bo moral najprej v Slovenijo

Walter Wolf Boštjan Tacol
Podjetnika so v povezavi z afero Patria pred kratkim aretirali v Kanadi, je potrdil njegov dunajski odvetnik. Slovenska policija podatek še preverja.

Avstrijsko-slovensko-kanadskega podjetnika Walterja Wolfa so v povezavi z afero Patria na podlagi slovenskega zapornega naloga pred kratkim aretirali v Kanadi, je danes v sporočilu za javnost sporočil Wolfov dunajski odvetnik Markus Singer.

Bo sploh izročen?

Slovenska policija sicer o aretaciji še ni bila uradno obveščena. Wolfa z mednarodno tiralico iščejo od predlanskega aprila. Ljubljansko okrajno sodišče je namreč policiji naložilo iskanje z mednarodno tiralico, tiralico in evropskim nalogom za prijetje in predajo (ENPP), da bi Wolfu lahko sodili zaradi domnevno koruptivnega posredovanja pri državnem nakupu vojaških oklepnikov Patria.

Kot že omenjeno, slovenska policija to informacijo za zdaj še preverja pri kolegih v tujini, oziroma preko mednarodne organizacije za policijsko sodelovanje Interpol, kjer imajo pregled nad postopki iskanje oseb z mednarodno tiralico. Na njihovem seznamu je sicer Wolf še vedno naveden kot iskana oseba. Interpol, po naših informacijah, sicer redno dnevno osvežuje, dopolnjuje, spreminja podatke o iskanih osebah.

Dunajski odvetnik Marcus Singer je aretacijo sicer potrdil, vendra dodal, da je Wolf v zelo slabem zdravstvenem stanju in bi bil trasport iz Kanade resna grožnja za njegovo zdraje. Odvetnik, ki je prepričan, da je proces Patria politično motiviran, je še napovedal, da bo Wolfa, če bo prišlo do izročitve, Kanada izročila Avstriji.

Tudi ministrstvo še nima obvestila

Tudi ministrstvo za pravosodje (MP), od koder so v Kanado že pred časom odposlali zahtevo za Wolfovo izročitev, še ni bilo obveščeno o tem, da se lahko obeta Wolfova vrnitev v Slovenijo. "MP je na podlagi pobude in izročitvene dokumentacije pristojnega sodišča Okrajnega sodišča v Ljubljani pripravilo in posredovalo prošnjo za izročitev imenovanega pristojnim organom Kanade. MP zaenkrat še ne razpolaga z uradno informacijo pristojnega organa Kanade o prijetju imenovanega."

Evropske ne smejo reči ne

Če se izkaže, da je kanadska policija Wolfa res prijela, bi lahko v izročitvenem priporu počakal na odločitev o tem, ali ga bo Kanada tudi dejansko izročila. Poleg slovenskega ima Wolf namreč še hrvaško, nemško, avstrijsko in kanadsko državljanstvo.

"Po prejemu prošnje za izročitev pristojni organi Kanade vodijo postopek izročitve skladno z notranjim pravom Kanade, ki ureja tudi postopek izročitve, pogoje za izročitev ter pravna sredstva, ki jih ima iskana oseba na voljo v navedenem postopku. Po podatkih, s katerimi razpolaga MP, pa kanadsko pravo ne preprečuje izročitve lastnih državljanov," dodajajo na MP.

Glede na to, da je sodišče za Wolfa razpisalo iskanje z ENPP,  pa je to v vsakem primeru obvezujoče za vse države Evropske unije (EU), če bi jim Kanada Wolfa res predala, tako kot možnost napoveduje odvetnik Singer. Denimo za Avstrijo, ne glede na to, da je Wolf tudi njihov državljan, teh pa se praviloma sicer ne izroča tujim državam, opozarjajo pravniki.

"Ko bo obdolženi Wolf izročen Sloveniji, pa bo Okrajno sodišče v Ljubljani izvedlo kazenski postopek," dodajajo na sodišču.

 

 

 

Komentarjev 12
  • puksicd 22:05 20.januar 2015.

    Seveda je zelo "bolan". Saj z vsem tem nakradenim denarjem si ni težko kupiti "bolezni" pri mafijskih zdravnikih, kot je to npr. naredil Ivan Govno Zidar.

  • KLOBO 19:12 20.januar 2015.

    he, he, bolnik !!

  • KLOBO 19:12 20.januar 2015.

    dragec !! tabletko si vzemi, vidiš, da spet govna serješ !!